Testpaketet identifierar de vanligaste orsakerna till luftvägsinfektioner, influensa A och B samt RS-viruset. Det inkluderar även orsaken till Covid-19, Sars-CoV-2.

Koronavirus och COVID-19
Virus som tillhör coronavirusfamiljen kan orsaka luftvägsinfektioner hos människor, från milda förkylningar till allvarligare sjukdomar.
Koronavirus
- Sjukdomen orsakad av coronaviruset SARS-CoV-2 kallas COVID-19.
- De vanligaste symtomen på coronavirus är feber, hosta och andningssvårigheter.
- Många virussjukdomar, såsom influensa, coronavirussjukdom och RS-virusinfektion, är mycket lika i natur och symtom.
- Coronavaccinationer är effektiva för att förebygga allvarliga sjukdomsformer.
Koronavirus och COVID-19
Coronaviruset tillhör en stor familj av virus som kan orsaka sjukdomar hos både människor och djur. Hos människor kan coronavirus orsaka luftvägsinfektioner som varierar från milda, som vanlig förkylning, till allvarligare sjukdomar.
COVID-19, som har orsakat en global pandemi, är en sjukdom orsakad av viruset SARS-CoV-2, även kallad coronavirussjukdom. Detta virus upptäcktes första gången i Wuhan, Kina, i slutet av 2019. COVID-19 är särskilt betydelsefullt på grund av dess snabba spridning och allvarliga hälsoeffekter, och det har lett till omfattande folkhälsoåtgärder världen över.
Symtom på coronavirus
Symtomen på coronavirus varierar från milda till allvarliga. Friska vuxna drabbas ofta av coronavirussjukdomen i mild form. För äldre, gravida och personer i riskgrupper på grund av sjukdom kan sjukdomen vara allvarligare och kan kräva sjukhusvård.
Symtom på coronavirussjukdom kan vara:
- feber
- hosta
- andningssvårigheter
- muskelvärk
- huvudvärk
- yrsel
- trötthet
- halsont
- snuva
- mag-tarmsymtom
- förlust av smak- eller luktsinne.
Många virussjukdomar, såsom influensa, coronavirussjukdom och RS-virusinfektion, är mycket lika i natur och symtom. För att ta reda på vilken virussjukdom det handlar om är det enda sättet att säkerställa diagnosen att göra ett laboratorietest.
Inkubationstid för coronavirus
Inkubationstiden för viruset, det vill säga tiden från smitta till symtomens början, kan vara 2-14 dagar. Vanligast är dock en inkubationstid på 4-5 dagar.
Coronavirusinfektion och dess spridning
Coronaviruset sprids främst genom droppsmitta när en smittad person hostar, nyser eller pratar. Viruset kan också spridas genom kontakt, om en person rör vid en förorenad yta och sedan vidrör sitt ansikte. Risken för smitta är störst vid nära kontakt med en smittad person.
Det viktigaste sättet att förhindra spridning av coronavirus är att upprätthålla god handhygien och att vaccinera sig mot coronavirus. Händerna bör tvättas med tvål när man kommer in utifrån, vid matlagning, vid måltider, efter toalettbesök samt efter att ha snutit sig eller nyst.
Behandling av coronavirus
Behandlingen av coronavirus beror på symtomens allvarlighetsgrad. Vid milda fall kan vila och vätsketillförsel hemma räcka, medan allvarligare fall kan kräva sjukhusvård och andningsstöd.
Efterföljande sjukdom av coronavirus
Vissa kan uppleva långvariga symtom av coronavirussjukdomen, kända som “long COVID”. Detta fenomen är hittills dåligt känt och hänvisar till symtom efter en coronavirusinfektion som kan pågå i månader. Symtomen kan vara varierande, såsom utmattning, andningssvårigheter och neurologiska problem, och att koppla dem till den ursprungliga coronavirussjukdomen kan vara utmanande.
Varaktighet av coronavirussjukdomen
Coronavirussjukdomen varar ofta 3-5 dagar. Man kan återgå till arbete och skola när symtomen tydligt har lättat och febern har sjunkit. Vid virusinfektioner minskar smittsamheten ofta snabbt från symtomens början, även om snuva och hosta kan kvarstå längre.
Coronatest och dess betydelse
Coronatest hjälper till att identifiera smittade personer och skilja coronavirussjukdomen från andra virusorsakade sjukdomar, såsom influensa eller RS-virus. Det finns flera typer av tester, såsom nukleinsyrapåvisning och antigentest, som varierar i noggrannhet och snabbhet.
