Skip to content
Hem / Artiklar / C-vitamin – Källor, fördelar, dagligt intag och rekommendationer
Nainen katsoo kiikareilla

C-vitamin – Källor, fördelar, dagligt intag och rekommendationer

De bästa källorna till C-vitamin är färgglada frukter och grönsaker, såsom jordgubbar, mandariner, citroner och grapefrukter.

C-vitamin eller askorbinsyra

  • C-vitamin påverkar vakenhet och immunförsvar.
  • Vitaminet bidrar till att upprätthålla hälsan hos hår och hud.
  • Det främjar läkning av sår.
  • De viktigaste källorna till C-vitamin är citrusfrukter.

Vad är C-vitamin?

C-vitaminer, eller askorbinsyra, är vattenlösliga vitaminer som är viktig för människokroppen och som behöver tillföras dagligen via kosten. Denna vitamin är nödvändig för tillväxt och reparation av ben, tänder, hud och andra vävnader. C-vitamin är känsligt för värme och förstörs lätt vid upphettning.

Andra viktiga vitaminer för människokroppen är vitamin A, D, E, K och B-vitaminer. Dessutom finns en grupp föreningar som liknar vitaminer, såsom kolin, karnitin och ubikinon, som också är nödvändiga för vår hälsa.

Vilka är C-vitaminets funktioner i kroppen?

Största delen av kroppens C-vitaminer återfinns i musklerna, men det finns även rikligt i blodet. Högst koncentration av C-vitamin finns i ögonen, binjurarna och hjärnan.

C-vitamin behövs för att producera kollagen, L-karnitin och vissa signalsubstanser. Vitaminet deltar också i proteinomsättningen. Kollagen har en central roll för hudens återhämtning vid skador.

C-vitamin fungerar även som en viktig antioxidant, vilket innebär att det skyddar cellerna från oxidativ stress. Förutom sina antioxidativa och uppbyggande egenskaper är det avgörande för immunsystemet och underlättar upptaget av järn i kroppen.

Vitaminet behövs också för produktionen av hormoner i binjurebarken och för kolesterolmetabolismen, där det hjälper till att bilda gallsyra från kolesterol.

Vem bör vara uppmärksam på tillräckligt intag av C-vitamin?

Hur påverkar C-vitamin hälsan?

Eftersom C-vitamin fungerar som en antioxidant och förstärker immunförsvaret är det en viktig vitamin för kroppens välbefinnande.

C-vitamin:

C-vitamin kan också kallas en stressvitamin. Det är en viktig faktor i bildandet och funktionen av stresshormoner som adrenalin samt neurotransmittorer.

Effektiv funktion av folsyra och B12-vitamin kräver närvaro av C-vitamin.

Vitaminet är också är en återvinnare av en annan antioxidant, E-vitamin. När E-vitamin fungerar i kroppen omvandlas det till en inaktiv form. Det skulle snabbt förbrukas om inte C-vitaminet återställde det till aktivt tillstånd.

C-vitamin & immunförsvar

C-vitaminet främjar immunsystemets funktion. Det är därför särskilt viktigt att ha ett tillräckligt stort C-vitaminintag i samband med intensiv träning.

C-vitamin & järnabsorption

Förutom att behandla sjukdomar främjar C-vitamin normal absorption av järn och dess omvandling till en form som kroppen kan använda.

C-vitamin & kollagen

En av C-vitaminets uppgifter är att delta i bildandet av kollagen. Kollagen är ett protein som deltar i bildandet av flera vävnader i kroppen. Det finns i skelettet, huden, blodkärlen, brosket och tänderna. Brosk möjliggör normal rörelse i lederna.

Om kollagen inte bildas tillräckligt kan symtom inkludera blåmärken, långsam sårläkning, blödningar, tandköttssvullnad och blödning, samt led- och muskelsmärta.

Vad är rekommendationerna för C-vitaminintag?

Eftersom vitaminen är vattenlöslig lagras det inte i kroppen, så det måste erhållas från kosten dagligen.

Rekommenderat dagligt C-vitaminintag visas i tabellen nedan.

