3 veriarvoa, jotka voivat vaikuttaa jaksamiseen – Oletko jo mitannut?
Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi vitamiinitasot ja rauta-arvot vaikuttavat siihen, miten jaksamme. Kun elimistösi on tasapainossa ja elintapasi kunnossa, voit jaksaa paremmin arjessa, saada lisää energiaa liikuntaan ja ennaltaehkäistä sairauksia!
Kolme mittaria, jotka voivat vaikuttaa jaksamiseen
1. Ferritiini
Ferritiini on elimistön pääasiallinen raudan varastoija, ja matala ferritiiniarvo on yleensä merkki raudanpuutteesta. Raudanpuuteanemian tavallisimpia oireita ovat väsymys ja heikentynyt fyysinen suorituskyky. Ferritiinillä voidaan todeta heikot rautavarastot ennen kuin on kehittynyt raudanpuuteanemia.
Matalien rauta-arvojen korjaamisella voi ehkäistä raudanpuuteanemian kehittymistä. Rautaa tulee saada ruokavaliosta päivittäin, ja tarvittaessa ruokavaliota täydennetään rautavalmisteella. Rautaa saatetaan myös menettää liikaa tai sen imeytyminen voi olla heikkoa.
2. Hemoglobiini
Ferritiinin lisäksi rautapitoisuutta ja anemiaa voidaan selvittää hemoglobiinin mittauksella; matala hemoglobiini viittaa anemiaan. Anemiaan liittyy väsymyksen ohella monenlaisia muita oireita, mutta oireista ei voida suoraan päätellä, minkä tyypin anemiasta on kyse. Yleisin anemian syy on raudanpuute, mutta anemia voi johtua myös esimerkiksi B12-vitamiinin ja folaatin puutoksesta.
Hemoglobiini sisältyy verenkuvaan. Täydellinen verenkuva, kuten ferritiinikin, mitataan useissa Puhdin testipaketeissa.
3. Kilpirauhasen toimintaa heijastelee muun muassa TSH
Kilpirauhasen toimintaa selvitettäessä mitataan yleisimmin TSH, eli tyreotropiini. Kilpirauhanen vaikuttaa koko kehon toimintaan ja sen toimintahäiriöt ovat yleisimpiä sisäelinrauhasten poikkeamia. Kilpirauhasen erittämät hormonit vaikuttavat moniin elintoimintoihin, kuten kasvuun, kehitykseen, aineenvaihduntaan, muiden hormonien vaikutuksiin, kehon lämmönsäätelyyn, hermoston ja lihaksiston toiminnan säätelyyn sekä psyykkiseen hyvinvointiin.
Selittämätön painonnousu tai väsymys voi johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Toisaalta lievissä kilpirauhasen toimintahäiriöissä liikatoiminnan ja vajaatoiminnan oireet voivat olla hyvin samantapaisia. Tällöin ei ole välttämättä helppo tunnistaa mistä olisi kyse. Vain verikoe kertoo, onko kyseessä kilpirauhasen sairaus.
Puhdin laboratoriotestit ovat hyvä tapa selvittää, miten oma keho jaksaa ja mihin oman terveyden ylläpito kannattaa suunnata.
Puhdin kautta voit tilata kaikki laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä. Tilaa testit verkosta ja käy näytteenotossa. Testien ottaminen vie vain muutaman minuutin ja tulokset saat yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä. Tulokset esitetään selkeässä Oma Puhti -raportissa, jota on helppo lukea ja tulkita. Tutkimusten jälkeen on helppoa hakeutua lääkärin hoitoon, jos herää epäilys sairaudesta tai on oireita.
Naisen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Miehen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Monet tekijät vaikuttavat päivittäiseen energisyyteemme sekä millainen terveytemme on nyt ja tulevaisuudessa. Oman hyvinvoinnin tueksi on tuotu paljon erilaisia tapoja ylläpitää terveyttä ja
Vuodesta 2014 asti fitness-urheilussa kilpaillut Riina Kivikoski kiinnostui oman terveyden mittaamisesta miettiessään, miten tiukka kisadieetti ja kova treenaaminen vaikuttavat omaan terveyteen.
Oletko aloittamassa juoksemisen ensimmäistä kertaa tai pitkän tauon jälkeen? Miten juoksuharrastus kannattaa aloittaa? Mitä pitää muistaa ja mitä kannattaa välttää? Lue fysioterapeutin listaamat tärkeät vinkit ennen juoksemisen aloittamista!