Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Näin onnistuin aloittamaan liikunnan ruuhkavuosissa – Liikunnan ilon löytäminen aikuisena

Näin onnistuin aloittamaan liikunnan ruuhkavuosissa – Liikunnan ilon löytäminen aikuisena

Inkeri Väisänen Voimaa kehosta

Tässä vieraskynässä pilatesohjaaja ja liikkuvuusvalmentaja Inkeri Väisänen kertoo oman tarinansa siitä, miten hän löysi liikunnan ilon vasta aikuisena. Inkeri antaa myös 3 vinkkiä, miten sinäkin pääset kohti energisempää kehoa ja parempaa liikkuvuutta – iästä riippumatta.

Kirjoittanut:

pilatesohjaaja Inkeri Väisänen

Liikunnan aloittaminen aikuisiällä: “Näin onnistuin aloittamaan liikunnan ruuhkavuosissa”

Aloitin aktiivisen liikkumisen vasta aikuisena, joten tiedän miltä tuntuu aloittaa liikuntaharrastus ja luoda siitä rutiini arjen pyörityksessä. Minä olin se, joka koulussa valittiin viimeisenä urheilujoukkueeseen. Näiden kokemuksien takia uskoin yhä aikuisena, etten ole liikunnallinen ja sen takia mikään liikuntaharrastus ei pysynyt kovin pitkään elämässäni. Tämä aiheutti turhautumista liikkumisen parissa.

Harrastin lapsena ratsastusta, mutta se ei tuntunut minulle liikunnalta. Siinä oli kyse yhteistyöstä ja ilosta, jota sain eläimen kanssa vietetystä ajasta. Ratsastuksen takia kiinnostuin siitä, miten voisin kehittää liikkuvuutta ja kehotietoisuutta, jotta voisin toimia hienovaraisemmin hevosen kanssa työskennellessä. Halusin myös parantaa jalkaterän liikkuvuutta ja saada kyykyssä kantapäät maahan.

En koskaan ole kokenut olevani notkea ja ihailin ihmisiä, jotka tekivät näyttäviä liikkeitä, siinä missä minä en saanut kyykyssä kantapäitä lattiaan. Kokeilin pilatesta ja jäin heti koukkuun. Löysin lajin, jossa ei tarvinnut pelätä joutuvansa suoriutumaan, sain keskittyä täysin oman kehon kykyihin. Huomasin pian, että vaikeista liikkeistä tuli helppoja ja loin hiljalleen täysin uuden liikkujan identiteetin, sekä suhtautumisen kehooni. Ymmärsin, etten ole koskaan vain liikkunut tarpeeksi säännöllisesti, jotta kehoni voisi vastata saamaansa kuormitukseen ja muokkautua siihen suuntaan.

Karista myös sinäkin vanhat uskomukset, mihin kaikkeen sinä ja kehosi pystyt. Aikaisemmat epämukavat liikuntakokemukset, tai ajatus siitä, että koet olevasi jäykkä, rajoittavat ja estävät toimimasta. Toistuvat lihasjumit haittaavat arjen toimintoja ja joudut ehkä luopumaan harrastuksistasi niiden takia. Jos tunnistit itsesi, et ole yksin. Sinunkin on mahdollista muuttaa mielikuva itsestä liikkujana ja saada pystyvä, toimiva keho.

