Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Hiihtokoulu 3: Perinteisen hiihdon tekniikat

Hiihtokoulu 3: Perinteisen hiihdon tekniikat

Hiihtäjiä ladulla

Perinteisen tyylin hiihtosuksilla olennaisinta on hyvä pito, sillä lipsuvilla suksilla potkua ei voi suorittaa tehokkaasti. Perinteisellä tyylillä käytetään erilaisia tekniikoita maaston vaatimusten mukaisesti.

Kirjoittaja: Kalle Kotiranta

Oman vartalon painon hyödyntäminen on keskeisessä roolissa työnnöissä sekä potkuissa. Potkullisissa tekniikoissa tekniikan oppimisen kannalta on tärkeää saada suksiin hyvä pito, koska vauhti ponnistetaan lumeen pysäytetystä suksesta. Hartioiden osoittaessa eteenpäin, on voimantuotto helpompi ohjata eteenpäin ja päästä ylösalaisesta liikkeestä eroon.

Tukilihakset kunnossa

Tukilihaksien kunto on erittäin tärkeässä osassa, jotta pääsuorittajalihaksista saada paras mahdollinen voimantuotto irti. Keskivartalo ja pakaralihakset toimivat koko ajan aktiivisesti, jotta hiihtoasento pysyy hyökkäävänä.

Hyökkäävä hiihtoasento on tärkeää säilyttää kummallakin tyylillä – koko ajan. Sen avulla on mahdollista saavuttaa laajemmat liikeradat ja voimantuotto ohjautumaan menosuuntaan. Kovissa vauhdeissa sauva voidaan iskeä lähes pystyyn, mutta pääsääntöisesti sauva tulee aavistuksen menosuuntaan, jotta voima saadaan välittömästi viemään eteenpäin. Sauvoilla ei ole siis tarkoitus ottaa tukea, vaan ne ovat työntämistä varten.

Tekniikkaharjoittelu on hyvä huomioida muissa harjoituksissa. Esimerkiksi, jos liikkuvuudessa on suuria puutteita, joudutaan voimantuotto tekemään venyneellä lihaksella, joka on heikompi verrattuna lepopituudessa olevaan lihakseen. Tällöin harjoittelussa tulisi keskittyä lihashuoltoon ja kuntosaliharjoituksissa erityisesti toiminnallisiin liikkeisiin, joilla voidaan parantaa liikkuvuutta.

Tasatyönnön merkitys on korostunut

Välinekehityksen ja vauhtien kasvun myötä tasatyönnön merkitys on nykyhiihdossa korostunut. Oman vartalon painon hyödyntäminen on keskeisessä roolissa työnnöissä sekä potkuissa. Potkullisissa tekniikoissa tekniikan oppimisen kannalta on tärkeää saada suksiin hyvä pito, koska vauhti ponnistetaan lumeen pysäytetystä suksesta.

Hyökkäävällä hiihtoasennolla on helpompi päästä yhden suksen päälle liukuun ja tämän myötä suksi pitää paremmin. Lisäksi lonkankoukistajien liikkuvuus ei rajoita liikettä ja ponnistus on mahdollista viedä loppuun asti. Hartioiden osoittaessa eteenpäin, on voimantuotto helpompi ohjata eteenpäin ja päästä ylösalaisesta liikkeestä eroon.

Perinteisen tyylin tekniikat:

Vuorohiihto

Vuorohiihdon rytmissä on samoja elementtejä kuin kävelyrytmissä. Vastakkainen käsi ja jalka ovat yhtäaikaisesti edessä. Hyökkäävä hiihtoasento mahdollistaa pidemmät potkut ja paremman pidon. Lisäksi se helpottaa yhden suksen liukua ja vartalon paino on helpompi saada työnnön päälle. Aloittelevalla hiihtäjällä painopiste jää helposti keskelle kahden suksen liukuun ja suksea on vaikea saada pitämään.

Ponnistus ja työntö suuntautuvat täsmälleen samaan suuntaan. Vapaan käden heilurin liike tapahtuu yhtäaikaisesti ponnistuksen ja työnnön kanssa. Työnnön lopussa sauvasta päästetään irti. On tärkeää, että sauvan hihna on säädetty riittävän tiukalle, jotta loppusaatto on mahdollinen. Alussa vuorohiihtoa harjoitellessa tärkeintä on rytmi, painon siirrot sekä keskivartalon kasassa pysyminen.

