Skip to content
Hem / Artiklar / Hjärnan fungerar med högkvalitativ näring
Aivot, ruokavalio ja ravitsemus

Hjärnan fungerar med högkvalitativ näring

Näringens betydelse börjar redan före födseln när hjärnan byggs upp. Genom hela livet kan vi påverka hjärnan genom våra val, maten vi äter och våra levnadsvanor.

Kort om hjärnan och kost

  • Många näringsfaktorer påverkar hjärnan, minnet och tänkandet.
  • Näring och våra dagliga val påverkar hjärnans hälsa och vår vakenhet.
  • Det är viktigt att särskilt säkerställa tillräckligt intag av D-vitamin, järn och B12-vitamin samt en riklig mängd grönsaker.

Människans hjärna

Hjärnan består av en höger och en vänster hjärnhalva. Dessutom inkluderar hjärnan lillhjärnan och hjärnstammen. Båda stora hjärnhalvorna delas in i fyra lober: pannloben, tinningloben, hjässloben och nackloben.

Hjärnans funktioner

Människans hjärna är unik. Hjärnan reglerar hela kroppens funktioner. Hjärnan upprätthåller livet, ansvarar för interaktion, förmedlar information om omgivningen genom sinnena och styr människans handlingar baserat på den information som fås genom sinnena. Hjärnan styr också individens personlighet, beteende och känslor. Hjärnan påverkar också mentala funktioner, minne och kommunikation.

Hjärnhälsa och näring

Hjärnan fungerar med högkvalitativ näring. Näringens betydelse börjar redan före födseln när hjärnan byggs upp. Genom hela livet kan vi påverka hjärnan genom våra val, maten vi äter och våra levnadsvanor.

Den västerländska kosten spelar en roll i utvecklingen av andra livsstilssjukdomar (som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar) samt i hjärnans degenerativa sjukdomar, minnesstörningar (som Alzheimers sjukdom) och humörproblem. Genom kostval kan vi påverka hjärnans hälsa, särskilt förebyggande.

Det är dock aldrig för sent att börja påverka hjärnans välbefinnande. Nya nervceller och nervförbindelser bildas även i hög ålder. Detta påverkas av motion, stimulans och näring!

Välbefinnande för hjärnan och sinnet

Näring påverkar inte bara tänkande och kognitiva förmågor, utan också humöret. Enligt dagens kunskap spelar näring en stor roll i förebyggandet av depression. Vad bör man då välja på tallriken?

Vad hjärnan behöver: viktiga näringsämnen för hjärnan

Proteiner, kolhydrater och fetter i kosten kan påverka minne, inlärningsförmåga, tänkande och mentalt välbefinnande samt humör. Förutom kvaliteten på energigivande näringsämnen kan vitaminer, spårämnen och antioxidanter påverka hjärnans hälsa.

D-vitaminbrist påverkar mycket

D-vitaminbrist kan vara kopplad till exempelvis nedstämdhet, trötthet och sänkt humör. D-vitaminbrist försämrar bland annat perifer cirkulation, höjer blodtrycket och försvårar hjärnans syretillförsel.

D-vitamin fås främst från solen, men också i viss mån från exempelvis fisk. En stor del av svenskar har brist på D-vitamin. Åtminstone under vintertid behövs det som tillskott på grund av mörkret. Det rekommenderas att alla mäter sina D-vitaminnivåer med hänsyn till årstiderna.

Du kan mäta D-vitamin (liksom mycket annat) via Puhti utan remiss.

B12-vitamin är viktigt för nervsystemet och tänkandet

B12-vitamin är viktigt för nervsystemet. Brist på B12-vitamin kan orsaka muskelsvaghet och påverka tänkande och koncentrationsförmåga. Symtom kan uppträda först efter flera års brist.

B12-vitaminbrist är vanligt hos äldre och hos dem som följer en vegetarisk kost, eftersom det endast fås från animaliska livsmedel. Att ta B12-vitamin som tillskott är nödvändigt för veganer.

Järnbristanemi kan orsaka trötthet, långsamt tänkande och koncentrationsproblem

En av järnets viktigaste funktioner är att transportera syre till organ som hjärtat och musklerna. Järn är nödvändigt att få från kosten. Om det inte finns tillräckligt med järn kan det leda till anemi. Järnbristanemi kan orsaka många symtom, såsom nervositet, långsamt tänkande och dålig koncentrationsförmåga.

