Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Ruokamyrkytys – oireet, hoito ja yleistä tietoa
Nainen käyttää tietokonetta.

Ruokamyrkytys – oireet, hoito ja yleistä tietoa

Ruokamyrkytys tarkoittaa kaikkia suolistotulehduksia, jotka johtuvat ruoasta tai juomavedestä.

Lyhyesti ruokamyrkytyksestä

  • Ruokamyrkytys on pilaantuneen ruoan tai juomaveden aiheuttama suolistotulehdus.
  • Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa mm. virukset, bakteerit ja alkueläimet.
  • Ruokamyrkytyksen yleisimpiä oireita ovat ripuli, vatsakipu, pahoinvointi ja oksentelu.
  • Nesteytys on tärkein ruokamyrkytyksen hoitokeino.
  • Ruokamyrkytyksen ehkäisyssä korostuu hyvä käsihygienia ja oikea ruoan käsittely.

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys tarkoittaa kaikkia suolistotulehduksia, jotka johtuvat ruoasta tai juomavedestä. Yleisimpiä tartuntalähteitä ovat saastunut juomavesi, riittämättömästi kypsennetty ruoka sekä salaatti tai maitotuotteet, jotka on säilytetty lämpimässä useita tunteja. Myös esimerkiksi marjojen huuhteluun käytetty saastunut vesi tai tuotantoeläinten ruokintaan käytetty epäpuhdas rehu voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Ruokamyrkytyksen aiheuttajia voivat olla ruokaan tai juomaan joutuneet virukset, bakteerit tai alkueläimet.

Suomessa ruoan tai juoman aiheuttamat suolistoinfektiot ovat harvinaisempia kuin muualla maailmassa tiukkojen elintarviketurvallisuusstandardien ansiosta.

Yleisimmät ruokamyrkytyksen aiheuttajat

Yleisimmät ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat:

Voiko ruokamyrkytys tarttua ihmisestä toiseen?

Bakteerien aiheuttamat ruokamyrkytykset tarttuvat harvoin ihmisestä toiseen ellei käsihygienia ole erityisen huono. Sen sijaan virukset, kuten norovirus, voivat helposti levitä henkilöstä toiseen esimerkiksi käsien kautta.

Ruokamyrkytyksen oireet

Ruokamyrkytyksen ensisijainen oire on ripuli, joka ilmenee vähintään neljänä vetisenä ulostuskertana vuorokaudessa tai kolmena kahdeksan tunnin aikana.

Lisäksi ruokamyrkytykseen voi liittyä:

Yllämainitut oireet voivat liittyä muihinkin sairauksiin tai tiloihin kuin ruokamyrkytykseen. Mikäli sinulla on oireita tai epäily sairaudesta, hakeuduthan lääkäriin.

Kuinka nopeasti ruokamyrkytys alkaa?

Ruokamyrkytyksen oireet alkavat tyypillisesti alle 24 tunnin sisällä altistuksesta. Salmonellan tai kampylobakteerin aiheuttamat ruokamyrkytykset voivat alkaa vielä tämänkin jälkeen. Bakteerimyrkkyjen aiheuttamat infektio-oireet taas alkavat jo muutaman tunnin sisällä.

Kauan ruokamyrkytys tyypillisesti kestää?

Ruokamyrkytyksen kesto vaihtelee taudinaiheuttajan ja yksilön terveydentilan mukaan, mutta tyypillisesti se kestää:

Useimmissa tapauksissa oireet alkavat parantua muutaman päivän kuluessa, kunhan sairastunut henkilö saa riittävästi nestettä ja lepoa.

Miten erottaa ruokamyrkytyksen vatsataudista?

Ruokamyrkytystä voi olla vaikea erottaa vatsataudista, sillä ne oireilevat hyvin samankaltaisesti. Joitakin eroja kuitenkin löytyy, joka voi helpottaa niiden erottamista toisistaan.

Ruokamyrkytyksen oireet alkavat tyypillisesti nopeasti tietyn aterian jälkeen, ja ne ovat usein voimakkaita ja äkillisiä. Kun taas vatsataudin oireet voivat kehittyä hitaammin, olla lievempiä ja kestää pidempään. Lisäksi mikäli kukaan muu samaa ruokaa nauttinut henkilö ei saa oireita, todennäköisempää on, että kyseessä on vatsatauti.

Ruokamyrkytyksen hoito

Ruokamyrkytyksen hoito perustuu runsaaseen nesteytykseen, mikä tarkoittaa useiden nestelitrojen juomista vuorokaudessa. Lisäksi suolan saantiin olisi syytä kiinnittää huomiota.

Ruokamyrkytyksen itsehoito-ohjeet:

Ruokamyrkytyksen ehkäisy

Ruokamyrkytyksen ehkäisyssä korostuu hyvä käsihygienia ja oikea ruoan käsittely. Pese kädet huolellisesti ennen ruoanlaittoa ja ruokailua ja puhdista keittiön pinnat säännöllisesti.

Pidä raaka liha erillään muista elintarvikkeista ja käytä lihalle erillisiä leikkuulautoja. Kypsennä ruoka riittävän korkeassa lämpötilassa ja säilytä se jääkaapissa tai pakastimessa. Käytä puhdasta juomavettä ja pese hedelmät ja vihannekset huolellisesti.

Matkustaessa vältä riskiruokia ja juo pullotettua vettä. Valitse tuoreita elintarvikkeita ja säilytä ne oikein. Matkustaessa voi myös käyttää maitohappobakteerivalmisteita, sillä ne auttavat ylläpitämään suoliston tasapainoa ja estävät haitallisten bakteerien kasvua.

Näiden toimenpiteiden avulla voit merkittävästi vähentää ruokamyrkytyksen riskiä.

Mies ja nainen istuvat laiturilla
Tietopaketti

Gluteeni ja gluteeniton ruokavalio

Gluteeni on proteiini, jota on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Lisäksi gluteenia sisältävät erilaiset lajikkeet ja johdannaiset, kuten mannasuurimo, speltti, ruisvehnä ja kamut-vehnä.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00