Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
Fettlever – Symtom, blodprov, kost och behandling
Fettlever förknippas ofta med alkoholism men övervikt gör också levern fet.
Kort om fettlever
- Fettlever kan leda till cirros om tillståndet fortsätter.
- Fettlever orsakas oftast av ärftliga faktorer, alkoholkonsumtion och övervikt.
- I de flesta fall har fettlevern inga symtom och känns inte av.
- Leverfett kan förebyggas med en hälsosam kost och genom att undvika alkohol.
Leverns uppgifter
Levern är livsviktig för människan. Den bryter bland annat ner ämnen som kommer in i kroppen, såsom läkemedel och alkohol. Dessutom lagrar den vitaminer, socker och fett, producerar protein, främjar läkning och utsöndrar galla för matsmältningen.
Vad är fettlever?
Fettlever är ett tillstånd som ofta förknippas med alkoholproblem. Men övervikt disponerar också för fettlever, och tillståndet kan också utvecklas hos en person med normal vikt. I tillståndet ackumuleras extra fett i levercellerna och levern blir större.
Egentlig fettlever diagnostiseras när 5 % av levern består av fett. I de flesta fall känns tillståndet inte som någonting, så det krävs alltid undersökningar för att konstatera tillståndet.
Orsaker till fettlever – vad orsakar fettlever?
I stället för stor alkoholkonsumtion är den vanligaste orsaken till fettlever fetma kring midjan. Fetma kan vara förknippad med metaboliska störningar, inklusive fettlever.
Förutom övervikt är diabetes en viktig riskfaktor för fettlever. Tillståndet kan dock också förekomma utan diabetes.
Så många som var femte finländare i åldern 45–74 år har fettlever. Bland finländska vuxna är övervikt mycket vanligt och drabbar upp till hälften av befolkningen. Dessutom är alkoholkonsumtionen hög bland finländarna. Dessa faktorer gör fettlever till ett riktigt vanligt tillstånd.
Vid normal vikt ses förändringar hos tre av hundra personer. Hos överviktiga personer uppstår fettlever hos 1–2 personer av tio utan stor alkoholkonsumtion. Hos personer som är sjukligt feta, det vill säga minst 40 kilo överviktiga, uppträder tillståndet hos mer än var fjärde.
Ärftlighet bidrar till fettlever. Inte alla som är feta kring midjan och storkonsumenter av alkohol får fettlever. Saken påverkas också av vissa mediciner.
Näringsfaktorer spelar också en roll i fettleverbildning. Användning av snabba kolhydrater, såsom fruktos i hushållssocker, ökar risken.
Fettlever kan förebyggas med en hälsosam livsstil.
Fettlever som inte orsakats av alkohol
Diagnosen görs beroende på om fettlevern orsakats av stor alkoholkonsumtion eller om den uppstått utan alkoholkonsumtion. En del av dem som diagnostiserats visar sig ha levercellsskador och en inflammatorisk reaktion i samband med fettlever. På professionellt språk kallas detta tillstånd non-alcoholic steatohepatitis, NASH, det vill säga fettlever med leverskada.
Fettleverns symtom
Vanligtvis orsakar fettlevern inga märkbara symtom. Ibland kan dock en förstorad lever kännas som en smärta i den högra sidan av övre delen av buken. Emellertid kan fettlever orsaka inflammation, vilket kan leda till följande symtom:
- försvagad aptit
- viktminskning
- buksmärta
- en känsla av svaghet
- trötthet
- trögare tankeflöde.
Vissa varningssignaler kan vara märkbara, även om fettlevern själv knappast visar några symtom:
- fibromyalgi
- midjefetma och växande mage
- höga kolesterol- och urinsyranivåer
- håravfall
- akne och vårtor
- sömnapné, dvs högljudd snarkning och andningsuppehåll under sömnen
- rastlöshet på kvällen
- ihållande trötthet och illamående
- svårighet att gå ner i vikt, oavsett livsstil
- koncentrationssvårigheter.
Om den lämnas obehandlad kan fettlever leda till levercirros och leverskada. Ungefär var femte fettlever utvecklas till cirros. Cirros är ofta förknippad med alkoholkonsumtion, men inte alltid.
