Kuinka Nooralotta Neziri valmistautuu kisakauteen? – Laboratoriokokeet tukemassa harjoittelua ja terveyttä
Nooralotta Neziri valmistautuu kisakauteen aivan kuin muutkin kilpaurheilijat, eli käymällä säännöllisesti laboratoriokokeissa. Mitä mittareita on tärkeää seurata?
Tavoitteet ja motivaatio korkealla kisakauden kynnyksellä
Nooralotta suhtautuu tulevaan kauteen positiivisesti. Harjoitusmäärää on vähennetty ja kehoon haetaan nyt erityisesti herkkyyttä. Peruskestävyysharjoittelua on jätetty vähemmälle ja nyt harjoitetaan juoksua, aitajuoksua, tehoa ja nopeutta.
Aiempien finaalisijojen myötä EM-hallikisoissa haaveissa on mitalisija. Tavoitteet ovat siis korkealla.
– Nyt kisakauden kynnyksellä kaikki tavoitteet liittyvät urheiluun, Nooralotta sanoo.
Kauden kilpailut tullaan näillä näkymin järjestämään normaalisti, mutta ilman yleisöä.
Nooralotta kertoo, että häntä motivoi keskeneräisyys. Se, että urheilijalla on aina mahdollisuus kehittyä.
– Urheilijana ei voi koskaan olla valmis. Lähtökohtaisesti aina voi parantaa!
Laboratoriokokeet harjoittelun tukena
Nooralotan taustatiimissä vaikuttavat valmentajan lisäksi myös muun muassa Olympiakomitean lääkäri, urheilupsykologi, fysioterapeutti sekä ravitsemuksen asiantuntija. Urheilijalle tärkeitä veriarvoja seurataan säännöllisillä laboratoriokokeilla.
Nooralotta kertoo käyvänsä mittauksissa yleensä noin kolmen kuukauden välein. Vaihtelua on välillä ollut esimerkiksi rauta-arvoissa ja D-vitamiinissa.
– Joskus tulee halu mitata arvoja useammin, mutta nyt tulokset ovat pysyneet melko stabiileina.
D-vitamiini sekä kilpirauhasen ja rautavarastojen tilanne seurannassa
– Minulle tärkeimpiä seurattavia ovat kilpirauhasarvot, D-vitamiini ja rauta-arvot. Toki myös verenkuva, Nooralotta kertoo.
Laboratoriokokeita voi hyödyntää ruokavalion monipuolisuuden arviointiin; tutkimuksista selviää usein tarve mahdolliselle ravintolisälle, kuten D-vitamiinille.
– Nyt tuloksissa on näkynyt, että D-vitamiini on ollut alhainen. Pitää muistaa nauttia lisää D-vitamiinia. Aiemmin myös rauta-arvot olivat alhaiset.
D-vitamiinia saadaan pääasiassa auringonvalosta ja yleensä ravintolisä on tarpeellinen lähes kaikilla ympäri vuoden. D-vitamiinin saanti ja imeytyminen ovat aina yksilöllisiä, ja siksi laboratoriokoe on hyvä tapa selvittää vitamiinin määrä omassa kehossa.
Raudan tarve taas korostuu erityisesti urheilijoilla sekä naisilla. Runsas urheileminen lisää raudan tarvetta. Naiset tarvitsevat rautaa miehiä enemmän kuukautisvuodosta johtuen. Ferritiini on ensisijainen raudanpuutteen osoittaja ja matala ferritiiniarvo voi viitata raudanpuutteeseen.
Urheilijoille tärkeistä laboratoriokokeista on koottu valmiita tutkimuspaketteja, joihin pääsee Puhdin kautta helposti ilman lähetettä.
Urheilijan ruokavalion on tärkeä olla monipuolinen ja tasapainoinen. Nooralotta kertoo, että hän on sekasyöjä. Ruokavalio sisältää sekä hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa.
