Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Testosteronivaje? 10 asiaa, jotka on hyvä tietää testosteronista

Testosteronivaje? 10 asiaa, jotka on hyvä tietää testosteronista

testosteroni

Testosteroni liittyy muuhunkin kuin seksuaalisuuteen; näitä asioita et ehkä tiennyt testosteronista.

Tiesitkö näitä asioita testosteronista?

1. Testosteronitaso laskee kaikilla

Testosteronitasot ovat miehillä korkeimmillaan parikymppisinä ja alkavat laskea noin 25-30 ikävuoden paikkeilla. Se, miten nopeasti tasot laskevat, on hyvin yksilöllistä. Testosteronitasojen lasku on luonnollinen ilmiö, eikä siihen tarvitse puuttua millään tavalla, ellei taso laske niin alas, että syntyy puutosoireita.

2. Syynä on harvoin sairaus

Matalan testosteroniarvon syynä voi toisinaan olla jokin perussairaus, kuten sydän- tai verisuonitauti, kilpirauhas- tai maksasairaus, keuhkoahtaumatauti tai diabetes.

Testosteronivaje on kuitenkin hyvin harvoin sairaudesta johtuva tila. Useimmiten taustalla on häiriö kiveksiä säätelevän aivolisäkkeen toiminnassa tai ikääntymiseen liittyvä ns. osittainen testosteronivaje. ”Miehen vaihdevuosista” puhuminen on kuitenkin yleensä harhaanjohtavaa. Vaikka matalat testosteronitasot voivatkin aiheuttaa naisten vaihdevuosille tyypillisiä oireita miehelle, niitä ei tule läheskään kaikille miehille.

3. Nuorellakin voi olla testosteronin vaje

Testosteronivaje yleistyy iän myötä, mutta 40-50-vuotiaillakin esiintyvyydeksi on arvioitu 10-20 prosenttia. Todellista esiintyvyyttä ei tiedetä, koska vaje ei oireile läheskään kaikilla miehillä, ja oireilevillakin miehillä vaje jää usein toteamatta.

4. Elintavat vaikuttavat mieshormonituotantoon

Testosteronivaje voi johtua siitä, että elintapoihin on kertynyt liikaa kuormittavia tekijöitä, jotka aikaansaavat toimintahäiriön. Suurin yksittäinen syy on lihavuus. Testosteronintuotantoa voivat heikentää myös jatkuva henkinen kuormitus ja stressi, unihäiriöt, tupakointi, alkoholin liikakäyttö ja fyysinen ylirasitus. Kun huonot elämäntavat kasaantuvat, elimistön voi olla vaikeaa ylläpitää normaalia, tervettä testosteronintuotantoa.

5. Oireiden monimuotoisuus tekee testosteronivajeen diagnosoinnista hankalaa

Kun elämän ja elintapojen hallinta on retuperällä, olo on usein sen mukainen. Liikapainoinen, epäsäännöllistä elämää viettävä, epäterveellisesti syövä, liikkumaton ja jatkuvan stressin kourissa rimpuileva tupakkamies kokee todennäköisesti terveytensä huonommaksi kuin mies, jonka elintavat ovat kunnossa ja elämä hallinnassa. Hän nukkuu huonommin, masentuu herkemmin, on kireämpi, ärtyneempi, väsyneempi ja haluttomampi.

Toisaalta myös liian alhainen testosteronipitoisuus aiheuttaa samoja oireita. Tyypillisiä testosteronivajeen oireita ovat lihasheikkous, mielialamuutokset kuten alakulo tai ärtymys, karvoituksen väheneminen, hikoilu, lihominen, lihasmassan väheneminen, väsymys ja yleisen suorituskyvyn heikkeneminen.

Ehkä kaikkein tyypillisin syy hakeutua tutkimuksiin on jokin seksuaalisten toimintojen ongelma, kuten erektio- ja siemensyöksypulma.

Jokseenkin kaikki testosteronipuutosoireet muistuttavat erehdyttävästi monien muiden sairauksien oireita. Uniapnea, diabetes, masennus tai burn out voivat oireilla hyvin samalla tavalla, samoin jonkin lääkeaineen sivuvaikutus.

Varsin usein testosteronivajeen osuuden selvittäminen unohtuu väsymysoireisilla ja jopa erektiohäiriöistä kärsivillä miehillä. Yksinkertainen verikoe auttaa selvittämään, liittyykö oirevyyhtiin puutosta mieshormonituotannossa.

Oireeton testosteronivaje ei aiheuta toimenpiteitä. Laboratoriokokeessa todettu vaje voi kuitenkin olla merkki siitä, että oireiden ennaltaehkäisemiseksi on ehkä hyvä hetki kiinnittää huomiota elintapoihin ja omaan hyvinvointiin.

