Skip to content
Etusivu / Blogi / 10 vinkkiä liikuntamotivaation ylläpitämiseen pimeään vuodenaikaan

10 vinkkiä liikuntamotivaation ylläpitämiseen pimeään vuodenaikaan

Juoksuklubin valmentaja Saija Huhtiniemi

Pimeä vuodenaika ei houkuttele ulos lenkille. Kun pimeys alkaa melkein heti työpäivän päätyttyä, ei ulos huvittaisi lähteä edes jumppaan tai kuntosalille. Tämä on ymmärrettävää, koska ihminen on päiväeläin, eikä aktiivinen toiminta pimeään aikaan aina tunnu luontevalta. Mutta toisaalta juuri liikunta antaa energiaa myös vuoden pimeimmästä ajasta selviytymiseen, joten siitä kannattaa pitää kiinni myös silloin, kun ei millään huvittaisi. Juoksuklubin valmentaja ja personal trainer Saija Huhtiniemi on koonnut 10 parasta vinkkiä siihen, miten onnistut pitämään kiinni liikuntamotivaatiosta myös vuoden pimeimpinä kuukausina.

1. Hyödynnä valoisa aika

Silloin kun on mahdollista liikkua valoisaan aikaan, liiku silloin ulkona! Suunnittele vapaapäiville pidempiä ulkolenkkejä ja käytä myös hyväksi mahdollisuudet käydä ulkona kesken työpäivän – jo viiden minuutin kävely valoisassa ulkoilmassa kesken päivän tekee ihmeitä vireystilalle ja mielialalle! Ja silloin taas kun liikut ulkona pimeällä, muista heijastimet!

2. Sovi liikuntatreffit

Lähde kaverin kanssa jumppaan tai lenkille. Kun liikuntakerta on ennalta sovittu, se ei jää niin helposti tekemättä, ja sovittuja liikuntatreffejä ei yleensä tule peruttua liian kevyin perustein. Talvella on myös ihanaa sopia kaverin kanssa ensin reipas kävelylenkki ja sen jälkeen lämmin tee toisen kotona tai kahvilassa.

3. Kokeile jotain uutta tai suuntaa luontoon

Hae uutta innostusta ja motivaatiota kokeilemalla ihan uutta liikuntalajia tai palaamalla vanhan harrastuksen pariin. Valitse laji, josta saat onnistumisen kokemuksia, joka innostaa ja kenties jossa näet samalla ystäviä. Jos et keksi uutta lajia, aina varma valinta on luontoliikunta, sillä luonnossa liikkuminen lievittää tutkitustikin stressiä ja lisää hyvää oloa. Koita miettiä, löytyisikö oman lenkkireitin varrelle pätkä metsäpolkua, rantamaisemaa tai lähipuistoa.

4. Muista kunnon varusteet

Säähän sopivilla varusteilla ulkoliikuntakin maistuu läpi vuoden, eikä edes pakkasen tai sateen tarvitse pidätellä. Tärkeimpiä varusteita on tuulenpitävä takki, kylmällä säällä lämpimät aluskerrastot ja liukkaalla nastakengät. Muista myös, että sää näyttää aina pimeämmältä, kylmemmältä ja sateisemmalta olohuoneen ikkunan läpi katsottuna. Kun pääset ulos ja liikkeelle, jopa marraskuinen tihkusade voikin tuntua ihanan raikkaalta.

5. Merkkaa kalenteriin ja pidä harjoituspäiväkirjaa

Suunnittele tulevat treenit kalenteriin, niin niille löytyy kiireisestäkin arjesta paremmin aikaa ja niistä on helpompi pitää kiinni. Myös tehtyjen treenien merkitseminen kalenteriin tai erilliseen harjoituspäiväkirjaan on palkitsevaa. Kirjoita päiväkirjaan myös hyvät fiilikset ja onnistumiset. Muista kuitenkin, että jos suunniteltu liikuntakerta jää väliin, sitä ei tarvitse jäädä murehtimaan, eikä satunnaisten lipsumisten vuoksi mikään ole pilalla.

