Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
Ångest och ångestsyndrom – Symtom, behandling, självvård och allmän information
Ångest är en vanlig känsla och ett vanligt symtom som alla kan uppleva någon gång i livet. Ångest är ofta förknippad med stark oro. Ångest är skadligt om symtomen fortsätter under en lång tid.
Ångest
- Ångest är ett vanligt symtom som kan drabba vem som helst.
- Ångest är skadligt om det fortsätter under en lång tid.
- Ångestsymtom kan också vara relaterade till någon annan sjukdom, substansbruk eller medicinering.
Vad är ångest?
Det är typiskt för ångest att oroväckande saker kan vara ständigt närvarande i tankarna. Ångest kan ofta också innebära en känsla av att inte veta varifrån de ångestfyllda tankarna och symptomen egentligen kommer. Personen kanske inte omedelbart kan säga vad det är som orsakar ångesten.
Ångest behöver inte alltid tyda på en sjukdom. Ibland kan ångest även vara fördelaktig, eftersom den kan hjälpa till att agera rätt i en situation för att klara sig. I dessa fall är ångesten vanligtvis kortvarig.
Långvarig ångest
Om ångesten fortsätter under en lång tid kan den bli skadlig. Långvarig ångest kan:
- försämra inlärningsförmågan
- försämra minnet
- hämma funktionsförmågan
- leda till depression.
Ångestsyndrom
Ångest kan vara relaterad till en stressig livsfas. Om fasen inte är övergående utan fortsätter under en längre tid, kan ångesten klassificeras som en störning. I sådana fall försvinner vanligtvis inte ångesten av sig själv över tid, utan professionell hjälp är ofta nödvändig.
Rädsla för sociala situationer är en form av ångestsyndrom. Rädsla för sociala situationer innebär en onormal spänning som kan drabba vem som helst vid något skede i livet.
Är ångestsyndrom ärftligt?
Många faktorer påverkar bakgrunden till ångestsyndrom. Biologiska, psykologiska och sociala faktorer spelar alla en roll. Ångestsyndrom förekommer ofta i familjer och ärftligheten är ungefär 30 procent.
Ångestsymtom
Ångest kan innefatta olika symtom, tankar och känslor, såsom:
- ökad hjärtfrekvens
- ökad andning
- andnöd
- muskelsträckning
- magbesvär
- svettning
- högt blodtryck
- torr mun
- aptitlöshet
- skakningar eller yrsel
- dilaterade pupiller
- ångestfyllda tankar snurrar ständigt i huvudet
- irritation
- känsla av att livet inte är under kontroll
- sömnsvårigheter
- svårigheter att koncentrera sig och varva ner
- negativa tankar
- utmattning och trötthet
- ökade bekymmer om ekonomi eller hälsa
- begränsat liv (till exempel rädsla för sociala situationer)
- andra rädslor
- undvikande av vissa situationer (till exempel offentliga platser)
- panikattacker
- huvudvärk
- känsla av klump i halsen
- stress
- svårigheter att identifiera orsaken till ångestkänslorna
- nedsatt funktionsförmåga.
Om du misstänker sjukdom, uppsök läkare. Symptomen kan också vara relaterade till något annat tillstånd eller någon annan sjukdom.
Vilka sjukdomar kan ångest vara relaterad till?
Ångest uppträder som ett symtom i nästan alla psykiatriska sjukdomar.
Ångest kan vara ett symtom i samband med många somatiska sjukdomar:
- olika hjärtsjukdomar
- diabetes
- överaktiv sköldkörtel
- underaktiv sköldkörtel
- astma
Ångest kan särskilt hos äldre också bero på ensamhet, känsla av meningslöshet och rädsla för döden.
Ångest är en betydande orsak till och följd av substansbruk.
Vissa mediciner kan orsaka ångest som en biverkning.
Hur behandlas ångestsyndrom?
Det finns många effektiva behandlingsmetoder för ångestsyndrom.
Centralt i behandlingen av ångestsyndrom är psykoterapi och medicinering. Dessa kan också kombineras.
- I behandlingen av vuxnas ångestsyndrom är olika psykoterapier centrala. Som medicinering används främst antidepressiva medel. Vid svåra ångestsyndrom uppnås bättre behandlingsresultat genom att kombinera både psykoterapi och medicinering.
- I behandlingen av ungdomars ångestsyndrom strävar man efter att stödja ungdomens utveckling. Hos ungdomar behandlas milda till måttliga ångestsyndrom med psykoterapi. Om den valda behandlingsmetoden inte fungerar, kan man i kombination med psykoterapi pröva antidepressiva medel.
Självvård vid ångestsyndrom
Den ångestdrabbade personen kan själv ta hand om sina levnadsvanor och se till att få tillräc
Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.
Puhti laboratoriepaket Plus (Man) är en omfattande laboratoriepaket för dig som vill veta mer om din kropps välmående. Du får svar på bland annat kolesterol, långtidssocker, testosteron, ferritin och viktiga vitaminer.
D-vitamin är extra viktigt för oss nordbor
D-vitamin bildas i huden när du vistas i solen under sommaren och lagras i kroppen för att hålla dig frisk och kry. Men lagren räcker ibland inte över den mörka vintersäsongen och det är därför bra att hålla koll på sina D-vitaminnivåer så att man vet när man ska komplettera med kosttillskott.
Depression – Symtom och behandling
Depression har ett brett spektrum av symtom och kan vara svår att diagnostisera.
Hypertyreos är en sköldkörtelsjukdom som ökar ämnesomsättningen
Hypertyreos innebär att man har en överaktiv sköldkörtel, vilket i sin tur innebär att kroppen producerar för mycket sköldkörtelhormon och gör att ämnesomsättningen går på högvarv. Man kan då drabbas av hjärtklappning, nervositet, sömnproblem och en rad andra symtom.
Hypotyreos kan vara en förklaring till trötthet
Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar ämnesomsättningen och den har därför stor påverkan på vårt välbefinnande. Är sköldkörteln underaktiv och producerar för lite hormoner drabbas man av hypotyreos. Det kan bland annat ge symtom som trötthet, orkeslöshet, koncentrations- och minnessvårigheter, ofrivillig viktuppgång samt en allmän känsla av att något är fel i kroppen.
Vitamin B12 är viktigt för vår hjärnas hälsa
Vitamin B12 eller kobalamin som det också kallas behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar som ger kroppen syre och är också nödvändigt för det centrala nervsystemets funktion. Vitamin B12 är med andra ord helt nödvändigt för ett hälsosamt liv.
Artikel uppdaterad:
26 juli 2024