Yksipotkuinen tasatyöntö

Yksipotkuisessa tasatyönnössä yhdistetään ponnistus tavalliseen tasatyöntöön. Ponnistuksen ajoitus on samanlainen kuin tasajalkahypyssä. Käsien ollessa ääriasennossa takana aloitetaan esilatausvaiheen kautta ponnistus. Nyrkkien kohdatessa reisilinjan tapahtuu ponnistus pysähtyneestä suksesta.

Samanaikaisesti ponnistuksen kanssa kädet ja vartalo nousevat eteenpäin yhden suksen liukuun. Käsien ja vartalon yhtäaikainen liike on todella tärkeää, koska sen kautta on mahdollista saavuttaa ilmaista liike-energiaa, joka vie eteenpäin. Yksipotkuisessa tasatyönnössä käsien vapaalla heilurilla on suuri merkitys vauhdin kannalta. Työntö mukailee samoja periaatteita kuin tasatyönnössä.

Tasatyöntö

Työnnön alkuasento on ryhdikäs, keskivartalossa ja pakaroissa on aktiivinen pito. Työnnön alkusysäys tehdään ylävartalon painolla ja sauvojen tulee osoittaa suoraan menosuuntaan – ei ulospäin eikä sisäänpäin.

Kyynärpäät voivat osoittaa aavistuksen ulospäin, jolloin kyynärkulma saadaan paremmin lukittua. Saata työntö niin, että nyrkit viistävät reiden puolivälistä. Nyrkkien kohdattua reisilinjan tapahtuu ojentajatyöntö ja sauvoista päästetään irti. Työntö on loppua kohden kiihtyvä. Hae työnnön pituus ja frekvenssi niin, että suksi pysyy koko ajan samassa vauhdissa, eikä vauhti pääse hyytymään työnnön aikana.

Pidä pakaralihakset koko työnnön ajan jännityksessä, jotta asento ei putoa istuvaksi. Käsien heilahtaessa eteen lantion tulisi nousta ylös. Huomioi, että hartiat ovat hiukan lantiota edempänä käsien ollessa ylhäällä, jotta hiihtoasento säilyy hyökkäävänä ja päästään nopeammin
työvaiheeseen. Työntöön saadaan lisää tehoa pumppaamalla aavistuksen reisillä.

Puhdin Susanna Nuoramo hiihtää 8 tunnin hiihto-tapahtumassa
Blogi

Hiihtokoulu 1: Hiihto on monipuolinen laji

Hiihto avaa oven monipuolisiin kokemuksiin – se ei ole pelkästään urheilua vaan seikkailu kuntoilun, retkeilyn ja tapahtumien parissa. Hiihto on laji, joka kutsuu mukaan niin nuoret kuin vanhat, ja kaikenkokoiset harrastajat voivat nauttia sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Hiihtäjä
Blogi

Hiihtokoulu 2: Miten valitset oikeat hiihtovälineet?

Hiihtovälineiden on oltava kunnossa, jotta voit nauttia teknisestä suorittamisesta suksilla. Perinteisellä ja vapaalla tyylillä on erilaiset vaatimukset välineille. Perinteisellä tyylillä sukset tarvitsevat rentoa joustoa, jotta ne pitävät hyvin, kun taas vapaalla tyylillä sukset kaipaavat jäykkyyttä suoraan eteenpäin liikkumiseen.

Vinkkejä säännölliseen harjoitteluun ja rutiineihin
Blogi

5 vinkkiä säännölliseen harjoitteluun

Uusien rutiinien aloittaminen ja niiden ylläpitäminen voi olla haastavaa, olipa kyseessä sitten liikunta, jooga tai vaikkapa rentoutumisharjoitukset. Tässä Puhdin blogin vieraskynäkirjoituksessa helsinkiläinen joogaopettaja

Juoksukoulu 1 nauti juoksusta
Blogi

Juoksukoulu 1: Nauti juoksusta monipuolisesti

Juokseminen on monipuolisempaa kuin uskotkaan. Hyödynnä juoksutreeneissä eri olosuhteita, vauhteja ja alustoja. Juokseminen tarjoaa mahdollisuuden viettää omaa aikaa tai nauttia sosiaalisesta tekemisestä yhdessä kavereiden kanssa.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00