Apolipoprotein B undersöks eftersom dess mängd och förhållande till apolipoprotein A påverkar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, särskilt hos överviktiga, diabetiker och njursjuka.
I blodomloppet transporteras kolesterol och andra fetter samt fettliknande ämnen i lipoproteinpartiklar, såsom LDL, känt som det “onda” kolesterolet, och HDL, känt som det “goda” kolesterolet.
Apolipoprotein B är den viktigaste proteindelen av LDL-kolesterolpartikeln. När koncentrationen av apolipoproteiner mäts, får man en uppskattning av hur mycket kolesterolpartiklar det finns i blodomloppet.
Antalet apolipoproteiner och deras förhållande till varandra påverkar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och framgången med kolesterolbehandling, särskilt hos överviktiga och diabetiker.
Apolipoproteinernas uppgifter inkluderar att tillverka enzymer som behövs för nedbrytning av lipider, fungera som strukturella element i lipoproteiner och binda till receptorer så att lipoproteiner kan binda till celler.
Varför mäts apolipoprotein B?
Apolipoprotein B undersöks eftersom dess mängd och förhållande till apolipoprotein A påverkar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, särskilt hos överviktiga, diabetiker och njursjuka.
Övervikt, metabolt syndrom och typ 2-diabetes har blivit vanligare. I dessa riskgrupper kan traditionella kolesterolmätningar vara antingen bara lätt förhöjda eller normala, även om risken för sjukdomar finns. I dessa situationer är det viktigt att veta antalet kolesteroltransporterande partiklar och deras förhållande till varandra.
Höga nivåer av ApoB är skadliga för hälsan – ju högre nivå, desto större risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. En lämplig mängd ApoA1 minskar dock risken för hjärt- och kärlsjukdomar. ApoA1 är en del av HDL, som också är känt som det “goda” kolesterolet. HDL:s uppgift är att ta bort överflödiga och skadliga fettmolekyler från blodkärlen, som annars skulle orsaka ateroskleros (åderförkalkning).
Målvärden för fS-LipoB
Målvärdet för fS-LipoB-undersökningen för både män och kvinnor är under 0,9 g/l.
Målvärden för LDL-kolesterol, non-HDL-kolesterol och apoB enligt klassificeringen av risker för kärlsjukdomar
Målvärden för LDL-kolesterol, non-HDL-kolesterol och apoB enligt klassificeringen av risker för kärlsjukdomar presenteras i tabellen nedan [Käypä Hoito 2020].
Kärlsjukdomsrisk
LDL [nmol/l]
non-HDL [nmol/l]
ApoB [g/l]
Måttlig
< 2,6
< 3,4
< 1,0
Stor
< 1,8
< 2,6
< 0,80
Särskilt stor
< 1,4
< 2,2
< 0,65
Hur skiljer sig ApoB-undersökningen från traditionell kolesterolmätning?
I direkta HDL- och LDL-kolesterolbestämningsmetoder separeras lipoproteiner som innehåller ApoB från andra lipoproteiner. Därefter bedöms mängden skyddande och skadliga partiklar baserat på det goda och onda kolesterolet som lipoproteinerna innehåller. I apolipoproteinmätningar mäts mängden av de viktigaste byggstenarna i lipoproteiner, nämligen ApoB och ApoA-I.
Apolipoprotein B-undersökningen mäter mängden av alla aterogena lipoproteiner. Aterogen betyder att det orsakar ateroskleros, det vill säga kärlsjukdom.
Enligt FINRISKI 2007-studien var ApoA1-koncentrationen lägst hos diabetiker och överviktiga personer med ett BMI över 30 kg/m2. Överviktiga hade däremot också den högsta ApoB-koncentrationen.
Vem har nytta av ApoB-mätningen?
ApoB-mätningen är lämplig för att bedöma risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos personer som vill ta reda på sin egen risk. Mätningen kan vara särskilt fördelaktig för överviktiga män och kvinnor med diabetes. I FINRISK 2007-materialet var totalkolesterol- och LDL-mätningar på samma nivå som hos friska, men ApoB-koncentrationen var högre än hos friska försökspersoner.
Kan livsstilen påverka ApoB-värdet?
Högt ApoB-värde är ofta kopplat till förhöjda triglyceridnivåer i levern. Om personer med hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes undviker mättat fett och samtidigt ökar andelen snabbt absorberande kolhydrater i sin kost, kan kolhydraterna öka triglyceridnivån i levern. Detta höjer i sin tur ApoB-värdet. Även insulinresistens kopplad till övervikt och metabolt syndrom kan göra det.
Även om mängden LDL-kolesterol kan minskas med kostförändringar, är det totala antalet lipoproteiner som orsakar ateroskleros, det vill säga kärlsjukdom, viktigare för risken för hjärt- och kärlsjukdomar. LDL-partiklarnas kolesterolkoncentration varierar, liksom LDL-kolesterolets aterogenicitet.
Måttlig konsumtion av snabbt absorberande kolhydrater och att ta hand om blodsockerbalansen kan hjälpa till att kontrollera ApoB-värdet. Likaså hjärt- och kärlsjukdomsförebyggande hälsosamma livsstilar, det vill säga att inte röka, måttligt låg fetthalt men tillräcklig kost, tillräcklig motion och måttlig alkoholkonsumtion.
Det omfattande Kardiovaskulär hälsa – kolesterol- och ämnesomsättningspaketet innehåller undersökningar för att studera kolesterol- och levervärden samt sockernivåbalans. Testpaketet ger indikationer på om du eventuellt har störningar i kolesterol- eller sockeromsättningen eller fettlever.
Ännu viktigare än kolesterolnivån som riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar är kvaliteten och antalet av de partiklar som transporterar fett i kroppen. Innehåller undersökningar: apo A1, apo B och kvoten fS-ApoB/A1. Testet används i följande situationer: bedömning av risken för hjärt- och kärlsjukdomar, utredning av dyslipidemier och uppföljning av kolesterolsänkande läkemedelsbehandling.
Apolipoprotein A1 (ApoA1) är ett bärarprotein som hjälper till att transportera HDL-kolesterol (även kallat det goda kolesterolet) samt andra skadliga fettmolekyler i blodet. Ett ApoA1-test mäter indirekt nivåerna av HDL i blodet och används tillsammans med andra lipidvärden för att undersöka risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.