Kuinka paljon kananmunia on turvallista syödä kolesterolin kannalta?
Kananmunat ja kolesteroli
Kananmunat on perinteisesti yhdistetty korkeaan kolesteroliin ja sydäntautien riskiin, mutta tämä uskomus on todistettu jo vääräksi. Silti myytti saattaa edelleen olla iskostunut monen mieleen. On aika päästää kananmunat pahasta maineestaan!
Uusi tutkimus osoittaa, että kananmunia voi hyvillä mielin syödä vaikka yhden päivässä. Tämä tutkimus vahvistaa aiempien tutkimustulosten rinnalla sitä, ettei säännöllisestä kananmunien syömisestä ole haittaa.
Seitsemän kananmunaa viikossa on sydänterveyden kannalta turvallinen määrä
Tulosten perusteella kananmunien syöminen ei vaikuta haitallisesti veren kolesterolitasoihin eikä myöskään suurenna sydän– ja verisuonitautien riskiä. Tutkimus osoitti myös, että päivittäinen kananmunien syöminen ei myöskään suurentanut riskiä menehtyä tutkimuksen aikana.
Tehty tutkimus perustui lähes 180 000 henkilön terveystietoihin 50 eri maasta. Tutkimuksessa verrattiin vähintään seitsemän kananmunaa viikoittain syöviä henkilöihin, jotka söivät munia hyvin harvoin.
Tutkimuksessa käytettiin aineistoja kolmesta aiemmasta suuresta tutkimuksesta, ja niistä kahdessa tarkasteltiin henkilöitä, jotka sairastavat jo sydän- ja verisuonitauteja. Myöskään heillä kananmunien syömiseen ei liittynyt haittoja.
Aiemmat virheelliset uskomukset kananmunien ja sydäntautien yhteydestä perustuivat siihen, että ravinnon kolesterolin (kananmunien sisältämän kolesterolin) ajateltiin nostavan veren kolesterolipitoisuuksia ja sitä kautta aiheuttavan sydänoireita.
Miten pääsen kolesterolin mittaukseen?
Esimerkiksi alla oleviin Puhdin tutkimuspaketteihin sisältyy kolesteroliarvojen mittaus. Kaikki testit Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä.
Tilaa testit itsellesi Puhdin verkkokaupasta:
- Miesten laaja Puhti-laboratoriopaketti
- Naisten laaja Puhti-laboratoriopaketti
- Puhti-laboratoriopaketti
Lähteet
Uutispalvelu Duodecim. Kananmunat eivät haitaksi vaikka niitä söisi joka päivä. 5.2.2020
Dehghan, M. ym. Association of egg intake with blood lipids, cardiovascular disease, and mortality in 177,000 people in 50 countries. The American Journal of Clinical Nutrition. 21.1.2020
Artikkeli päivitetty:
29 huhtikuun 2024