Missä vaiheessa Puhdin laboratoriotesteihin kannattaa mennä?
Aiotko aloittaa elämäntapamuutoksen ja pohdit, missä vaiheessa Puhdin testit kannattaa tehdä? Missä vaiheessa laboratoriotesteihin kannattaa mennä? Ennen, jälkeen vai jossain matkan varrella elämäntapojen muutosta? Kannattaako odottaa, että on tehnyt muutoksia elintapoihin, ruokavalioon tai liikuntatottumuksiin? Entäs iän karttuessa? Tästä artikkelista löydät vastauksen näihin kysymyksiin!
Milloin laboratoriotesteihin? – Tarkasta ensin lähtötaso
Lähtötason asettaminen on tärkeää, jotta:
- saat tietää, mistä tilanteesta olet lähdössä liikkeelle
- näet, vaatiiko jokin arvo erityistä huomiota
- saat vertailukohdan seurantatestejä varten.
Mikäli testeissä ei käy heti aluksi, on edistystä mahdotonta nähdä ja vertailua tehdä. Monia on jäänyt harmittamaan, ettei testeissä tullut käytyä heti ennen elämäntapamuutoksen aloittamista.
Tulokset tulevat nimittäin yhdelle ja samalle raportille Oma Puhti -palvelussa. Raportilta on kätevää seurata arvojen kehitystä käydessäsi seurantatesteissä.
Alla olevasta kuvasta näet esimerkiksi, kuinka D-vitamiinitasoa on seurattu laboratoriomittauksin neljä kertaa. Arvojen kehittymistä oikeaan suuntaan on mielenkiintoista seurata!
Testien tekeminen on järkevää heti aluksi myös siltä kannalta, että tulokset voivat paljastaa jotain yllättävää. Mikäli testeistä käy ilmi esimerkiksi jaksamiseen vaikuttava raudanpuute, on elämäntapamuutokseen huomattavasti helpompaa lähteä, kun ensin hoitaa kehon terveeksi. Näin myös jaksaa paremmin liikkua ja touhuta, kun elimistö voi hyvin ja energiatasot ovat kohdallaan.
Käy seurantatesteissä säännöllisesti ja tilanteen muuttuessa
Seurantatestit suositellaan useimmissa tilanteissa ottamaan esimerkiksi 3-6 kuukauden päästä aloituksesta. Elämäntapamuutoksessa tässä vaiheessa olettaisi jo tulevan tuloksia, joten on hyvä aika varmistaa, mihin suuntaan ollaan menossa. Ovatko kolesteroli- ja verensokeriarvot parantuneet?
Seurantatestissä käyminen on tärkeää myös, jotta pystyt havaitsemaan, mikäli suunta ei ole oikea tai jos kehitys on pysähtynyt junnaamaan paikoilleen.
Jos olet tehnyt muutoksia elintapoihin tai aloittanut esimerkiksi jonkin lisäravinteen, muutos yleensä näkyy tässä vaiheessa tuloksissa. Mikäli näin ei ole, on syytä selvittää, mistä se johtuu.
Valmentajan tai lääkärin kanssa voi käydä läpi tehtyjä muutoksia; pitäisikö jotain vielä muuttaa? Ovatko muutokset olleet riittäviä? Pitäisikö treenisuunnitelmaa tai ruokavaliota vielä viilata tai muuttaa vitamiinin annostelua? Joskus tarpeen voi olla myös käydä lääkärissä, jos omat keinot eivät riitä esimerkiksi hieman kohonneen kolesterolin korjaamiseen.
Urheilijoille suositellaan arvojen testausta säännöllisin välein harjoittelun optimoimiseksi ja mahdollisten puutostilojen havaitsemiseksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Urheilijoille suositellaan yleensä erityisesti rauta-arvojen mittaamista 2-4 kertaa vuodessa. Huomattavaa on myös, että rautavarastojen korjaantuminen voi viedä aikaa jopa useita kuukausia tai puolikin vuotta, joten toisaalta liian tiuhaan testeissä ei ole tarpeellista käydä.
Iän karttuessa tiettyjen elintapasairauksien riski lisääntyy, joten myös esimerkiksi viidenkympin kynnyksellä kannattaa käydä laboratoriotestissä. Testit kertovat, mihin suuntaan terveys on menossa. Miltäs se kolesteroli näyttikään viimeksi?
Urheilija, käy testeissä myös kauden päätteeksi
Testit voi olla mielekästä tehdä myös, kun kunto on parhaimmillaan. Tämä auttaa tavoitteiden asettamisessa seuraavalle kaudelle, kun tiedät, mikä oma taso on edellisen kauden huippu- tai loppuvaiheessa ollut. Voit hyödyntää tietoja seuraavien harjoittelu- ja kisakausien suunnittelussa.
On myös hyödyllistä nähdä treenikauden ulkopuolella, mihin arvoihin elimistö asettautuu. Mikäli treenikauden päättyessä arvot ovat kunnossa, mutta esimerkiksi palautumista ei tapahdu riittävästi ja elimistössä on monenlaisia oireita, on hyvä kääntyä testien jälkeen lääkärin puoleen ja selvittää, mistä heikko palautuminen johtuu.
Testaa kehon toiminta ja jaksa paremmin:
- Liikkujan laboratoriopaketti (mies)
- Liikkujan laboratoriopaketti (nainen)
- 50+ laboratoriopaketti (mies)
- 50+ laboratoriopaketti (nainen)
- Puhti-laboratoriopaketti
Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Tarvittaessa Mehiläisen lääkärin konsultaation voi tilata erillisenä palveluna tulosraportin lopusta testien jälkeen.
Artikkeli päivitetty:
29 huhtikuun 2024
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.
Tämän artikkelin kommentit on suljettu