Om levern är skadad manifesterar den sig på följande sätt:
- svullen, vätskefylld bukhåla
- gulfärgning av hud och ögon
- trögare tankeflöde
- blödningstendens.
Hur diagnostiseras fettlever?
Fettlever kan detekteras på följande sätt:
- Undersökning av kroppen. Läkaren undersöker buken för hand och kan därmed upptäcka en förstorad lever. Tala om för din läkare om du har upplevt minskad aptit eller trötthet. Informera också om eventuell konsumtion av alkohol, läkemedel och tillsatser.
- Blodprov. Förhöjda levervärden i ett blodprov kanske inte indikerar en fettlever, men ibland kan detta vara fallet. Orsaken till inflammationen bör fastställas mer exakt. I den här artikeln hittar du värdena för de leverenzymer som undersöks i ett blodprov samt deras referensvärden.
- Ultraljud. Läkaren kan använda ultraljud för att undersöka fettet i levern. Fettet syns som ett blekt område på ultraljudsbilderna.
- Provbit eller biopsi. Biopsin tas genom att föra in en nål i levern. Det görs för att ta bort en bit av levern för undersökning. Biopsin tas under lokalbedövning för att lindra smärta. Detta är det enda sättet att med säkerhet identifiera fettlever.
Vilka är levervärdenas referensvärden?
Tabellen nedan visar vilka levervärden som undersöks i levertester, dvs blodprov som tas för att fastställa leverns hälsa. Tabellen visar referensvärdena för levertestet, det vill säga de värden inom vilka varje enzym kan anses vara normalt.
Leverenzym | Referensvärden |
P-ALAT | män: 50 U/l kvinnor: 35 U/l |
P-ASAT | kvinnor: 35 U/l män: 45 U/l |
P-GT | män: 60 U/l kvinnor: 40 U/l |
Enhet U/L: enheter per liter
ALAT Alaninaminotransferas
- ALAT, eller alaninaminotransferas, är den primära screeningundersökningen för skada eller inflammation i leverceller.
- Höjs upp till 40-faldigt vid hepatit. Ett högt värde kan också indikera fettlever, men att diagnostisera den kräver också andra undersökningar.
- Indikerar sjukdomens aktivitet vid kronisk hepatit och cirros.
- Värdena ökar redan innan gulfärgning av ögon och hud inträffar.
- Ett enzym relaterat till metabolismen av aminosyror i levercellerna
- Blodförgiftning, hjärt- och njurinsufficiens och lunginfarkt kan också höja värdena.
ASAT Aspartataminotransferas
- ASAT, eller aspartataminotransferas, är ett intracellulärt enzym i vävnader med snabb metabolism: levern, hjärtat, benstommen.
- Indikerar cellskada eftersom den kommer in i blodomloppet efter cellnedbrytning.
- Koncentrationen ökar i direkt proportion till mängden skadad vävnad.
- ASAT-värdet förblir högt vid kronisk cellskada, återgår annars till det normala inom några dagar efter skadan.
- Inte tillräckligt exakt i sig för att diagnostisera leverskada.
- Undersökningsobjekt hepatit och levercirros
GT Glutamyltransferas
- GT, eller glutamyltransferas, är ett enzym som finns i överflöd i gallgångscellerna i levern.
- GT-värdet stiger särskilt i samband med långvarig och riklig alkoholkonsumtion, men det kan finnas många andra orsaker. Dessutom påverkas koncentrationen ofta av övervikt och läkemedel som påverkar levern.
Är fettlever farligt?
Fettlever som inte är relaterad till alkoholkonsumtion kan hållas under kontroll av sig själv i flera år. Liksom alkoholinducerad fettlever kan tillståndet dock leda till hepatit och cirros om det lämnas obehandlat över tiden. Vid cirros täcker den fibriga levervävnaden en stor del av den fungerande levervävnaden.
Alla har lite fett i levern, men en för stor andel fett kan med tiden leda till allvarliga sjukdomar.
Behandling och förebyggande av fettlever
Det finns ingen egentlig medicinering för fettlever, utan behandlingen baseras på livsstilsförändringar och kost.
