Nivelreuma – oireet, hoito ja ennuste
Nivelreuma on yleinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa nivelissä oireita. Jos nivelreuman hoito aloitetaan varhain, se voi poistaa tai vähentää oireita merkittävästi.
Nivelreuma
- Nivelreuma on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa mm. niveloireita.
- Nivelreuman hoidossa lääkehoidon lisäksi tärkeänä osana ovat terveelliset elintavat sekä kuntoutus.
- Tupakointi on riskitekijä nivelreumalle.
- Nivelrikko ja nivelreuma voivat oireilla hyvin samalla tavalla.
Mikä on nivelreuma?
Nivelreuma on yleinen nivelten tulehdussairaus, jonka tavallisimpia oireita ovat nivelten turvotus, liikearkuus ja aamujäykkyys. Taudin alussa oireet voivat olla vaihtelevia.
Nivelreuma on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa tulehdustilan nivelten sisäkalvossa ja muissa rakenteissa, kun elimistön immuunijärjestelmä virheellisesti hyökkää omia kudoksia vastaan. Tarkempaa syytä nivelreumaan ei täysin tunneta. Nivelreuma ei ole perinnöllinen sairaus, mutta alttius sairaudelle voi olla periytyvä.
Vaikka nivelreuma on pitkäaikaissairaus, tehokas hoito pyrkii lievittämään oireita, jotta saavutetaan oireeton tilanne.
Nivelreuman oireet
Aluksi nivelreuman oireet voivat olla lieviä ja epämääräisiä, esimerkiksi nivelkipua, nivelten arkuutta, turvotusta sekä aamujäykkyyttä. Tyypillisesti tauti alkaa pienistä nivelistä kuten sormista ja varpaista, mutta voi myös vaikuttaa suurempiin niveliin kuten polviin tai lonkkiin, ja levitä ajan myötä. Nivelreuman oireet ilmenevät tavallisesti symmetrisinä molemmissa käsissä ja jaloissa.
Niveloireiden lisäksi nivelreumaan voi liittyä yleisoireita kuten väsymystä, ruokahaluttomuutta, painon laskua sekä kuumeilua.
Yllä olevat oireet voivat liittyä moneen muuhunkin sairauteen kuin nivelreumaan.
Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, on suositeltavaa varata aika lääkärille.
Miten nivelreuma todetaan?
Nivelreuman toteaminen perustuu lääkärin tekemään oirekartoitukseen. Vaikka monet laboratorioarvot voivat olla normaalit taudin alkuvaiheessa, tulehdusarvot (CRP ja lasko) ovat usein koholla. Laboratoriotutkimuksissa voi tulla ilmi anemia, ja nivelnesteestä voidaan havaita tulehdukseen viittaavia muutoksia. Seropositiivisesta nivelreumasta puhutaan, mikäli verestä löydetään reuman vasta-aineita tai reumatekijöitä.
Kuvantamistutkimuksia, kuten röntgen-, ultraääni- ja magneettikuvausta, voidaan käyttää nivelreuman diagnosoinnin tukena tai taudin vaikeusasteen määrittämisessä.
Nivelreuman hoito
Nivelreuman hoidossa pyritään rauhoittamaan nivelten tulehdustila ja lievittämään oireita. Nivelreuman hoito koostuu lääkehoidon lisäksi kuntoutuksesta ja itsehoidosta. On suositeltavaa, että nivelreumaa sairastava tutustuu myös itse hyvin sairauteensa ja sen hoitomahdollisuuksiin.
Lääkehoito
Diagnoosin varmistuttua aloitetaan nivelreuman lääkehoito. Nivelreuman yhdistelmälääkitykseen kuuluvat mm. metotreksaatti, sulfasalatsiini ja hydroksiklorokiini sekä alkuvaiheessa matala-annoksinen kortisoni. Arviolta 80 % varhaisen nivelreuman ja suuri osa pidempään nivelreumaa sairastaneista pääsee lääkityksen avulla lähes oireettomaan tai oireettomaan tilaan.
Nivelreuman hoidossa voidaan käyttää myös mm. biologisia lääkkeitä.
Säännöllisessä käytössä tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, joten nivelreumaa sairastavalle niitä suositellaan käytettäväksi vain tarvittaessa.
Nivelreuman taudin kulku on hyvin yksilöllinen ja myös taudin pahenemisvaiheiden määrä vaihtelee yksilöittäin. Joillakin henkilöillä nivelreuma voi olla rauhallisessa vaiheessa vuosia tai tauti voi jopa sammua, jolloin reumalääkitys voidaan välillä lopettaa kokonaan.
Kuntoutus
Nivelreumaa sairastavan kuntoutus suunnitellaan yksilöllisesti ja tavoite on toiminta- ja työkyvyn parantaminen. Kuntoutuksen toteuttamisessa huomioidaan kuntoutujan toimintakyky.
Kuntoutuksessa moniammatillisen tiimin antama hoito on edellytys parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Kuntoutuksen ammattilaisia ovat fysioterapeutti, toimintaterapeutti, jalkaterapeutti, kuntoutusohjaaja ja sosiaalityöntekijä.
