
Kortisol
Kortisol har flera viktiga funktioner, det reglerar exempelvis blodflödet och ämnesomsättningen i kroppen.
Prolaktin är ett viktigt hormon för mjölkproduktion och reproduktiv hälsa. Onormalt höga värden kan orsaka fertilitetsproblem och andra hormonella rubbningar.
Prolaktin är ett hormon som huvudsakligen reglerar mjölkproduktionen hos ammande kvinnor. Under graviditeten ökar prolaktinnivåerna naturligt för att förbereda kroppen inför amning. Utöver detta påverkar prolaktin även reproduktionssystemet och kan vid överproduktion orsaka menstruationsstörningar, infertilitet och minskad sexlust.
Förhöjda prolaktinvärden kan orsakas av flera faktorer, bland annat:
Om du misstänker förhöjda prolaktinvärden är det viktigt att konsultera en läkare för vidare utredning.
Prolaktin kan mätas genom ett blodprov. Testet rekommenderas vid misstanke om hormonrubbningar, till exempel vid:
Normala referensvärden för prolaktin varierar beroende på kön och livsstadium.
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
Prolaktinom är en godartad tumör i hypofysen som leder till överproduktion av prolaktin. Det är den vanligaste typen av hypofystumör och kan orsaka:
Makroprolaktinemi är ett tillstånd där prolaktinet i blodet binder till andra proteiner, vilket gör att det inte är biologiskt aktivt. Detta leder till förhöjda laboratorievärden utan att några kliniska symtom uppstår.
Ett prolaktintest diagnostiserar och utreder:
Vid förhöjda prolaktinvärden kan läkaren behöva göra en vidare utredning, till exempel med en magnetkamera av hypofysen.
Prolaktin är ett viktigt hormon för mjölkproduktion och reproduktiv hälsa. Onormalt höga värden kan orsaka fertilitetsproblem och andra hormonella rubbningar. Om du misstänker en obalans i prolaktinnivåerna är det viktigt att söka medicinsk rådgivning för utredning och eventuell behandling.
Kortisol har flera viktiga funktioner, det reglerar exempelvis blodflödet och ämnesomsättningen i kroppen.
En hälsosam nivå av progesteron verkar antidepressivt, balanserar östrogennivån och får oss att känna oss lugna och balanserade.
Östrogen är ett könshormon som främst betraktas som ett kvinnligt könshormon. Genom ett blodprov som mäter nivån av östrogen i kroppen kan du få svar på om dina värden ligger inom referensintervall.
Artikel uppdaterad:
16 april 2025