– Siinä on ollut joskus taiteilua, että saa syötyä urheilijan tarpeeseen ja kulutukseen nähden riittävästi.
Vaikka Nooralotan laji vaatii tiettyä kehonkoostumusta ja suhteellisen alhaista rasvaprosenttia, ei vaatimus saa johtaa siihen, että söisi liian vähän. Energiavaje voisi helposti vaikuttaa harjoitteluun.
– Hyvä energia on tärkeämpää kuin yhden gramman kiristäminen pois kropasta!
Nooralotta käyttää Puhti-palvelua omien arvojen seurantaan
Puhti on palvelu, joka helpottaa laboratoriokokeisiin pääsyä ja tulosten tulkintaa. Palvelun kautta kaikkiin tutkimuksiin pääsee helposti ilman lääkärin lähetettä. Näytteenotto onnistuu useilla paikkakunnilla ympäri Suomen. Kattavat laboratoriopaketit on suunniteltu moneen eri tarpeeseen ja niillä saa monipuolisesti tietoa elimistön tilasta.
Nooralotta on ollut hyvin tyytyväinen Puhdin palveluun.
– Parasta Puhdissa on, että verikokeisiin pääsee nopeasti! Testeihin pääsee lähes heti, kun on tarvetta. Aikoja on aina ollut hyvin saatavilla ja tulokset tulevat parhaimmillaan heti seuraavana päivänä. Ei tarvitse turhaan odotella.
– Kaikki huipputason urheilijat käyvät säännöllisesti verikokeissa.
Tulokset tulevat selkeälle raportille Oma Puhti -palveluun, johon kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla. Tulokset esitetään palkkeina, joista näkee helposti, ovatko tulokset viitearvojen sisällä.
Raportilta löytyy myös runsaasti lisätietoja. Testeistä kerrotaan myös, mitä ne mittaavat ja miten niihin voi vaikuttaa esimerkiksi elintavoilla.
Puhdin kautta voi tilata erikseen myös lääkärin etäkonsultaation, mikäli esimerkiksi herää epäilys sairaudesta, on oireita tai haluat kysyä tuloksistasi.
Liikkujille suunnattu paketti sisältää Puhti-laboratoriopaketin lisäksi liikkujille tärkeitä mittareita. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium, B12-vitamiini sekä nestetasapainoon liittyvä kalium.
Liikkujille suunnattu paketti sisältää Puhti-laboratoriopaketin lisäksi liikkujille tärkeitä mittareita. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium ja lisäksi B12-vitamiini, nestetasapainoon liittyvä kalium sekä vapaa laskettu testosteroni.
Vuodesta 2014 asti fitness-urheilussa kilpaillut Riina Kivikoski kiinnostui oman terveyden mittaamisesta miettiessään, miten tiukka kisadieetti ja kova treenaaminen vaikuttavat omaan terveyteen.
Päivittäinen näky Turun teillä on 20-vuotias Jasmin Manninen Taekwondon huippulupaus. Jasmin on paimiolaisen Action Sport Centerin kasvatti ja edustaa Suomea taekwondon maajoukkueessa.
Janakkalan Janaa edustava, Helsingissä asuva kolmiloikkaaja Iikka Alingué seuraa terveyteen ja suorituskykyyn vaikuttavia arvoja Puhdin laboratoriokokeilla. Iikka on käynyt liikkujan laboratoriokokeessa muutamaan otteeseen kauden eri vaiheissa.
Monet tekijät vaikuttavat päivittäiseen energisyyteemme sekä millainen terveytemme on nyt ja tulevaisuudessa. Oman hyvinvoinnin tueksi on tuotu paljon erilaisia tapoja ylläpitää terveyttä ja
Omasta terveydestä on nykyään helppoa kerätä dataa monilla eri mittareilla. Blogissa pureudutaan tällä kertaa sykkeen mittaamiseen Polarin asiantuntijan Ville Urosen neuvoin.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Tämän artikkelin kommentit on suljettu