Järnbrist kan enkelt bedömas med blodprov. Ferritin är den primära markören för järnbrist. Bekanta dig också med Laboratoriepaket Järnbrist och Laboratoriepaket Järnbrist Plus.

Håll blodsockret stabilt

Föredra långsamma kolhydrater som ger hjärnan jämn energi. Socker och andra snabba kolhydrater orsakar en topp i blodsockret. Däremot hjälper fiberrika grönsaker och andra långsamma kolhydrater i en varierad måltid att hålla blodsockret stabilt.

Långvarigt förhöjt blodsocker kan skada blodkärlens väggar, vilket försämrar blodflödet till hjärnan och orsakar tyst inflammation som skadar nervcellerna. Ökade minnesstörningar är ofta kopplade till hög sockerkonsumtion och andra snabba kolhydrater.

Hjärnan behöver fetter, men välj fetter klokt

Hjärnan består huvudsakligen av fett. Hjärnan behöver fett från kosten. Fettets kvalitet har dock stor betydelse för hälsan. Bra val är flytande vegetabiliska fetter samt fiskfett och omega-3-fetter.

Njut av antioxidanter – föredra färgglada grönsaker

Antioxidanter förhindrar skadlig oxidation av andra ämnen. I kroppen bildas ständigt fria radikaler som orsakar oxidativ stress, det vill säga oxidation av fetter, proteiner och fettlösliga vitaminer. Detta är kopplat till uppkomsten av många sjukdomar (som hjärnans degenerativa sjukdomar, kronisk inflammation, hjärt- och kärlsjukdomar).

Hjärnan behöver mycket antioxidanter. Färgglad växtbaserad mat innehåller mycket antioxidanter. Fyll tallriken med inhemska bär, frukter och mörkfärgade grönsaker – i alla färger!

Tips för hjärnans välbefinnande

Kost och näring för hjärnan är viktigt, men glöm inte heller utomhusvistelse, sömn, motion och relationer.

Förutom kosten bör man inte glömma andra levnadsvanor. Frisk luft, regelbunden utomhusvistelse och motion samt god sömn är också mycket viktiga för hjärnan. Vårda också relationer och meningsfulla fritidsaktiviteter som en motvikt till arbete och stress.

Hjärnan gillar all sorts motion, vila, sömn, pauser, social interaktion, närhet, skratt, meditation, musik och tystnad.

Hjärnan drar också nytta av medveten närvaro, hantverk, hobbyer, natur och utomhusvistelse samt en tillräckligt stressfri och avslappnad livsstil.

För många kan detta innebära att sakta ner, fokusera på återhämtning och förändra livsstilen. Mångsidig motion, vila och god mat, i gott sällskap förstås.

Hur påverkar stress hjärnan?

Stress i små mängder är den faktor som får oss att agera. I stora mängder och när den blir kronisk påverkar stress hälsan negativt. Stressens effekter är både fysiska och psykiska.

Överdriven stress kan till exempel:

Stresshantering, det vill säga konkreta metoder för att minska stress, är viktigt för det övergripande välbefinnandet och orken.

Hur får jag tillgång till tester?

Genom Puhti kan du få tillgång till alla tester utan remiss från läkare.

Bekanta dig till exempel med följande laboratoriepaket:

Puhtis resultattjänst hjälper dig att upptäcka avvikelser och förändringar i mätningar relaterade till hälsan. Du kan vanligtvis se resultaten redan nästa dag i Min journal. På rapporten ser du alla resultat som tydliga staplar. Du ser enkelt om dina värden ligger inom referensvärdena. Du lär dig också vad de olika värdena betyder och hur du kan påverka dem.

Diabetes eli sokeritauti
Artikel

Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar

Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är de största riskfaktorerna för att utveckla typ 2-diabetes som är den vanligaste typen av diabetes.

B12-vitamiini lähteet, saantisuositus, puutos oireet ja viitearvot
Artikel

Vitamin B12 är viktigt för vår hjärnas hälsa

Vitamin B12 eller kobalamin som det också kallas behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar som ger kroppen syre och är också nödvändigt för det centrala nervsystemets funktion. Vitamin B12 är med andra ord helt nödvändigt för ett hälsosamt liv.

Gå till varukorgen: : 0,00