50+ naisen laboratoriopaketti
Ilman paastoaLaboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana esimerkiksi perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, kalium, natrium, ferritiini ja D-vitamiini.
Diabeettinen retinopatia on silmän verkkokalvon sairaus, joka liittyy diabetekseen.
Diabetekseen liittyy liitännäissairauksia, joista diabeettinen retinopatia eli silmien verkkokalvosairaus on yksi yleisimmistä. Tärkein syy diabeettiselle retinopatialle on liian korkea verensokeri. Pitkittynyt korkea veren sokeripitoisuus vaikuttaa haitallisesti verkkokalvon pieniin verisuoniin ja aiheuttaa niiden vaurioitumista, jolloin suonet voivat tukkeutua tai vuotaa. Tämä aiheuttaa verkkokalvolla muun muassa hapenpuutetta ja verisuonien uudiskasvua.
Riskitekijöitä diabeettiselle retinopatialle ovat muun muassa:
Raskaus voi lisätä hetkellisesti diabeettisen retinopatian kehittymisen riskiä. Tämä ei kuitenkaan pitkällä aikavälillä lisää sairauden etenemistä.
Diabeettisen retinopatian ja muiden diabeteksen liitännäissairauksien hoitoon kuuluu diabeteksen hyvä hoitotasapaino.
On tärkeää, että tauti todetaan ja hoito aloitetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta se ei ehdi edetä.
Diabeettista retinopatiaa tutkitaan ja todetaan silmänpohjakuvilla, oftalmoskoopilla eli silmäntähystimellä tai silmämikroskoopilla.
Diabeettinen retinopatia voi olla sairauden alkuvaiheessa oireeton ja kehittyä vähitellen. Tämän vuoksi onkin tärkeää seurata säännöllisesti diabetesta sairastavan silmänpohjia, jotta mahdollisesti alkava diabeettinen retinopatia pystytään toteamaan ajoissa ja voidaan ryhtyä toimenpiteisiin.
Diabeettinen retinopatia aiheuttaa edetessään näön heikentymistä. Tämä voi joskus tapahtua hyvin äkillisesti ja olla joko tilapäistä tai pitkäaikaista. Tyypillinen diabeettisen retinopatian oire on myös tunne näön sumentumisesta. Lisäksi potilailla voi olla muita näköhäiriöitä kuten vaikeuksia nähdä kauas tai värimuutoksia näkökentässä.
Mikäli diabetesta sairastavan näkökyvyssä tapahtuu selkeitä muutoksia, on syytä hakeutua pikaisesti lääkärin vastaanotolle.
Hoito olisi hyvä päästä aloittamaan jo ennen kuin näkökyvyssä on muutoksia.
Tärkein hoitokeino on ylläpitää diabeteksen hyvää hoitotasapainoa. Tällöin myös mahdolliset muut hoidot kuten laserhoito, kirurginen hoito sekä lasiaisinjektiohoito ovat mahdollisia hoitomuotoja.
Silmänpohjan laserhoito on usein ensisijainen hoitomuoto diabeettisen retinopatian kehittyessä. Laserhoitojakso toteutetaan tavallisesti usealla eri hoitokerralla. Laserhoidon tarkoituksena on estää uudissuonten syntymistä sekä ehkäistä haitallisia verenvuotoja lasiaisessa ja verkkokalvolla.
Paras keino diabeettisen retinopatian ehkäisemiseksi on pitää diabetes hyvässä hoitotasapainossa. Verenpaineen ja painon ylläpitäminen tavoitetasolla sekä tupakoinnin välttäminen ja liikunta ovat tärkeitä tekijöitä diabeettisen retinopatian ennaltaehkäisyssä.
Diabetesta sairastavien henkilöiden silmänpohjat on syytä tarkistaa säännöllisin väliajoin. Silloin voidaan tehokkaasti saada sairaus kiinni varhaisessa vaiheessa, estää sen etenemistä ja turvata mahdollisimman hyvä hoito.
Mikäli suunnittelet raskautta ja sairastat diabetesta, tulisi silmänpohjat tutkia jo ennen sovittua määräaikaistarkastusta. Myös raskauden aikana silmänpohjien tilannetta kannattaa seurata normaalia tiiviimmin.
Laboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana esimerkiksi perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, kalium, natrium, ferritiini ja D-vitamiini.
Laboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana muun muassa perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, tärkeimmät vitamiinit sekä PSA ja vapaa laskettu testosteroni.
Esidiabetes on tärkeää tunnistaa, sillä tässä vaiheessa aikuistyypin diabeteksen puhkeaminen on mahdollista useimmiten vielä estää.
Sydänkohtausriskiin vaikuttavat muun muassa verenpaine, kolesteroli ja elintavat.
Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon lamaavasti päihtymyksen aikana, ja päihtymyksen jälkeen se voi pitkäaikaisessa käytössä heikentää muistia ja vaarantaa terveyden.
Diabeteksen munuaissairaus on diabeteksen liitännäissairaus, joka tarkoittaa asteittain kehittyvää kroonista munuaissairautta.
Liikunta on tehokas tapa ylläpitää toimintakykyä ja edistää terveyttä. Sen avulla voidaan myös hoitaa sairauksia tai tiettyjä oireita. Lisäksi liikunnalla voidaan lisätä jaksamista ja voimavaroja.
Artikkeli päivitetty:
27 elokuun 2024