Fettlever kan förebyggas på samma sätt som den behandlas. En person som är intresserad av sin hälsa bör följa följande råd för att undvika uppkomst av fettlever:
- En viktminskning på tio procent minskar leverns storlek. Mängden leverfett minskar i förhållande till resten av kroppen, så bantning är det mest effektiva sättet att behandla fettlever. Att hålla sig vid normal vikt är viktigt för att förebygga tillståndet.
- Förebyggande och lämplig behandling av diabetes, högt kolesterol och andra komorbiditeter är viktigt för levern. En frisk person kan få sina glukos-, långtidssocker- och kolesterolnivåer undersökta för att bedöma sina levnadsvanor.
- Vid fettlever i samband med användning av alkohol måste alkoholkonsumtionen stoppas eller hållas inom rimliga gränser. Måttlighet kan dock vara svårare att uppnå för många storkonsumenter än full nykterhet. Friska personer bör undvika överdriven alkoholkonsumtion.
- Motion förhindrar också ansamlingen av fett i levern även i sådana fall där vikten inte går ner.
Kost vid behandling av fettlever
En hälsosam kost är en viktig del av förebyggande och behandling av fettlever. Genom att följa dessa tips kan du satsa på din leverhälsa:
- Att hålla sig vid normal vikt är viktigt. Risken för fettlever ökar när kroppsmasseindexet överstiger 25. Muskulösa och atletiska människor kan ha ett högre kroppsmasseindex utan risk för fettlever.
- En regelbunden måltidsrytm hindrar dig från att göra ohälsosamma val.
- Bantningskurer ersätter inte permanenta, hälsosamma levnadsvanor, även om de kan hjälpa dig att gå ner i vikt tillfälligt.
- Att undvika fet mat är särskilt viktigt.
- Gynna fiberrika grönsaker, goda fetter, frukter, bär och fullkornsprodukter.
- Undvik att konsumera för mycket fett, produkter som innehåller mycket socker eller salt samt alkohol.
Fettlever under graviditet
Ibland kan fettlever utvecklas under graviditeten. Det är en sällsynt graviditetskomplikation. Symtomen börjar under graviditetens sista trimester.
Fettleverns symtom under graviditeten är:
- ihållande svaghet och kräkningar
- smärta i högra övre delen av buken
- gulhet
- allmänt illamående.
Möjlig utveckling av komplikationen övervakas under graviditeten och behandling finns tillgänglig.
Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.
Puhti laboratoriepaket Plus (Man) är en omfattande laboratoriepaket för dig som vill veta mer om din kropps välmående. Du får svar på bland annat kolesterol, långtidssocker, testosteron, ferritin och viktiga vitaminer.
Alkohol påverkar hälsan på många sätt
Alkohol har en förlamande effekt på centrala nervsystemet under berusning och kan efter långvarig användning försämra minnet och äventyra hälsan.
ALAT och leverhälsa
Levern är kroppens största inre organ och har flera viktiga funktioner i kroppen. Sjukdomsprocesser i levern hinner ofta pågå länge innan de ger märkbara symptom. Genom att mäta levervärden som ALAT kan man ofta upptäcka och förebygga dessa sjukdomar i ett tidigt stadium.
Insulinresistens
Insulinresistens är en metabolisk störning som är starkt förknippad med fetma, typ 2-diabetes, hypertoni och hjärt- och kärlsjukdomar.
Ketogen diet (ketodiet) och ketos – hur man undviker fallgropar
Den här artikeln handlar om ketogen diet och ketos. Du kommer att lära dig de grundläggande principerna för den ketogena dieten och även få praktiska tips om hur du följer dieten. Vi berättar också hur du undviker den ketogena dietens fallgropar.
Levercirros – symtom, behandling och allmän information
Många leversjukdomar kan med tiden leda till levercirros. Levercirros innebär ärrbildning i levern, det vill säga omvandling av levervävnad till bindväv.
LDL-kolesterol – det dåliga kolesterolet
LDL-kolesterol kallas även för “det dåliga kolesterolet”. Det kommer från mättat fett i kosten och samlas i blodkärlen. På sikt kan det orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.
Artikel uppdaterad:
6 maj 2024