6. Usein jo hoikistuminen auttaa

Testosteronivaje ei usein ole peruuttamaton, vaan elintapojen avulla tuotannon voi saada elvytettyä uudelleen. Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä painonhallintaa, sillä normaalirajojen yläpuolella keikkuva paino on testosteronintuotannolle iso ongelma. Tämä johtuu rasvakudoksen tuottamasta entsyymistä, joka sekoittaa miehen sukupuolihormoneja ja voi aiheuttaa estrogeenipitoisuuden epänormaalia nousua.

Normaalipaino auttaa ylläpitämään normaalia testosteronitasoa, ja tästä syntyy usein positiivinen kierre, sillä normaali testosteronitaso ylläpitää normaalia aineenvaihduntaa.

7. Vaivan kimppuun voi käydä myös peiton alla

Aktiivinen seksielämä kasvattaa testosteroniarvoa ja pitää yllä normaaleja pitoisuuksia. Läheisyys, hellyys ja seksuaalisten tarpeiden kokonaisvaltainen huomioonottaminen on lahja miehen kokonaisterveydelle – tärkeää huolenpitoa, johon myös kumppani voi osallistua. Jos testosteronivajeeseen liittyy erektiohäiriö, erektiolääkkeen käyttö voi olla yksi keinoista ongelmien kasaumaa purkaessa.

8. Hormonihoito ei ole taikanappi

Hormoniongelmat ovat usein monimutkaisia vyyhtiä, joissa on vaikeaa sanoa, mikä on muna ja mikä kana. Testosteronivajetta epäiltäessä on erittäin tärkeää sulkea pois muut mahdolliset oireiden selittäjät, kuten kilpirauhasen toiminnan häiriöt, diabetes ja uniapnea. Tilanteen haltuunotto vaatiikin kokonaisvaltaista katsausta miehen terveyteen ja hyvinvointiin.

Jo tämänkään vuoksi testosteronihoito ei ole mieshormonivajeessa ensilinjan hoitoa, vaan ensimmäiseksi tulisi ryhtyä korjaamaan elintapoja. Liikunnan lisääminen, terveellinen ruokavalio, stressin hoitaminen ja painonhallinta elvyttävät testosteronintuotantoa vähitellen.

Testosteronihoidolle katsotaan olevan aihetta silloin, kun puutosoireet ovat erityisen vaikeita ja testosteronivaje on todettu vähintään kahdella verikokeella. Hoito tepsii oireisiin erittäin tehokkaasti, mutta sillä on sivuvaikutuksensa: se lamaannuttaa kivesten oman testosteronituotannon ja siittiöiden tuotannon. Lääkäri arvio tarpeen hoidolle aina yksilöllisesti.

9. Testosteronitason arviointiin voidaan käyttää vapaan testosteronin määritystä S-Testo-VL

Vapaa testosteroni ilmaisee biologisesti aktiivisen testosteronin määrän.

10. Puhdin kautta pääset tutkimuksiin – Mittaa samalla myös muut tärkeät tekijät

Puhdin kautta voit testata testosteronitasosi ilman lääkärikäyntiä ja lääkärin lähetettä. Saat testin tulokset yleensä jo heti seuraavana päivänä. Samalla kertaa on hyvä mitata useat hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvät tekijät, kuten kolesteroli, verensokeri ja D-vitamiinitaso! Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

Voit tilata joko pelkän testosteronin mittauksen tai tarkistaa samalla myös D-vitamiinin ja muut tärkeät mittarit >>

anaboliset steroidit alentavat testosteronia
Tietopaketti

Anaboliset steroidit vaikuttavat terveyteen

Anaboliset steroidit vaikuttavat usean eri elimen toimintaan. Siksi myös haittavaikutuksia on useita. Vain osa terveyshaitoista on lieviä ja ohimeneviä. Haittavaikutusten riski kasvaa pitkäaikaisen käytön ja suurten annosten myötä.

Lue myös: Testosteronivaje ja hormonikorvaushoito miehille / Mehiläinen.fi

  • I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  • Tämän artikkelin kommentit on suljettu

    Miksi Puhti

    Helppo – Kotimainen – Nopea

    • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

    • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

    • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

    • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

    • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

    • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

    • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

    • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

    • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

    • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

    AVAINLUVUT

    Yli

    4 500 000

    testiä analysoitu

    Palautteen keskiarvo

    9,5

    Google-tähdet

    4,9 / 5

    Mediassa nähty

    Siirry maksamaan: : 0,00