Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
Mineraler och spårämnen i kosten
Vad är mineraler? Vad är spårämnen?Varför behövs mineraler?
Kort om mineraler och spårämnen
- Alla mineraler har sina specifika funktioner i kroppen.
- Både för lågt och för högt intag kan vara skadligt för kroppen.
Vad är mineraler?
Vi får i oss många grundämnen från jorden genom vår kost. Av dessa mineraler är ungefär tjugo essentiella för människans hälsa, vilket innebär att de måste intas via kosten för att kroppen ska fungera korrekt. Dessa kallas för mineraler.
Till mineralerna räknas vanligtvis:
- fosfor eller fosfat
- kalium
- kalcium
- järn
- selen
- zink
- jod
- natrium
- magnesium
- koppar
- mangan
- molybden
- svavel
- kobolt
- kisel
- litium
- bor
- fluor
- krom.
Vad är spårämnen?
Spårämnen är mineraler vars dagliga behov är relativt litet. Dessa inkluderar järn, zink, jod, selen, koppar, mangan, fluor, kisel, kobolt, krom, bor och molybden.
Varför behövs mineraler?
- Mineraler behövs för att bygga upp vävnader samt för att upprätthålla enzymernas funktion och ämnesomsättningen.
- Alla mineraler har sina specifika funktioner i kroppen.
- De fysiologiska effekterna av mineraler är inte helt kända.
- Både för lågt och för högt intag kan vara skadligt för kroppens funktioner.
Varifrån får vi mineraler?
Mineraler får man från mat och dricksvatten. Behovet av mineralintag varierar stort.
Makromineraler
Behovet av makromineraler är i storleksordningen hundratals milligram per dag. Dessa inkluderar kalcium, fosfor, natrium, kalium och magnesium.
Kalcium och fosfor är de mest rikliga mineralerna i kroppen. En vuxen människa har ungefär ett kilo kalcium i sina vävnader. Fosfor är det näst mest förekommande mineralet och är nödvändigt för kroppens normala funktion. I kroppen kombineras nästan all fosfor med syre för att bilda fosfat.
Kalium och magnesium är främst viktiga som intracellulära mineraler. Natrium spelar en viktig roll i regleringen av extracellulär vätskebalans. Magnesium stödjer musklers och skeletts hälsa. Det är viktigt att vara medveten om magnesiumintaget, särskilt vid hög fysisk aktivitet eller sömnsvårigheter.
Spårämnen eller mikromineraler
Järnbrist är vanligt förekommande. Det innebär att mer järn förloras än vad som intas via kosten. Järnbristanemi är den vanligaste näringsbristen globalt sett; uppskattningsvis lider 25–40 procent av kvinnorna av järnbristanemi någon gång i livet. Järnbrist kan drabba vem som helst, inklusive barn och män, särskilt de som är mycket aktiva. Tillräckligt intag av järn påverkar uthållighet, humör, allmänt välbefinnande och även hjärtats hälsa. Faktorer som påverkar järnförlust inkluderar exempelvis rikliga menstruationer eller blodförlust.
Zink upprätthåller immunförsvaret och påverkar även hudens och hårets välbefinnande. Många kroppsfunktioner är beroende av zink för att fungera normalt. De främsta källorna till zink för finländare inkluderar spannmål, kött och mjölkprodukter.
Selen är ett spårämne som fungerar som antioxidant i kroppen. I höga doser kan selen vara giftigt. Selenbrist kan leda till degeneration av hjärtmuskeln. Tillsammans med jod är selen viktigt för sköldkörtelns normala funktion.
Jod påverkar särskilt sköldkörtelns funktion. Både brist och överskott av jod kan påverka sköldkörtelns normala funktion och leda till struma eller under- eller överaktivitet i sköldkörteln. Jodbrist är globalt sett en betydande näringsbrist.
