Hiihto avaa oven monipuolisiin kokemuksiin – se ei ole pelkästään urheilua vaan seikkailu kuntoilun, retkeilyn ja tapahtumien parissa. Hiihto on laji, joka kutsuu mukaan niin nuoret kuin vanhat, ja kaikenkokoiset harrastajat voivat nauttia sen tarjoamista mahdollisuuksista.
Kirjoittaja: Kalle Kotiranta
Maastohiihto on upea urheilu- ja kuntoilumuoto, jota jo esi-isämme käyttivät talvisissa askareissaan. Hiihtoon tarvitset monot, sukset siteineen, sauvat ja kelin mukaisen vaatetuksen. Suksilla on tarkoitus liukua ja ”potkia” vauhtia, kun samanaikaisesti sauvoilla työnnetään liukuun lisää pituutta. Suoritus onkin varsin tekninen, mutta kävelyrytmin kautta on helppo lähteä liikenteeseen.
Hiihto on todella monipuolista ja kokonaisvaltaista liikuntaa, joka kuormittaa koko kehoa. Kuntoilijan ei tarvitse kauhistella lajin asettamia haasteita vaan kannattaa ottaa ne vastaan rohkeasti, jotta voi kehittyä harjoittelun myötä. Hiihto aktivoi koko kehon: kestävyys, nopeus, tasapaino, koordinaatio ja lihasvoima ovat kaikki mukana hiihtosuorituksessa. Edistyneet välineet tuovat hiihtäjille helpotusta niin voiteluun, varusteiden valintaan kuin itse suoritukseen.
Pertsaa tai luistelua
Hiihtotyylejä on nykyään kaksi: perinteinen ja luistelu. Kummallekin tyylille on myös kehitetty useita tekniikoita, joita voi käyttää maastonkohtien mukaan kuin vaihteita autossa. Pienemmillä vaihteilla on enemmän vääntöä ja niillä päästään jyrkempiä mäkiä, kun taas suuremmilla vaihteilla päästään kovempaa. Ladulla etenemiseen riittävät erinomaisesti perustekniikat, mutta kehittymisen myötä tarve ja halu muiden tekniikoiden oppimiseen kasvaa.
Kaikissa tekniikoissa on selkeä rytmi, joka helpottaa teknistä suoritusta. Kädet ja jalat tekevät yhtäaikaisesti töitä samaan aikaan, kun sukset liukuvat alla. Upein vaihe hiihdossa on, kun löytää painopisteen ja saa liikkeen jatkumaan niin, että tasapainon pitäminen ei enää tuota ongelmaa. Painopisteen ja rytmin löytyessä alkaa suksi viedä hiihtäjää kuin itsestään. Käyttämällä hieman aikaa ja ajatusta hiihdon harjoitteluun, on mahdollista löytää hiihdon hurma.
Vaativat osa-alueet
Hiihto on erinomainen peruskestävyyden rakentaja. On tärkeää muistaa, että hiihtosuoritus vaihtelee usein maaston mukaan, tarjoten selvät jaksonsa työlle ja palautukselle (ylä- ja alamäet). Hyvän peruskestävyyden omaava hiihtäjä palautuu tehokkaammin palautumisosuuksilla ja harjoitusten välillä. Suoritus edellyttää myös lihaskestävyyttä, jotta hiihtoasento säilyy vahvana eikä lihaksisto uuvu.
Vaihtelevassa maastossa on eri pituisia työjaksoja, joita seuraa yleensä palautusjakso. Hiihtäjän kunto, taloudellisuus ja tekniikka nousevat suureen rooliin, jos halutaan kasvattaa vauhtia. Lisääntyneen vauhdin myötä myös alamäkitekniikan ja hiihtotaidon merkitys korostuu.
Haasteena monipuolisuus
Ylävartalon rooli suorituksessa on tullut entistä tärkeämmäksi niin luisteluhiihdossa kuin perinteisellä tyylillä. Tavoitteellisessa ympärivuotisessa harjoittelussa tulisi kiinnittää huomiota myös ylävartalon voimatasojen ja voimakestävyyden kehittämiseen. Hiihto vaatii aiempaa enemmän myös nopeus- ja voimaominaisuuksia.
Nopeusharjoittelulla voi helposti kasvattaa vauhtireserviä, mikä vaikuttaa myönteisesti matkavauhdin taloudellisuuteen. Myös kuntohiihtäjille suositellaan säännöllistä nopeusharjoittelua. Tekniikan kehittymisen myötä on mahdollista saavuttaa parempi taloudellisuus, ja kovemmassa vauhdissa liikkeen havaitseminen helpottuu, mikä edistää liike-energian hyödyntämistä.
