Paluu arkeen ja työpisteen ääreen? Fysioterapeutin 5 vinkkiä parempaan työergonomiaan
Puhdin kumppanin Fysioksen fysioterapeutti vinkkaa tässä postauksessa neuvoja oman työergonomian ja hyvinvoinnin kohentamiseksi.
Fysioterapeutti törmää usein vastaanotolla niska-hartiaseudun ja selän ongelmiin, jotka ovat aiheutuneet muun muassa huonosta työskentelytavasta. Yli miljoona suomalaista kärsii selkäkivuista vuosittain. Tavallisin selkäkivun kohde on alaselkä, jonka tehtävänä on taivuttaa vartaloa ja kantaa ylävartalon kuormaa.
Tavoitteena hyvä työergonomia
Työergonomialla pyritään lisäämään työhyvinvointia ja -turvallisuutta. Työergonomia käsittää työtilojen, -välineiden, -asentojen, -tapojen ja -ympäristön sovittamisen työntekijän tarpeisiin.
Työergonomia mielletään usein vain työn fyysisten kuormitustekijöiden säätämisenä, mutta siihen kuuluu myös henkiset voimavarat ja kognitiiviset tekijät. Hyvä työergonomia edesauttaa hyvinvointia kokonaisuutena, huono työergonomia taas saattaa aiheuttaa erilaisia kiputiloja ja ylikuormitusta.
Vinkit parempaan työergonomiaan
1. Tauota työtä
Keho kaipaa liikettä, myös työpäivän aikana. Nouse tasaisin väliajoin ylös ja jaloittele. Tai jos työsi on seisomatyötä, istu välillä alas ja heiluttele jalkoja. Myös aivot kaipaavat lepoa, kukaan ei jaksa olla tehokas 8 tuntia putkeen.
2. Juo riittävästi
Työhön on helppo uppoutua ja nesteytys unohtuu helposti. Nestevajeen ensimmäisiä oireita ovat päänsärky ja väsymys, jotka heikentävät työergonomiaa. Riittävällä nesteytyksellä saadaan täytettyä myös kohta 1: Kun on tarpeeksi usein vessahätä, tulee myös työpäivän aikana liikettä ja taukoja.
3. Liiku vapaa-ajalla (mahdollisuuksien mukaan myös työajalla)
Hyväkuntoisen ihmisen keho sietää paremmin eri työnkuvien ja työtapojen tuomaa kuormitusta. Omasta kunnosta huolehtiminen on sijoitus itseensä, myös siinä mielessä, ettei joka viikko tarvitse käydä hierojallaniska-hartiasärkyjen takia. Työpäivän aikana liikettä on helppo lisätä viettämällä palaverit kävellen ulkona, sekä palaamalla kohtaan 2.
4. Vaihtele asentoa/työtapaa
Älä vietä pitkiä aikoja samassa asennossa. Vaikka työasentosi olisi timanttisen optimoinnin lopputulos, ei samassa asennossa oleminen 8 tunnin ajan ole siltikään hyväksi keholle. Vaihtele asentoa ja työtapaa, jolloin vältät yksipuolisen rasituksen ja näin tiettyjen kudosten ylikuormittumisen.
5. Testaa, muuta, arvioi – Työergonomia on yksilöllistä
Kokeile erilaisia työtapoja ja -asentoja. Saatat löytää miellyttäviä vaihtoehtoja, jotka jakavat kuormitusta tasaisemmin keholle. Työergonomiassa ei ole yksittäistä taikatoimenpidettä, jolla työperäiset vaivat poistuisivat. Sinulle toimiva työasento tai -tapa saattaa olla toiselle huono, ja toisinpäin. Jos joka päivä tietty sama lihas tai nivel on kipeä, muuta jotain ja katso helpottavatko kivut.
Fysioterapiasta apua selkäkipuihin
Käänny tarvittaessa ergonomia-asioissa Fysioksen fysioterapeutin puoleen. Saat neuvontaa ja ohjausta parempaan työergonomiaan. Vastaanotolle voi tulla myös ennaltaehkäisevästi, ennen kuin kiputiloja ehtii syntyä.
Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Naisen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Miehen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Moni suomalainen on siirtynyt työskentelemään pääsääntöisesti kotoa käsin. Etätyö on sekä uhka että mahdollisuus omalle jaksamiselle ja hyvinvoinnille. On tärkeää oppia hallitsemaan omaa vireystilaa eikä antaa vireyden hallita itseään.
Monet tekijät vaikuttavat päivittäiseen energisyyteemme sekä millainen terveytemme on nyt ja tulevaisuudessa. Oman hyvinvoinnin tueksi on tuotu paljon erilaisia tapoja ylläpitää terveyttä ja
Aiotko aloittaa elämäntapamuutoksen ja pohdit, missä vaiheessa Puhdin testit kannattaa tehdä? Missä vaiheessa laboratoriotesteihin kannattaa mennä? Ennen, jälkeen vai jossain matkan varrella elämäntapojen muutosta?
Terveydestään kiinnostunut Riikka Hollo tutustui Puhdin testeihin, koska hän halusi ottaa selvää oman kehon voinnista neljänkympin rajapyykin ylitettyään. Tällä kertaa laboratoriokokeissa paljastui positiivisia yllätyksiä!
Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen – Mikä vaikuttaa työkykyyn ja vireyteen? Työssä jaksaminen rakentuu useiden peruspalikoiden varaan. Edellytyksiä jaksamiselle ovat muun muassa hyvät työolot, osaaminen,
Helppo kehonhuolto – tee perässä! Tämän videon kehonhuollon voit tehdä helposti kotona. Harjoitus kestää noin 15 min, etkä tarvitse siihen erityisiä välineitä.