6–11 månader20 mg/dag
12–23 månader25 mg/dag
2–5 år30 mg/dag
6–9 år40 mg/dag
10–13 år50 mg/dag
över 14 år och vuxna75 mg/dag
gravida85 mg/dag
ammande100 mg/dag

Behovet är högre hos rökare, gravida och ammande.

Kosten kan också kompletteras med ett vitamintillskott om vitaminintaget inte kan säkras på annat sätt.

Kan man få för mycket C-vitamin?

C-vitamin är inte starkt giftigt och tros inte orsaka allvarliga symtom i stora doser. Överskott av C-vitamin utsöndras i urinen. Vanligtvis får man inte för mycket C-vitamin från maten, men överintag kan vara relaterat till kosttillskott. Symtom på överintag är vanligtvis magbesvär.

Stora doser C-vitamin kan eventuellt vara kopplade till bildandet av njurstenar. Detta beror på att C-vitamin kan öka mängden urinsyra och oxalsyra. Det är dock oklart vilket samband C-vitamin har med njurstenar, eftersom stenar också bildas hos personer som inte har tagit en överdriven mängd vitamin.

C-vitaminintag ökar absorptionen av järn i kroppen, och det är teoretiskt möjligt att det skulle öka järnabsorptionen för mycket. Hos friska människor sker detta dock sällan, men om en person har till exempel en järnabsorptionssjukdom, bör långvarig användning av stora vitamin doser undvikas.

Symtom på överintag av C-vitamin

De vanligaste symtomen på överintag är diarré, illamående, magkramper och andra magbesvär.

Hur får jag tillräckligt med C-vitamin?

Det viktigaste sättet att se till att du får tillräckligt med C-vitamin är en hälsosam kost.

Faktorer som kan sänka nivåerna inkluderar rökning, alkoholkonsumtion och övervikt.

För att få det nödvändiga mängden C-vitamin genom kosten, bör kosten innehålla mycket grönsaker och frukter. Särskilt citrusfrukter, fruktjuicer och grönsaker är utmärkta källor till vitaminet. C-vitamin tillsätts också ofta till många livsmedel, såsom juicer.

C-vitaminkällor i kosten

C-vitamin erhålls genom kosten från färska frukter, bär och grönsaker. C-vitaminhalten minskar under tillagning och konservering.

Vilka livsmedel är rika på C-vitamin?

Tabellen nedan visar C-vitamininnehållet i utvalda livsmedel (per 100 g). Dessa livsmedel utgör goda källor till C-vitamin:

Nypon601 mg
Torkat svartvinbärspulver255 mg
Grön chili, färsk242.5 mg
Guava228.3 mg
Svartvinbärsblad209 mg
Persilja200 mg
Paprika, genomsnitt184.8 mg
Pepparrot166 mg
Havtorn140 mg
Svartvinbär128 mg
Torkat nyponpulver127 mg
Brysselkål108 mg
Mjölkört103 mg
Vädd103 mg
Soltorkad tomat101.8 mg
Dill, färsk85 mg
Getört, blad80 mg
Torkat havtornspulver76.2 mg
Kiwi67 mg
Granbarr66.7 mg
Ärtor, sockerärtor, färska66 mg
Grönkål65.8 mg
Broccoli65.1 mg
Nässla64.4 mg
Hjortron61.6 mg
Papaya60.9 mg
Spenat60 mg
Rönnbär59.7 mg
Kohlrabi52.1 mg
Blomkål51.8 mg
Apelsin51 mg
Citron51 mg
Rödkål48.3 mg
Rotselleri45.6 mg
Jordgubbar45.6 mg
D-vitamiini lähteet, suositukset, mittaus, viitearvot
Artikel

D-vitamin är extra viktigt för oss nordbor

D-vitamin bildas i huden när du vistas i solen under sommaren och lagras i kroppen för att hålla dig frisk och kry. Men lagren räcker ibland inte över den mörka vintersäsongen och det är därför bra att hålla koll på sina D-vitaminnivåer så att man vet när man ska komplettera med kosttillskott.

Gå till varukorgen: : 0,00