Kolme vinkkiä liikunnan aloittamiseen aikuisena

  1. Valitse liikuntalaji, josta nautit
    Kokeile rohkeasti eri lajeja, jotka ovat miellyttäviä, helposti toteutettavissa ja joissa ympäristö on kannustava. Luot näin uudenlaisia ajatusmalleja siitä, millainen identiteetti sinulla on liikkujana ja mihin kehosi pystyy.
  2. Aseta realistinen tavoite
    Mistä unelmoit, mikä sinua innostaa? Luo pitkän ajan tavoite ja jaa se osiin, jotka on mahdollisia ja toteuttavissa. Rytmitä liikkuminen osaksi arkea näillä pieniin osiin asetetuilla toiminnoilla. Näin sisäisen motivaation ja uusien tapojen yhdistäminen arkeen on kestävämpää. Jos et ole varma, mitä sinun pitäisi tehdä ja miten, ota valmentaja avuksi. Yhdessä ammattilaisen kanssa suunnittelette oikean ratkaisun sinun tilanteeseen.
  3. Keskity alussa liikkuvuuteen
    Kun aloitat liikkumaan ensimmäistä kertaa, tai pitkän tauon jälkeen, on liikkuvuusharjoittelulla suuri merkitys kireyksien ehkäisyssä ja lihastasapainon parantamisessa. Samalla vahvistat tukilihaksia, kehität peruskuntoa ja estät loukkaantumisia. Nämä luovat vahvaa pohjaa sille, että voit siirtyä kohti suurempia tavoitteita liikkumisen ja treenin suhteen. Kun kehoa harjoitetaan monipuolisesti, on mahdollista saavuttaa tuloksia vähemmällä ja kiireiseenkin arkeen sopivalla treenimäärällä. Olet lähempänä tavoitteitasi ja suuria unelmia terveessä, pystyvässä ja paremmin liikkuvassa kehossa, joka toimii kuten siltä pyydät.

Liikkumisesta kannattaa rakentaa jaksamista ja hyvinvointia tukevaa

Kaikesta siitä tiedosta huolimatta, miten liikkuminen ehkäisee tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja haasteita, voi olla vaikea aloittaa muutoksen tekeminen, tai pysyä valinnassa. Tarvitaankin taitoa yhdistää se tieto arkeen ja omiin toimintatapoihin. Pitkäjänteisyys ja sitoutuminen tuovat tuloksia hitaasti ja sen takia joudumme sietämään sitä aikaa, joka menee uusien taitojen opetteluun ja rutiinien luomiseen. Tiedostamalla sisäisen syyn, miksi haluat muutoksen ja jakamalla tavoitteen pieniin käytännön toimintoihin, olet matkalla kohti pysyvää muutosta pikaratkaisujen sijaan. Sen sijaan, että liikkumisen aloittaa aivan liian kovaa treenaten ja kerralla muuttaen monta asiaa, koska pitää saada itseään niskasta kiinni tai tehdä ryhtiliike, mieti ensin, mitä resursseja sinulla on ajallisesti. Mikä on pienin asia, jonka voit tehdä tänään ja jota voit toistaa huomenna ilman liian suuria resurssihankintoja.

Ilman tekemääni muutosta ja säännöllistä liikkumista en voisi näin hyvin. Pääsen vaivatta kyykkyyn kantapäät lattiassa ja selkäni voi paljon paremmin. Tiedän, miten ylläpidän liikkuvuutta ja haluan jatkuvasti oppia kehostani lisää. Parasta muutoksessa on ollut se, että
uskon olevani paljon enemmän ja pystyväni paljon enempään kuin mitä ennen kuvittelin. Tämä uusi itsevarmuus on ulottunut koko elämään siten, että uskon onnistuvani monessa muussakin elämän osa-alueessa, kun vain aloitan tarpeeksi pienestä asiasta, joka on helppo toteuttaa ja ylläpitää.

Inkeri Väisänen on pilatesohjaaja ja liikkuvuusvalmentaja, joka auttaa tavallisia liikkujia kohti energisempää kehoa ja parempaa liikkuvuutta.

Nainen ja mies pelaamassa padelia
Tietopaketti

Kehonhuolto

Helppo kehonhuolto – tee perässä! Tämän videon kehonhuollon voit tehdä helposti kotona. Harjoitus kestää noin 15 min, etkä tarvitse siihen erityisiä välineitä.

Taukojumppa
Tietopaketti

Taukojumppa

Istumatyöläisen taukojumppa vetreyttää niska-hartiaseutua. Kokeile taukojumppaa kotona etätöissä tai työpaikalla tauolla!

Vinkkejä säännölliseen harjoitteluun ja rutiineihin
Blogi

5 vinkkiä säännölliseen harjoitteluun

Uusien rutiinien aloittaminen ja niiden ylläpitäminen voi olla haastavaa, olipa kyseessä sitten liikunta, jooga tai vaikkapa rentoutumisharjoitukset. Tässä Puhdin blogin vieraskynäkirjoituksessa helsinkiläinen joogaopettaja

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00