Onko kerran viikossa tehdystä lihaskuntoharjoittelusta hyötyä?
Mikäli kuntosali ei oikein napostele, eikä motivaatio riitä useasti viikossa voimaharjoitteluun, kannattaako sitä edes tehdä? Uusi tutkimus osoittaa kuntosaliharjoittelun olevan hyödyllistä verenpaineen kannalta, vaikka salille pääsisi vain kerran viikossa.
Tästä artikkelista opit:
- kuinka voimaharjoittelu vaikuttaa korkeaan verenpaineeseen
- miksi salilla kannattaa käydä edes kerran viikossa
- miten korkeaa verenpainetta voi ehkäistä ja hoitaa elintavoilla
- mitä muita hyötyjä kuntosaliharjoittelusta on
- kuinka pääset elämäntapamuutoksessa alkuun.
Voimaharjoittelu voi ehkäistä korkeaa verenpainetta, vaikka harjoittelisi vain kerran viikossa
Uusi tutkimus osoittaa, että voimaharjoittelu voi ehkäistä korkeaa verenpainetta, vaikka salilla kävisi jopa vain kerran viikossa. Tämäkin jälleen vahvistaa sitä tietoa, että kaikki urheilu on kotiinpäin, vaikka harjoittelua ei pystyisi tekemään useita kertoja viikossa!
Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 1,5 miljoonan terveyskyselyyn vuosina 2011–2017 vastanneen terveydenhuollon ammattilaisen tietoja.
Tietojen perusteella vähintään kerran viikossa lihaskuntoharjoituksia tekevät potivat korkeaa verenpainetta noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät tehneet lihasharjoittelua.
Yhteydet säilyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muun muassa osallistujien sosioekonominen asema, aerobinen liikunta, painoindeksi, tupakointi, alkoholin käyttö ja tuloksiin mahdollisesti vaikuttavat sairaudet.
Kohonnut verenpaine on salakavala sairaus
Kohonnut verenpaine eli verenpainetauti on yksi yleisimmistä kansantaudeista Suomessa. Verenpaineen kohoaminen on yleistä 40 ikävuodesta ylöspäin. Verenpaineeseen vaikuttaa niin perimä kuin elintavat.
Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHg.
Lihaskuntoharjoittelun ohella verenpaineeseen voi vaikuttaa elintavoilla, kuten:
- vähentämällä alkoholin käyttöä
- vähentämällä liiallista stressiä
- pyrkimällä normaalipainoon
- vähentämällä liiallisen ruokasuolan käyttöä.
Myös runsas tulehduskipulääkkeiden (esim. ibuprofeeni) tai hormonien (ehkäisypillerit, vaihdevuosien hormonihoito) käyttö voi vaikuttaa verenpaineeseen.
Kokonaisvaltainen elämäntapamuutos ja yleiset terveelliset elämäntavat tukevat elintapasairauksien kuten verenpainetaudin ennaltaehkäisyssä.
Elintapoja muuttaessa omaa terveyttä voi seurata esimerkiksi kotona tehtävällä verenpainemittauksilla, erilaisin kuntotestein sekä Puhdin laboratoriotesteillä.
Kuntosaliharjoittelun aloittaminen kannattaa, vaikka salille päätyisi vain kerran viikossa
Liikuntaa tulee harjoiteltua usein silloin, kun siitä nauttii ja halu urheiluun tulee sisältä. Motivaatiota ei tosin ole aina helppo löytää – joskus motivaatio hukkuu pitkiksikin ajoiksi.
Motivaatiota ei tunnu löytyvän varsinkaan, mikäli kokee, että liikkumaan lähteminen on liian ison kynnyksen takana. Tällöin voi auttaa tavoitteiden alentaminen.
Liian korkealle asetetut tavoitteet voivat syödä motivaatiota, mikäli kokee jatkuvasti epäonnistuvansa. Mikäli tavoite on keretä salille 3-4 kertaa viikossa, mutta todellisuudessa tätä ei pysty toteuttamaan, ei tule onnistumisen tunteita, mikä taas vähentää motivaatiota jatkaa.
Liikunnallisia tavoitteita voi laskea siinä mielessä, mikäli liian korkeat tavoitteet alentavat kynnystä lähteä liikkeelle ja salille nostelemaan puntteja. Tavoitteiden alentaminen auttaa, mikäli treeni jäisi kokonaan välistä, koska kynnys lähteä on liian korkea.
Eikö tunnukin helpommalta lähteä salille, kun tietää, että jo yksi kerta viikossa auttaa terveyden edistämisessä? Yhdestäkin treenistä viikossa on siis hyvä aloittaa.
Sitoutuminen harjoitteluun edes kerran viikossa pitkäjänteisesti on hyödyllisempää kuin tammikuun ajan salikortin kuluttaminen ja henkihieverissä parin viikon ajan rehkiminen, jonka jälkeen homma jää loppuvuodeksi sikseen.
Harjoituskertoja voi lisätä rutiiniin myöhemmin lisää. Harjoittelussa tärkeää on säännöllisyys ja pitkäjänteisyys.
Voimaharjoittelun monet hyödyt
Lihaskuntoharjoittelulla on toki muitakin hyötyjä korkean verenpaineen ehkäisyn lisäksi. Voimaharjoittelun hyödyt eivät myöskään rajoitu vain fyysisiin etuihin.
Voimaharjoittelu muun muassa:
- voi ennaltaehkäistä diabetestä
- auttaa painonhallinnassa
- auttaa suorituskykyä ja toimintakykyä urheillessa
- vaikuttaa positiivisesti rasva- sekä sokeriarvoihin
- parantaa tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa
- lisää itsetuntoa
- parantaa elämänlaatua
- nostaa mielialaa.
Aloita elämäntapamuutos selvittämällä lähtötilanne
Elintapasairauksien riskiin voi vaikuttaa omilla valinnoilla. Pienetkin muutokset elämäntavoissa parempaan päin tuovat onnistumisen tunteita, mikä auttaa jatkamaan kokonaisvaltaisessa muutoksessa!
Lihaskuntoharjoittelu kannattaa aloittaa ohjaajan kanssa, jotta liikkeet tulee suoritettua alusta asti oikein ja vältytään vammoilta.
Terveellisen elämän rutinoituminen vie aikaan, mutta tuo jatkuvasti parempia tuloksia jaksamiseen ja kehon terveydentilasta kertoviin arvoihin. Verikokeilla voidaan mitata tarkkaa dataa elimistön terveydentilasta.
Testit kannattaa tehdä heti muutokseen ryhtyessä. Testit on suositeltavaa uusia muutamien kuukausien tai esimerkiksi puolen vuoden päästä kehityksen seuraamiseksi.
Kehon tilasta kertovat mittaukset auttavat selvittämään terveydentilan ja ylläpitämään sitä. Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita eri mittareita, jotka antavat kattavan käsityksen siitä, miten elimistösi voi!
Kaikkiin Puhdin tutkimuksiin pääsee ilman lääkärin lähetettä.
Lähteet
Bennie, J. ym. Journal of Hypertension. Muscle-strengthening exercise and prevalent hypertension among 1.5 million adults. 20.2.2020
Mustajoki. P. Lääkärikirja Duodecim. Kohonnut verenpaine (verenpainetauti). 2.10.2018
Puhti. Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisten kansantauteja
Uutispalvelu Duodecim. Vähäinenkin voimaharjoittelu voi parantaa verenpainetta. 3.3.2020
Artikkeli päivitetty:
29 huhtikuun 2024
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Tämän artikkelin kommentit on suljettu