Raudan imeytymiskoe osoittaa, onko sinulla raudanpuutetta ja imeytyykö suun kautta otettu rautalisä elimistösi käyttöön. Tutkimusta suositellaan, jos on epäilys heikosta raudan imeytymisestä. Tutkimuksen kesto on 2 tuntia. Sisältää raudan imeytymiskokeen lisäksi testit ferritiini, CRP ja TVK.
Raudan imeytyminen: 9 kysymystä raudan imeytymiseen vaikuttavista tekijöistä
Ferritiinistä ja raudanpuutteesta puhutaan paljon. Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan, yleisvointiin ja sydämen toimintaan. Vaikka saisimme riittävästi rautaa ravinnosta, voi raudan imeytyminen olla joskus heikkoa.
Niin elimistön rautavarastoja kuin raudan imeytymistä voidaan tutkia laboratoriokokeilla, joihin pääset Puhdin kautta helposti ja nopeasti ilman lääkärin lähetettä.
1. Mistä rautaa saadaan ja kuinka rauta imeytyy elimistön käyttöön?
Rauta on elimistölle tärkeä ravintoaine jota tulee saada säännöllisesti ravinnosta, jotta rautavarastot eivät pääse ehtymään. Rautaa saadaan muun muassa lihasta ja sisäelimistä. Toisaalta rautaa menetetään jatkuvasti esimerkiksi verenvuotojen (ml. kuukautiset, verenluovutukset) myötä, ja joillain raudan imeytyminen voi puolestaan olla heikentynyt. Rauta imeytyy elimistöön ohutsuolesta, ja ohutsuolella onkin tärkeä merkitys elimistön rautamäärien säätelyssä.
2. Miten rautavarastoja ja raudan imeytymistä voidaan tutkia?
Elimistön rautatilanteen ja raudan imeytymisen tutkimuksessa käytetään verikokeita. Ferritiini on ensisijainen elimistön rautavarastojen mittari ja matala hemoglobiini puolestaan paljastaa, mikäli tilanne on johtanut jo anemian puolelle. Muun muassa näitä mittareita käytetään yleisesti elimistön rautatilanteen arvioinnissa. Raudan imeytymisen arvioinnissa mitataan rauta (Fe) kahden tunnin välein. Arvon muutos heijastelee raudan imeytymistä.
Puhti on koonnut Mehiläisen lääkäreiden kanssa tärkeistä mittareista raudan imeytymisen tutkimuspaketin, joka on helppo tilata Puhdin nettisivuilta ilman lähetettä. Raudan imeytymiskoe osoittaa, onko sinulla raudanpuutetta ja imeytyykö suun kautta otettu rautalisä elimistösi käyttöön. Tutkimusta suositellaan, jos on epäilys heikosta raudan imeytymisestä.
Raudan imeytymisen tutkimukseen kuuluu kaksi näytteenottoa ja näytteiden välillä otetaan rauta-annos, eli tutkimuspaketti sisältää rautatestin alussa ja 2 tunnin kuluttua uudestaan. Lisäksi samalla tutkitaan rautavarastoja mittaava ferritiini, täydellinen verenkuva (sis. hemoglobiini) ja tulehdustilaa heijasteleva CRP kerran (tulehdus voi vaikuttaa ferritiiniin, eli tule näytteenottoon vain terveenä).
3. Mikä vaikuttaa raudan imeytymiseen?
Raudan imeytyminen on monimutkaista. Sen imeytymiseen vaikuttaa niin suoliston kunto (ml. suolistosairaudet, huonosti toimiva suolisto) kuin esimerkiksi rautapitoisten ruokien tai rautalisän kanssa samanaikaisesti nautitut juomat ja ruoat.
Jos raudan imeytyminen on normaalia, eikä ole epäilystä sairaudesta, mutta rautavarastojen kanssa on ollut joitain haasteita, voi tilannetta korjata lisäämällä ruokavalioon rautaa sisältäviä ruokia sekä kiinnittämällä huomiota niiden kanssa samanaikaisesti nautittuihin ruokiin ja juomiin.
4. Miten tehostaa raudan imeytymistä?
C-vitamiini edesauttaa raudan imeytymistä. Rautalisän tai rautapitoisten ruokien kanssa kannattaakin nauttia jotain C-vitamiinipitoista. Useisiin rautalisiin on lisätty valmiiksi C-vitamiinia.
5. Mikä estää raudan imeytymistä?
Muun muassa kalsium (esim. maitotuotteista), magnesiumlisä, kahvi ja tee heikentävät raudan imeytymistä, joten niitä kannattaa välttää samalla aterialla rautapitoisten ruokien kanssa tai rautalisän kanssa samanaikaisesti.
6. Milloin rautalääke kannattaa ottaa?
Yleensä rautalisä suositellaan otettavaksi tyhjään vatsaan imeytymisen takaamiseksi. Samanaikaisesti tulee välttää mm. kalsium- ja magnesiumlisää, sekä kahvia ja teetä. Yksi vaihtoehto on siis nauttia rautalisä esimerkiksi jo pari tuntia ennen aamukahvia, heti ensimmäisenä herätessä, tyhjään vatsaan. Noudata kuitenkin ensisijaisesti aina lääkäriltäsi saamiasi ohjeita.