Tekniikka ratkaisee
Erilaiset tekniikat mahdollistavat monipuolisen ja mielenkiintoisen harjoittelun. Hiihdossa tavoitteena on hyödyntää oman vartalon painoa ja liike-energiaa, joka syntyy palautusliikkeestä. Kaikkien vartalon osien tulee toimia yhteistyössä, jotta liike muuntuu tehokkaaksi eteenpäin vieväksi energiaksi. Useimmilla kuntoilijoilla hiihtovauhti paranee merkittävästi tekniikan kehittymisen myötä.
Alussa haasteena on pitää sykkeet peruskestävyysalueella, mutta on tärkeää harjoitella aina hyvällä tekniikalla, jotta edistystä tapahtuu. Hiihtotekniikka ei kehity pelkästään suksilla kävelemällä. Korkealla sykkeellä tehtyjen hiihtolenkkien lomaan kannattaa suosia palauttavia jalkalenkkejä kävellen tai juosten, ja alussa lenkkien tulisi olla sopivan lyhyitä.
Keinolumi pidentää hiihtokautta
Hiihtokauden pidentämiseen on lukuisia eri tapoja. Hiihtoputket ja jääladut ovat harvemmassa, mutta useilla paikkakunnilla säilötään keinolunta kesän yli, mikä mahdollistaa ns. ensilumenlatujen avaamisen luonnonlumen puutteesta huolimatta. Keinolumi kestää vaihtelevia sääolosuhteita (sade, lämpö) merkittävästi paremmin kuin luonnonlumi. Näin hiihtokausi pitenee niin kauden alusta kuin myös lopusta.
Rullahiihto
Maastohiihto ei ole pelkkä talviurheilulaji. Rullasukset mahdollistavat harjoittelun myös lumettomalla kaudella. Tekniikat ja tyylit ovat samanlaiset, mutta välineet eroavat kesähiihdossa suksien osalta. Kesällä voidaan hiihtää rullasuksilla, jolloin pääsee nauttimaan lämpimistä keleistä ja kokemaan hiihdon hurmaa myös ilman lunta. Rullahiihtäen on myös helpompi harjoitella joitakin hiihdon osa-alueita, koska sukset ovat lyhyemmät ja perinteisellä tyylillä on aina seinäpito. Toki rullasukset ovat kiikkerämmät ja ensimmäiset pari kertaa menee niillä tasapainoillessa.
Liikkujille suunnattu paketti sisältää Puhti-laboratoriopaketin lisäksi liikkujille tärkeitä mittareita. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium, B12-vitamiini sekä nestetasapainoon liittyvä kalium.
Liikkujille suunnattu paketti sisältää Puhti-laboratoriopaketin lisäksi liikkujille tärkeitä mittareita. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium ja lisäksi B12-vitamiini, nestetasapainoon liittyvä kalium sekä vapaa laskettu testosteroni.
Selvitä terveyttäsi pintaa syvemmältä! Pakettiin sisältyy Puhdin laboratoriokokeet sekä hammastarkastus Mehiläisessä. Laboratoriokokeet kertovat, miten elimistösi voi. Myös suun hyvinvointi vaikuttaa kokonaisvaltaiseen terveyteen ja hammastarkastuksessa onkin hyvä käydä vuosittain.
Pimeä vuodenaika ei houkuttele ulos lenkille. Kun pimeys alkaa melkein heti työpäivän päätyttyä, ei ulos huvittaisi lähteä edes jumppaan tai kuntosalille. Tämä on ymmärrettävää,
Liikunta on tehokas tapa ylläpitää toimintakykyä ja edistää terveyttä. Sen avulla voidaan myös hoitaa sairauksia tai tiettyjä oireita. Lisäksi liikunnalla voidaan lisätä jaksamista ja voimavaroja.
Juokseminen on monipuolisempaa kuin uskotkaan. Hyödynnä juoksutreeneissä eri olosuhteita,
vauhteja ja alustoja. Juokseminen tarjoaa mahdollisuuden viettää omaa aikaa tai nauttia
sosiaalisesta tekemisestä yhdessä kavereiden kanssa.
Kehittyminen juoksijana edellyttää muutakin kuin pelkkää juoksemista. Oleellista on pitää lihaskunto sellaisella tasolla, että se tukee juoksuharjoittelua.
Harjoittelun periaatteet ovat samat kaikille kuntotasosta riippumatta. Monipuolisten
harjoitusten tuottama ärsykevaihtelu ja riittävä lepo saavat aikaan kunnon kehittymisen.
Rytmittämällä harjoittelua saavutetaan tuloksia.
Intervalliharjoittelussa suoritus jaetaan lyhyisiin jaksoihin, joiden välissä on palauttava väli,
intervalli. Ne ovat juoksun varsinaisia tehoharjoituksia, joita kannattaa tehdä harkiten.