Puhti Laboratoriepaket Kvinna 50+ ger dig som är man över 50 år en bred bild av din hälsa. Inkluderar till exempel kolesterol, blodsocker, vitaminer, mineraler och ferritin.

Äldre personers näringsbehov – Vad bör beaktas i kosten och livsstilen?
Näring spelar en avgörande roll för äldres hälsa och funktionsförmåga. God näring för äldre kan både förebygga sjukdomar och främja återhämtning.
Kort om näringsbehov för äldre
- God näring för äldre upprätthåller vitalitet och förbättrar livskvaliteten.
- Man orkar också engagera sig i hobbyer och umgås med familjen när grunderna i näringsintaget är på plats.
- På äldre dagar främjar en god näringsstatus möjligheten att bo kvar hemma och upprätthålla ett gott humör och en normal vikt.
- Äldre bör se till att få tillräckligt med energi, protein, omättade fetter, fiber, vitaminer och vätska.
Näringsrekommendationer för äldre
Sjukdomar som följer med åldern påverkar de specifika näringsbehoven. För en frisk äldre person gäller samma näringsbehov och rekommendationer som för andra vuxna. Det är särskilt viktigt att se till att få i sig tillräckligt med energi totalt sett samt tillräckligt med D-vitamin och protein.
Oavsiktlig viktnedgång är inte önskvärd utan bör förebyggas. Undervikt kan leda till undernäring, där inte tillräckligt med näringsämnen eller energi tas upp. För äldres hälsa kan det vara fördelaktigt att ha ett något högre BMI än arbetsföra.
Kost och näring för äldre
Det är viktigt att särskilt beakta följande näringsämnen:
- A-vitamin
- B12-vitamin
- D-vitamin och kalcium
- Järn och C-vitamin
- Natrium och kalium
- Tillräckligt proteinintag
Undernäring kan ha många effekter. Otillräckligt intag av protein, en låg mängd omättade fetter och för låga nivåer av D-vitamin kan leda till muskelförlust. En dålig näringsstatus kan också leda till försämrad funktionsförmåga och en ökad risk för infektioner.
Läkemedels påverkan på näringsintaget för äldre
Många äldre tar regelbundet mediciner som kan påverka aptiten, matsmältningen eller upptaget av näringsämnen. Det är viktigt att diskutera eventuella biverkningar relaterade till näring med en läkare och vid behov göra justeringar i kosten.
Behovet av D-vitamin hos äldre
När man åldras minskar kroppens förmåga att utnyttja solens UV-strålning som källa för D-vitamin. Ofta spenderas också mer tid inomhus med åldern. Benskörhet kan förebyggas med tillräckligt intag av kalcium och särskilt D-vitamin. Det är ofta brist på D-vitamin, vilket påverkar upptaget av kalcium.
Rekommenderad dos av D-vitamin för äldre:
- För personer under 75 år: 10 mikrogram/dag
- För personer över 75 år rekommenderas ett året runt intag av D-vitamintillskott på 10–20 mikrogram/dag beroende på kostens D-vitamininnehåll
Rekommenderat intag av kalcium för äldre är 800 milligram/dag. Detta kan uppnås genom exempelvis tre glas mjölk, filmjölk, keso eller yoghurt och 2–3 skivor ost. Om kosten innehåller få mjölkprodukter rekommenderas ett kalciumtillskott.
Anemi hos äldre
- Cirka 10 % av personer över 65 år lider av anemi.
- Andelen stiger till 20 % bland personer över 85 år.
Hemoglobinnivåerna är en viktig indikator för anemi och påverkas av ålder. Hos äldre män sjunker hemoglobinnivåerna något, medan de ofta ökar hos kvinnor. Dessa förändringar är dock inte signifikanta enbart på grund av åldern. Den vanligaste orsaken till anemi är järnbrist, och det främsta symtomet är trötthet.
Ferritin, eller lagringsjärn, indikerar om det finns en järnbrist eller om en sådan är på väg att utvecklas. Ferritinvärden under 15–30 µg/l kan indikera järnbrist, särskilt om typiska symtom förekommer. Värden över 100 µg/l utesluter oftast järnbristanemi.
Andra orsaker till anemi:
