Joka neljännellä naisella ferritiini alle viitealarajan tai matalahko – milloin rautavarastot kannattaa mitata?
Lehdistötiedote 6.3.2023
Rauta on elimistölle välttämätöntä. Sillä on rooli useissa kehon toiminnoissa ja yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen tärkeisiin elimiin ja lihaksiin, kuten sydämeen. Laboratoriopalveluita tarjoavan Puhdin analyysin mukaan jopa 26 %:lla suomalaisista naisista on veren ferritiinipitoisuus alle viitealarajan tai matalahko.
Ihmisten kiinnostus oman terveyden ja hyvinvoinnin mittaamista kohtaan on kasvanut ja ferritiini, eli varastorautapitoisuus, on yksi paljon keskustelua herättäneistä aiheista, josta etsitään jatkuvasti tietoa. Ferritiini on raudan varastoitumismuoto ja hyvä elimistön rautavaraston mittari, toteaa Puhdin palvelupäällikkö, sairaanhoitaja Susanna Nuoramo.
Rauta vaikuttaa muun muassa ihmisen jaksamiseen, hyvinvointiin ja mielialaan. Esimerkiksi kalpeus, hengästyminen ja hiustenlähtö voivat liittyä raudanpuutteeseen. Ferritiinin viitealueen alaraja naisilla on 15 µg/l, mutta raudanpuutetta on kuitenkin syytä epäillä myös, mikäli ferritiiniarvo on välillä 15–30 µg/l, henkilöllä on tyypillisiä raudanpuutteen oireita ja hän kuuluu raudanpuutteen riskiryhmään. Puhdin kautta laboratoriokokeissa käyneiden naisten joukosta* 68 %:lla ferritiini on ollut viitearvoissa. Noin 6 %:lla tulos on yli viiteylärajan ja noin 8 %:lla alle viitealarajan.
Yli 18 %:lla testeissämme käyneiden naisten rautavarastoihin ja raudan saantiin kannattaa jo kiinnittää huomiota, vaikka tulos asettuukin vielä viitearvojen sisään, mutta välille 15–30 µg/l. Näin ollen neljäsosalla naisista ferritiini on alle viitealarajan tai matala välillä 15–30 µg/l. Korjaamalla raudanpuute varhaisessa vaiheessa voidaan ehkäistä sen kehittymistä anemiaksi, eli tilaksi, jossa veren hemoglobiinitaso on epätavallisen alhainen. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota rautaan jo siinä vaiheessa, kun ferritiini on vielä viitearvoissa, mutta matalahko, Nuoramo sanoo.
Raudanpuute voi kehittyä, mikäli rautaa ei saa riittävästi, sitä menetetään liikaa tai se ei imeydy tarpeeksi hyvin. Naisilla tavallisin syy vähäisiin rautavarastoihin on runsaat kuukautiset, mutta rautaa voidaan menettää myös minkä tahansa muun verenvuodon takia. Miehillä raudanpuuteanemia on harvinaisempi ja sen taustalla on usein jokin sairaus. Esimerkiksi suolistosairaus kuten keliakia, voi olla syynä raudan riittämättömälle imeytymiselle. Myös paljon urheilevien, kuten kestävyysurheilijoiden, kannattaa kiinnittää rautaan erityistä huomiota, sillä rankka urheilu lisää raudan tarvetta.
Anemia ei ole sairaus vaan oire, jonka syy on selvitettävä
Varmistus raudanpuutteesta anemian taustalla saadaan toteamalla matala ferritiinipitoisuus ja tarvittaessa myös kohonnut raudan sitomiseen osallistuvan transferriinireseptorin määrä. Molemmat selvitetään helposti verikokeella.
On tärkeää muistaa, että esimerkiksi tulehdustaudeissa ferritiinipitoisuus voi olla normaali tai jopa korkea vähäisistä rautavarastoista huolimatta. Lääkäri tulkitsee laboratoriotutkimusten tulokset kokonaistilanteen valossa. Epäselvistä oireista ja mahdollisesta raudanpuute-epäilystä kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa, Nuoramo muistuttaa.
Koska ihmisen elimistö ei kykene tuottamaan rautaa, sitä on saatava ravinnosta. Ruokavaliolla on suuri merkitys raudan saannissa ja imeytymisessä. Rauta imeytyy elimistöön paremmin lihasta kuin kasviksista, mutta myös kasvis- ja vegaaniruokavaliolla rautaa voi saada riittävästi, kun ruokavalio koostetaan oikein. Monipuolisen ravinnon lisäksi huvenneiden rautavarastojen täyttäminen vaatii useimmiten rautalääkitystä suun kautta. Rautalisää on usein syytä käyttää jopa puolen vuoden ajan.
Rauta imeytyy yleensä suun kautta hyvin, mutta jos raudanpuute ei korjaannu rautalisän avulla, voidaan imeytyminen tutkia raudan imeytymiskokeella. Tärkeintä on selvittää aina syy raudanpuuteanemian taustalla, minkä jälkeen lähdetään tankkaamaan rautavarastoja paremmalle tasolle, Nuoramo päättää.
*Analyysissa on mukana yhteensä yli 22 000 Puhdin kautta testissä käynyttä naista ajanjaksolta marraskuu 2021–lokakuu 2022. Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.
Lisätietoja:
Puhti Lab Oy, palvelupäällikkö, sairaanhoitaja Susanna Nuoramo, susanna.nuoramo@puhti.fi, p. 050 564 3834
Puhti on vuonna 2018 perustettu yritys, joka tarjoaa palvelun oman hyvinvoinnin mittaamiseen ja kehittämiseen. Puhdin laboratoriopakettien avulla on helppoa selvittää, miten keho voi ja mihin terveyden osa-alueisiin kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota esimerkiksi elintavoilla. Puhdin palvelua on käyttänyt jo lähes 100 000 asiakasta. Puhti on osa Mehiläistä. www.puhti.fi
Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Naisen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Miehen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan ja yleisvointiin. Laajan raudanpuutteen ja anemian tutkimuksen tuloksena saat tärkeimmät arvot, jotka liittyvät rautaan, rautavarastoihin ja anemiaan.
Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan, yleisvointiin ja sydämen toimintaan. Testipakettiin on valittu raudanpuutteen tarkasteluun ferritiinin lisäksi myös kaksi muuta hyödyllistä testiä; tulehdusarvo CRP ja verenkuva.
Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi vitamiinitasot ja rauta-arvot vaikuttavat siihen, miten jaksamme.
Reetta Kulmala testasi veriarvonsa Puhdin laboratoriotestillä. Puhdin palveluista Reetta valitsi itselleen sopivimman – naisten laajan laboratoriopaketin, johon on valikoitu erityisesti naisten tarpeisiin suunnitellut laajat testit.
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.
Tämän artikkelin kommentit on suljettu