Itsehoito
Reumaa sairastavilla henkilöillä infektiot, sydän- ja verisuonisairaudet sekä osteoporoosi ovat yleisempiä kuin valtaväestöllä. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota näiden sairauksien riskitekijöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon pitämällä huolta terveellisistä elintavoista. Lisäksi rokotukset on syytä pitää ajan tasalla.
Lähtökohtaisesti yleiset liikuntasuositukset sopivat nivelreumaa sairastaville. Säännöllinen lihaskuntoa edistävä liikunta kuuluu nivelreuman itsehoitoon. Tavoitteena on lihaskunnon ja nivelten liikkuvuuden parantaminen. Tämän lisäksi on tärkeää myös noudattaa monipuolista ruokavaliota ja huolehtia painonhallinnasta.
Nivelreumaa sairastavalle ei ole mitään tiettyä ruokavaliota, mutta ravinnon laadulla saattaa olla vaikutuksia oireisiin. Suosituksena on terveellinen, monipuolinen ja paljon kasviksia sisältävä ruokavalio. D-vitamiini– ja kalsiumlisää suositellaan, mikäli ravinnosta niitä ei saa riittävästi.
Miten erottaa nivelreuman ja nivelrikon?
On hyvä huomioida, että vain pieni osa niveltulehduksista on nivelreumaa.
Nivelrikko saattaa oireilla aluksi samalla tavalla kuin nivelreuma, molemmissa yleinen oire on nivelten aamujäykkyys. Nivelreumaan liittyvä nivelten kuumotus ja turvotus on kuitenkin harvinaista nivelrikossa. Nivelreuman oireet saattavat edetä nopeasti, kun taas nivelrikon oireet ilmaantuvat usein hitaasti vuosien aikana.
Nämä pystytään erottamaan toisistaan laboratoriokokeiden sekä röntgen- ja magneettikuvantamisien avulla.
Nivelreuman ennuste
Nivelreuma on pitkäaikaissairaus, joten siitä ei voi parantua lopullisesti. Nivelreuman ennuste on kuitenkin huomattavasti parantunut viime vuosikymmenten aikana johtuen moniammatillisesta hoidosta, jossa lääkityksen lisäksi on huomioitu kuntoutus sekä mahdolliset liitännäissairaudet.
Ainoa tiedetty nivelreuman riskitekijä on tupakointi.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Fibromyalgia oireilee monin eri tavoin, ja oireet voivat vaihdella suuresti henkilöstä toiseen. Tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva, laaja-alainen kipu eri puolilla kehoa sekä voimakas väsymys. Monet kärsivät myös unihäiriöistä, aamujäykkyydestä ja kognitiivisista oireista, kuten muistiongelmista ja keskittymisvaikeuksista. Lisäksi fibromyalgia voi aiheuttaa päänsärkyä ja mielialan vaihteluita. Oireet voivat pahentua stressin, sään muutosten tai fyysisen rasituksen myötä.
Nivelreuman diagnosointi perustuu oireiden, kliinisen tutkimuksen ja laboratoriokokeiden yhdistelmään. Lääkäri arvioi potilaan oireet ja tekee fyysisen tutkimuksen, jossa tarkastellaan erityisesti nivelten turvotusta ja arkuutta. Laboratoriokokeissa mitataan tulehdusarvoja, kuten CRP ja reumatekijä, sekä muita spesifisiä vasta-aineita, kuten CCP-vasta-aineita. Diagnoosi voi vaatia myös kuvantamistutkimuksia, kuten röntgen-, ultraääni- tai magneettikuvauksia, jotka auttavat arvioimaan nivelten tilaa ja mahdollisia vaurioita.
Reuma voi oireilla monin eri tavoin, mutta yleisimpiä oireita ovat nivelkipu, turvotus ja jäykkyys, erityisesti aamuisin. Oireet voivat alkaa vähitellen ja ne voivat vaihdella päivittäin. Reuma voi myös aiheuttaa yleistä väsymystä ja heikentynyttä yleiskuntoa. Nivelreuma, yksi yleisimmistä reumasairauksista, alkaa usein pienistä nivelistä, kuten sormien ja varpaiden nivelissä, ja oireet ovat usein symmetrisiä.
Naisen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Miehen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Laboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana esimerkiksi perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, kalium, natrium, ferritiini ja D-vitamiini.
Laboratoriopaketilla saat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana muun muassa perusverenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, tärkeimmät vitamiinit sekä PSA ja vapaa laskettu testosteroni.
Ravinnon merkitys alkaa jo ennen syntymää aivojen rakentuessa. Läpi elämän pystymme vaikuttamaan aivoihin valintojen, syömämme ruoan ja elintapojen avulla.
Lue lisää
CRP-tutkimus tehdään erilaisissa elimistön tulehdustiloissa.
Lue lisää
Jokainen on joskus väsynyt. Vireystilamme ei pysy samanlaisena jatkuvasti. Jatkuva päiväaikainen väsymys ja virkistämättömät yöunet eivät ole normaaleja, ja vaativat väsymyksen syyn selvittämistä. Väsymykseen vaikuttavat niin fyysiset kuin henkisetkin kuormitustekijät.
Lue lisää
Terveellisen ruokavalion voi koota monella eri tavalla, eli vain yhtä tiettyä täydellistä ruokavaliota ei ole olemassa.
Lue lisää
Artikkeli päivitetty:
2 syyskuun 2024