- Brist på B12-vitamin eller folat, vilket är vanligt bland äldre.
- Folatbrist kan uppstå vid ensidig kost eller hög alkoholkonsumtion.
Tillräckligt med mat och energi
Med stigande ålder kan både under- och övervikt bli utmaningar. Det är därför viktigt att redan i arbetsför ålder ta hand om sina levnadsvanor, särskilt om övervikt eller livsstilssjukdomar finns. Undernäring är ett särskilt problem för mycket gamla personer. Om en äldre person äter för lite får kroppen inte tillräckligt med energi, protein eller näringsämnen, vilket kan leda till viktnedgång och undernäring.
Energiintag och näring för äldre
Äldre personer behöver få i sig minst 1 600 kcal per dag för att täcka sitt energibehov. Detta kan uppnås genom tre måltider och två till tre mellanmål varje dag. Vid behov kan energiintaget ökas genom att till exempel tillsätta vegetabiliska oljor till maten eller inkludera näringstäta mellanmål.
Viktigt att få i sig tillräckligt med protein
De flesta finländare får i sig tillräckligt med protein via kosten, men bland äldre kan proteinintaget bli otillräckligt när aptiten minskar och matvanorna förändras. Det är viktigt att inkludera protein i varje måltid, även vid mellanmål. Ett otillräckligt intag av protein kan leda till muskelförlust, vilket i sin tur försämrar den fysiska och funktionella förmågan och ökar risken för fall och frakturer.
Aptiten kan minska med åldern
Aptiten kan minska med åldern, vilket kan påverkas av faktorer som sjukdomar, omfattande medicinering eller minskad sinnesstämning. Demens är en annan faktor som kan bidra till aptitförlust, då den drabbade ibland glömmer att äta. Problem med tänder eller tandkött kan också göra det svårare att äta.
Andra livsstilsfaktorer kring näring för äldre
För att upprätthålla hälsa och välbefinnande är det viktigt att tänka på hela livsstilen. Begränsad alkoholkonsumtion, undvikande av rökning, fysisk aktivitet och sociala relationer är alla viktiga faktorer. Att äta tillsammans med andra och spendera tid utomhus bidrar också till en bättre hälsa.
Alkohol påverkar äldre särskilt negativt och kan bland annat öka risken för fall, rubba blodsockerbalansen och påverka medicineringens effekt. Äldre bör begränsa alkoholkonsumtionen till högst sju enheter per vecka och inte dricka mer än tre enheter vid ett enskilt tillfälle.
Helhetsmässigt välbefinnande är viktigt för att upprätthålla hälsan. Tips för att främja hälsa hos äldre:
- Se till att få i dig tillräckligt med energi, protein, omättade fetter, fiber, vitaminer och vätska.
- Var aktiv fysiskt på ett mångsidigt sätt, men fokusera särskilt på muskelstyrka och balans.
- Säkerställ tillräcklig sömn, det fräschar upp sinnet och höjer humöret.
- Upprätthåll sociala kontakter, det piggar upp.
- Utmana ditt sinne genom att lösa korsord eller liknande aktiviteter.
- Begränsa alkoholkonsumtionen.
- Undvik rökning; det är alltid fördelaktigt att sluta röka.
Puhti laboratoriepaket Man 50+ ger dig som är man över 50 år en bred bild av din hälsa. Inkluderar till exempel kolesterol, blodsocker, vitaminer, testosteron, PSA och ferritin.

Alkohol påverkar hälsan på många sätt
Alkohol har en förlamande effekt på centrala nervsystemet under berusning och kan efter långvarig användning försämra minnet och äventyra hälsan.

Fiber och prebiotika – får du tillräckligt med kostfiber?
Fibrer är viktiga oabsorberbara kolhydrater för hälsan. Hur kan jag då säkerställa tillräckligt fiberintag och förebygga sjukdomar?

Hjärnan fungerar med högkvalitativ näring
Näringens betydelse börjar redan före födseln när hjärnan byggs upp. Genom hela livet kan vi påverka hjärnan genom våra val, maten vi äter och våra levnadsvanor.
Artikel uppdaterad:
26 mars 2025