Skip to content
Hem / Artiklar / Graviditetsdiabetes – Symtom, behandling och riskfaktorer
Raskausdiabetes oireet, hoito

Graviditetsdiabetes – Symtom, behandling och riskfaktorer

Graviditetsdiabetes är en störning i sockeromsättningen, där riskfaktorer inkluderar bland annat moderns övervikt, ålder över 40 år och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).

Kort om graviditetsdiabetes

  • Övervikt är en betydande riskfaktor för graviditetsdiabetes.
  • Ett glukostoleranstest utförs på nästan alla väntande mödrar på mödrarådgivningen.
  • Graviditetsdiabetes orsakar vanligtvis inga symtom.
  • Behandlingen sker främst med livsstilsförändringar, det vill säga förändringar i kost och motion.

Graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes är en form av diabetes, “sockersjuka”, som diagnostiseras för första gången under graviditeten. Den läker vanligtvis efter förlossningen. Graviditetsdiabetes påverkas särskilt av insulinresistens som uppstår mot slutet av graviditeten, där insulinets effekt på vävnaderna försvagas.

Riskfaktorer för graviditetsdiabetes

Riskfaktorer för graviditetsdiabetes inkluderar:

Förebyggande åtgärder

Graviditetsdiabetes kan förebyggas genom att sträva efter normalvikt redan före graviditeten. Det är bra att vänja sig vid hälsosamma livsstilar och kost redan när man planerar graviditet. Förutom kosthållning hjälper det att öka fysisk aktivitet för att förebygga utvecklingen av sjukdomen ytterligare.

Symtom

Graviditetsdiabetes orsakar vanligtvis inga symtom.

Undersökning och diagnos av graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes diagnostiseras vanligtvis mellan vecka 24 och 28 under graviditeten genom ett glukostoleranstest på mödrarådgivningen. Ett glukostoleranstest utförs på nästan alla väntande mödrar. Testet kan också göras tidigare om personen har riskfaktorer för diabetes.

Behandling av graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes behandlas främst med livsstilsförändringar, vilket ofta är tillräckligt för att normalisera tillståndet. Medicinering påbörjas endast om blodsockret fortfarande är högt trots livsstilsbehandling.

Om glukostoleranstestet visar avvikande värden ger mödrarådgivningen råd om kost, blodsockerövervakning och motion. Den gravida får också en blodsockermätare från mödrarådgivningen för hemuppföljning. Kostbehandling är tillräcklig om fastande blodsocker (plasmaglukos) är under 5,5 mmol/l och efter måltid under 7,8 mmol/l (en timme efter måltidens slut).

Graviditetsdiabetes är förknippat med en avsevärd ökad risk för att utveckla typ 2-diabetes senare i livet. Därför lönar det sig att satsa extra på att undvika övervikt och att upprätthålla hälsosamma levnadsvanor.

Obehandlad graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes kan, om den lämnas obehandlad, leda till komplikationer såsom överdriven tillväxt av fostret och problem relaterade till förlossningen.

Gå till varukorgen: : 0,00