Koppar behövs för att bilda nervcellernas cellmembran och neurotransmittorer, för metabolism av kolesterol och socker, för immunförsvarets utveckling, för hjärtfunktionen, för termoreglering, för bildning av hud-, hår- och ögonpigment samt för normal funktion av stödjevävnader.
Behovet och intaget av mineraler från kosten
- Det finns stora skillnader i behovet av olika mineraler.
- Det dagliga behovet av makromineraler är i storleksordningen hundratals milligram.
- Det dagliga behovet av spårämnen varierar från några tiotals mikrogram till några milligram.
- Det är ofta nödvändigt att särskilt övervaka järnintaget då järnbrist är mycket vanligt.
Alla mineraler behövs i lämpliga mängder från kosten, där vissa är mer kritiska än andra. Otillräckligt intag kan leda till bristsymtom, medan överintag kan orsaka förgiftningssymtom.
Speciellt överdrivet intag av natrium, ofta genom högt saltintag, är förknippat med risker för högt blodtryck och andra hälsoproblem.
Selen, som krävs i små mängder som spårämne, kan enkelt överskridas genom konsumtion av livsmedel som paranötter. Överstigande intag av upp till en milligram selen per dag kan leda till förgiftning.
Kalcium får man ofta i tillräckliga mängder från livsmedel. Det är viktigt att också notera dess absorption; kalciumabsorptionen kan till exempel försämras av för låga nivåer av D-vitamin. Både för lågt och långvarigt för högt intag av D-vitamin kan vara skadligt för kalcium. Läkemedel som kortison vid långvarig användning kan orsaka förändringar i kroppens kalciumbalans, vilket ökar risken för osteoporos.
Jodintaget har försökt säkras genom att tillsätta det i matlagningssalt. Den som vill säkerställa sitt jodintag kan välja joderat matlagningssalt, men det är viktigt att notera att saltintaget inte bör ökas enbart för att öka jodintaget. Om man inte använder joderat salt i matlagningen (utan istället använder rosa salt eller bergsalt), är det viktigt att säker
Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.
Puhti laboratoriepaket Plus (Man) är en omfattande laboratoriepaket för dig som vill veta mer om din kropps välmående. Du får svar på bland annat kolesterol, långtidssocker, testosteron, ferritin och viktiga vitaminer.
Järn påverkar uthållighet, välbefinnande och humör
Järnets viktigaste funktion är att transportera syre runtom kroppen till organ som hjärnan, hjärtat och musklerna. Utan järn kan vi inte få ut syre i vävnaderna så det är ingen underdrift att kalla järnet för livsviktigt.
Kalcium tar hand om ben, muskler och nervsystem
Tillräckliga nivåer av kalcium i blodet är essentiellt för god skelettstyrka, välfungerande muskler och nervsystemet. Tillräckligt kalciumintag bör säkerställas i tidig ålder och under hela livet, eftersom det är ett effektivt sätt att undvika osteoporos (benskörhet).
Kalium är nödvändigt för hjärtat, nervsystemet och musklerna
Kalium är ett salt som fyller livsviktiga funktioner för den mänskliga kroppen.
I denna artikel förklarar vi vad kalium är, hur det påverkar kroppen, varför det undersöks samt hur referensintervallen ligger. Dessutom förklarar vi vad för höga eller för låga kaliumnivåer i blodet kan betyda.
Magnesium stärker muskler och ben
Magnesium behövs för att musklerna ska fungera bra och för att skelettet ska hålla sig starkt. Särskilt personer med en hög nivå av fysisk aktivitet behöver vara uppmärksamma på att få i sig tillräckligt med magnesium.
Natrium är avgörande för flera av kroppens funktioner
Natrium är ett livsviktigt salt som möjliggör att kroppens olika organ och vävnader fungerar väl. Ett förhöjt intag av natrium kan dock bidra till skadliga tillstånd, såsom högt blodtryck och skador på njurarna.
Artikel uppdaterad:
26 juli 2024