Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
Förstoppning – Symtom, behandling och kost
Behandling av förstoppning grundar sig på livsstilsförändringar. Viktiga åtgärder inkluderar att säkerställa tillräckligt vätskeintag, en diet rik på fibrer, regelbunden fysisk aktivitet och att upprätthålla en regelbunden tarmrytm.
Kort om förstoppning
- Förstoppning innebär en minskad tarmaktivitet.
- Behandlingen av förstoppning baseras på att ändra livsstil, såsom kost.
- Förstoppning är också ett av symtomen på irritabel tarm (IBS = irritable bowel syndrome) och hypotyreos.
- Stress kan också vara en orsak till förstoppning.
Vad är förstoppning?
Förstoppning innebär en minskad aktivitet i tarmen. Normalt tömmer sig människans tarm ungefär var 8-72 timmar. Om tarmen töms mer sällan än tre gånger i veckan räknas det som förstoppning. Förstoppning kan även uppstå om avföringen är så pass hård att tarmtömning blir svår.
Vad är orsakerna till förstoppning?
Förstoppning är ett vanligt symptom vid irritabel tarm (IBS) och hypotyreos. Vissa psykiska störningar kan också sakta ned magens funktion, såsom anorexia nervosa och depression. Dessutom kan långvarig stress både orsaka förstoppning och i vissa fall diarré.
Medicinska orsaker till förstoppning
Vissa mediciner, såsom diuretika, kan orsaka förstoppning. Även kosttillskott vid järnbrist kan leda till förstoppning, men det finns magvänliga alternativ tillgängliga.
Faktorer som påverkar förstoppning
Tarmens funktion och tömning påverkas av livsstilsfaktorer. Regelbunden motion, tillräckligt vätskeintag och en balanserad kost rik på fibrer främjar en normal tarmfunktion. Att sitta länge påverkar negativt. Det är viktigt att inte hålla tillbaka avföring då tarmen kan vänja sig vid sällan tömning.
Behandling av förstoppning
För att behandla förstoppning är det avgörande att förändra livsstilen. Viktiga åtgärder inkluderar att säkerställa tillräckligt vätskeintag, en kost rik på fibrer, regelbunden motion och att etablera en rutin för avföring. Vid behov kan även vissa mediciner och andra åtgärder användas som stöd.
Det är viktigt att avsätta tid för behandling och livsstilsförändringar vid förstoppning, eftersom resultat vanligtvis inte uppnås på några få dagar eller veckor. Effekten av livsstilsförändringar på tarmfunktionen kan ta upp till en månad eller två att märkas. För att behandla förstoppning effektivt på lång sikt är det avgörande att förändringarna i livsstilen blir varaktiga.
Kostbehandling vid förstoppning – betydelsen av fiber och vätska
För att behandla förstoppning är det viktigt att fokusera på kosten genom att säkerställa tillräckligt vätskeintag och att äta fiberrika grönsaker, spannmålsprodukter, frukter, bär och andra växtbaserade livsmedel. Kostfibrer ökar volymen i tarmen, binder vatten, gör avföringen mjukare och kan därigenom minska förstoppning. Alla växtbaserade livsmedel innehåller naturliga fibrer och kan konsumeras utan oro.
För att öka fiberintaget kan man även använda tillskott som kli eller linfröskrot, om det passar magen. Att börja med fiberpreparat kan initialt ge lite gasbildning eller magkramper. Det är bäst att införa dem långsamt och gradvis öka dosen. När du använder fiberpreparat är det viktigt att alltid dricka tillräckligt med vatten. Det rekommenderas att blötlägga kli eller fröskrot i vatten eller annan vätska före användning. Fiberpreparat kan också blandas i exempelvis smoothies eller sockerfri yoghurt. Vid irritabel tarm (IBS) bör man välja ett fiberpreparat som innehåller psyllium. Även andra fiberpreparat med lösliga fibrer passar de flesta.
Som egenvårdsbehandling mot förstoppning kan man också äta livsmedel som plommon och fikon, vilka främjar tarmaktiviteten.
Hur kan man förebygga förstoppning?
Förstoppning kan effektivt förebyggas genom att anta en hälsosam livsstil. Regelbunden motion, en kost rik på fiber från vegetabiliska källor samt tillräckligt med vätskeintag är avgörande faktorer för att motverka förstoppning. Genom att integrera dessa vanor i vardagen kan man minska risken för att drabbas av förstoppning och främja en god tarmhälsa.
Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.
Puhti laboratoriepaket Plus (Man) är en omfattande laboratoriepaket för dig som vill veta mer om din kropps välmående. Du får svar på bland annat kolesterol, långtidssocker, testosteron, ferritin och viktiga vitaminer.
Diarré, eller lös mage, kan förklaras av många olika orsaker
Diarré kan till exempel orsakas av laktosintolerans, spannmål eller gluten, celiaki, irritabel tarm, stress eller överdriven magnesiumanvändning.
Atrofisk gastrit och brist på saltsyra
Magsaftens saltsyra deltar i nedbrytningen av mat och förstör mikrober.
Crohns sjukdom (regional enterit)
Crohns sjukdom är en långvarig inflammatorisk tarmsjukdom. Sjukdomen kan förekomma var som helst längs matsmältningskanalen. Crohns sjukdom behandlas inom specialistvården.
Celiaki – Symtom och behandling
Vid celiaki tål inte tunntarmen gluten som finns i spannmålsprodukter som vete, råg och korn. Behandlingen för celiaki är en strikt glutenfri kost.
Artikel uppdaterad:
26 juli 2024