6. Psyykkaa hyvää fiilistä

Ajattele ennen liikkumaan lähtemistä sitä hyvää oloa, joka liikunnan jälkeen tulee. Vertaa sitä siihen fiilikseen, joka tulee kun et suunnitelmistasi huolimatta lähtenytkään. Oletko muuten koskaan lähtenyt liikkumaan niin, että jälkikäteen olisi kaduttanut? Voit buustata lenkin jälkeistä hyvää oloa palkitsemalla itsesi vaikka talvisen ulkolenkin jälkeen saunalla tai palautusjuomana ihanalla marjasmoothiella.

7. Vältä sohvamagneetti

Tuntuuko, että jos töiden jälkeen istahdat sohvalle, siitä ei enää pääse ylös? Mitäs jos lähtisitkin liikkumaan suoraan töistä, jolloin sohvamagneetille ei anneta edes mahdollisuutta! Silloin päivän treeni on myös aiemmin tehty, ja loppuillan saat keskittyä rentoutumiseen. Kannattaa miettiä, mikä on itsellesi paras aika päivästä lähteä liikkumaan, ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan järjestämään päivä sen mukaan.

8. Ylläpidä vireystilaa ravinnolla

Syö säännöllisesti päivän mittaan, jotta vireystila pysyy mahdollisimman tasaisena koko päivän. Erityisen tärkeää on, ettet jätä välistä aamiaista ja lounasta, sillä ne takaavat sinulle tarvittavan energian, jotta jaksat iltapäivällä tai illalla lähteä liikkumaan. Panosta kasviksiin ja syö eri värejä – sateenkaari lautasella piristää niin mieltä kuin kehoa!

9. Ketään ei huvita joka kerta

Tiedosta, että aina ei tarvita jättisuurta inspiraatiota tai motivaatiota, jotta voi liikkua. Ei kukaan – ei edes se somessa postaileva supertreenaaja – lähde liikkumaan joka kerta yhtä suurella innolla. Kun saat liikunnasta vahvan rutiinin ja tiedostat sen tärkeyden, on helpompi lähteä myös silloin, kun ei oikein huvittaisi. Muista myös, että lipsahduksia, sairasteluja ja laiskottelukohtauksia iskee kaikille, eikä sekään haittaa. Oleellista ei ole se, jääkö suunnitellusta treeniviikosta yksi treeni tekemättä, vaan se, ettet luovuta kokonaan, vaan jatkat treenejä taas seuraavalla kerralla.

10. Huijaa itsesi pihalle

Kun ei huvittaisi lähteä, voit sopia itsesi kanssa, että kuntosalilla riittää kaksi liikettä tai lenkillä riittää, että kierrät vain korttelin ympäri. Todennäköisesti kynnyksen yli ja ulos pääseminen on vaikein osa koko treeniä, ja yhden korttelin jälkeen olet jo ihan valmis jatkamaan lenkkiä.

Bonus: Joskus on vain viisasta laskea rimaa tai jäädä kotiin

Jos olo on erityisen väsynyt tai nuutunut, joskus oikea ratkaisu voi sittenkin olla jäädä kotiin lepäämään. Saatat olla ylirasittunut tai tulossa kipeäksi, jolloin liikunta ei olekaan hyvä ajatus. Jos tuntuu, että olet nukkunut huonosti tai töissä on ollut erityisen stressaavaa, voi liikunta auttaa tuulettamaan aivoja, mutta valmiiksi kuormittuneena ei kannata lähteä tekemään maksimisuorituksia ja ennätyksiä, vaan silloin juoksulenkin sijaan voitkin vaikka käydä rauhallisemmalla kävelylenkillä tai mennä pumppitunnin sijaan kehonhuoltotunnille.

Lisää liikunta- ja juoksuvinkkejä voit kuunnella juoksuklubin audiotreeneistä: www.juoksuklubi.fi

b12-vitamiinin puutos oireet
Blogi

10 oiretta, jotka voivat viitata B12-vitamiinin puutokseen

B12-vitamiinin puutostila voi aiheutua vuosien myötä. Oireet hiipivät usein pikkuhiljaa. B12-vitamiinin puutoksen aiheuttajana on yleensä puutteellinen ruokavalio (huolimattomasti koostettu kasvis- tai vegaaniruokavalio) tai imeytymishäiriö. B12-vitamiinia saadaan eläinperäisestä ravinnosta.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00