7. Miten pääsen raudan imeytymisen tutkimukseen?
Raudan imeytymisen tutkimuksen voi tilata Puhdin verkkosivuilta ilman lähetettä. Huomaathan, että raudan imeytymisen tutkimukseen tulee myös varata aika laboratorioon tilauksen jälkeen. Puhdin näytteet otetaan Mehiläisen laboratorioissa ympäri Suomen ja näytteet myös analysoidaan Suomessa. Varaa aika laboratorioon aamuksi ennen klo 10, jolloin ensimmäinen näyte otetaan. Varaa tutkimukseen aikaan kaksi tuntia. Tutkimusta ennen pidetään normaali paasto yön yli.
Kun tulokset ovat valmistuneet, saat tekstiviestillä ja sähköpostilla tiedon. Tämän jälkeen voit kirjautua Oma Puhti -sivulle verkkopankkitunnuksilla. Raudan imeytymisen tutkimuksen tulokset esitetään Oma Puhti -raportilla, jossa arvoista ja niiden merkityksestä kerrotaan kattavasti ja selkeästi! Raportilla kerrotaan lisätietoja tutkituista arvoista ja tuloksesi myös esitetään visuaalisesti viitearvoihin vertailtuna.
Tarvittaessa Mehiläisen lääkärin etäkonsultaation voi tilata erillisenä palveluna Puhdin tulosraportilta, mikäli on oireita, herää epäilys sairaudesta tai haluat keskustella terveydestäsi. Joissain tapauksissa heikon ravintoaineiden imeytymisen taustalla voi olla jokin sairaus, kuten suolistosairaus keliakia tai muu imeytymisen häiriön aiheuttaja, joka tulee aina tutkia ja hoitaa asianmukaisesti.
Keliakiassa gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa, mikä voi aiheuttaa ravintoaineiden, kuten raudan, imeytymisen häiriöitä. Raudanpuutteen hoito perustuu siihen, mikä tilan on aiheuttanut. Kun taustalla oleva syy hoidetaan kuntoon, korjautuu yleensä myös ravintoaineiden imeytyminen. Pääset Puhdin kautta myös keliakian tutkimukseen ilman lähetettä.
8. Mikä muu voi vaikuttaa raudan imeytymiseen?
Rauta (hemirauta) imeytyy parhaiten eläinkunnan tuotteista, mutta myös kasvikunnan tuotteista (nonhemirauta) on yleensä mahdollista saada tarpeeksi rautaa. Kasvissyöjän tai vegaanin voi kuitenkin olla hyvä olla tietoinen siitä, että omaan raudan saantiin tulisi kiinnittää huomiota.
Myös tietyt lääkkeet saattavat häiritä raudan imeytymistä. Asiasta on hyvä kysyä omalta lääkäriltä. Toisaalta myös rautalisän käytöstä tulee kertoa lääkärille, sillä se voi vaikuttaa muiden lääkkeiden imeytymiseen.
Raudan imeytyminen saattaa olla häiriintynyt myös tulehdusreaktioissa ja infektioissa.
On myös hyvä huomata, että yleensä rautaa imeytyy parhaiten silloin, kun rautavarastot ovat niukat. Rautavarastojen kasvaessa raudan imeytyminen pikkuhiljaa heikkenee. Elimistön rautavarastojen korjaantumiseen tulee varata riittävästi aikaa; rautavarastot eivät korjaannu päivissä tai viikoissa, vaan hoito rautalisällä kestää yleensä vähintään useita kuukausia, jopa vuoden.
9. Voiko rautaa imeytyä liikaa?
Raudan liikasaanti liittyy yleensä aina raudan imeytymisen häiriöön, jossa rautaa imeytyy liikaa, tai rautavalmisteen (ravintolisä tai suonensisäinen rautainfuusio) käyttöön. Hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti on tila, jossa elimistö varastoi liikaa rautaa. Ravinnosta rautaa ei imeydy normaalissa tapauksessa liikaa.
Tilaa Puhdin kautta raudan imeytymisen tutkimuspaketti:
Raudan imeytymiskoe – Testipaketti
Rauta (Fe) vaikuttaa jaksamiseen, hyvinvointiin ja mielialaan
Rauta on elimistölle välttämätöntä. Sillä on rooli useissa kehon toiminnoissa. Yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin.
Ferritiini, raudanpuute ja raudanpuuteanemia: Oireet, tutkimukset ja hoito
Ferritiinin kertoo varastoidun raudan määrästä. Matala ferritiini on viite heikoista rautavarastoista.
Kuukautiset, kuukautiskivut, kuukautiskierron häiriöt ja runsaat kuukautiset
Kuukautiset alkavat tytöillä normaalisti noin 12-13-vuoden ikäisinä murrosiän yhteydessä ja ne päättyvät noin 43-57 vuoden iässä vaihdevuosien yhteydessä.
Keliakia ja ihokeliakia – Oireet, testit, hoito ja ruokavalio
Keliakiassa suolisto ei siedä viljatuotteiden (vehnä, ruis, ohra) sisältämää gluteenia. Keliakian hoitomuotona on gluteeniton ruokavalio.
Raudan imeytyminen: 9 kysymystä raudan imeytymiseen vaikuttavista tekijöistä
Ferritiinistä ja raudanpuutteesta puhutaan paljon. Riittävä raudan saanti vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan, yleisvointiin ja sydämen toimintaan. Vaikka saisimme riittävästi rautaa ravinnosta, voi raudan imeytyminen olla joskus heikkoa.
Artikkeli päivitetty:
5 tammikuun 2024
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Tämän artikkelin kommentit on suljettu