Virustester via Puhti
Via Puhti kan du beställa virustester utan remiss från läkare. Puhti erbjuder testalternativ som både nukleinsyrapåvisning och antigentestning.
Det är viktigt att fastställa orsaken till symtomen hos en patient med feber och luftvägssymtom, eftersom influensa, RSV-infektion och COVID-19 kan orsaka liknande symtom. Med ett laboratorietest kan alla tre infektioner undersökas samtidigt, vilket underlättar att ställa rätt diagnos och påbörja behandling.
Du kan läsa mer om testerna här:
- Virustester från nasofarynx (Influensa A och B, korona- och RS-virus) – Antigen
- Virustester från nasofarynx (Influensa A och B, Corona- och RS-virus) – Nukleinsyra
Nukleinsyrapåvisning eller antigentest?
Nukleinsyrapåvisning identifierar virusets arvsmassa, det vill säga de letar efter virusets genetiska material i provet. Dessa tester är mycket känsliga och kan identifiera även små mängder av viruset. De är lämpliga för testning av både symtomatiska och asymtomatiska personer och kan ge resultat i vilket skede av sjukdomen som helst. PCR-tester är dock vanligtvis långsammare, och det kan ta 1-3 dagar att få resultatet.
Antigentester å andra sidan identifierar virusets ytproteiner. De är snabbare än nukleinsyratester och kan ge resultat på så lite som sex timmar. Antigentester är bäst lämpade för testning av symtomatiska personer, särskilt när det har gått mindre än fem dagar sedan symtomens början. De är inte lika känsliga som nukleinsyratester, men är användbara i situationer där ett snabbt resultat behövs.
Coronavaccin
Coronavaccinet skyddar mot allvarlig coronavirussjukdom och minskar behovet av sjukhusvård. Coronavaccinet rekommenderas särskilt för personer i riskgrupper och de med kroniska sjukdomar. Du kan boka tid för coronavaccination via Mehiläinen. Boka tid enkelt här.
Grundserie
Rekommendationen för grundserien gäller personer som inte tidigare har fått några coronavaccinationer.
Grundserien rekommenderas:
- För alla som fyllt 18 år och för riskgrupper som fyllt 12 år en dos coronavaccin istället för de tidigare tre doserna. Mehiläinen vaccinerar inte personer under 18 år.
- För personer med kraftigt nedsatt immunförsvar två doser vaccin.
- För personer som genomgått stamcellstransplantation, 2–3 doser vaccin baserat på individuell bedömning.
Boosterdos
Enligt den nuvarande rekommendationen rekommenderas en boosterdos av coronavaccinet:
- För äldre som bor på vårdhem eller får regelbunden hemsjukvård.
- För alla som fyllt 75 år och äldre.
- För personer i alla åldrar med kraftigt nedsatt immunförsvar.
Dessutom rekommenderas vaccination för alla som fyllt 65 år och äldre samt för alla som fyllt 18 år och har en sjukdom som ökar risken för allvarlig coronavirussjukdom.
Testpaketet identifierar de vanligaste orsakerna till luftvägsinfektioner, influensa A och B samt RS-viruset. Det inkluderar även orsaken till Covid-19, Sars-CoV-2.

Frusenhet – Vad beror ständig frusenhet på?
Det är bra att utreda orsaken bakom ständig frusenhet; symtomet kan också indikera en sjukdom. En ordentlig undersökning är viktig. Frusenhet kan ha en tydlig orsak, såsom störningar i sköldkörtelns funktion eller järnbrist. Frusenhet kan också vara relaterad till ätstörningar.

Trötthet och utmattning – symtom, orsaker, behandling och undersökningar
Alla är trötta ibland. Vårt tillstånd av vakenhet förblir inte detsamma kontinuerligt. Konstant trötthet dagtid och nattsömn som inte hjälper är inte normalt och kräver klargörande av orsaken till tröttheten. Tröttheten påverkas av både fysiska och psykiska belastningsfaktorer.

RS-virus (RSV)
RS-virus är ett vanligt virus som orsakar luftvägsinfektioner och påverkar särskilt barn, äldre och personer i riskgrupper på grund av deras sjukdom.

Influensa och influensavaccin
Influensa kallas en sjukdom där influensavirus orsakar inflammation i de övre luftvägarna. Influensa förekommer varje vinter och orsakar influensaepidemier.
Artikel uppdaterad:
21 februari 2025