Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Hiihtokoulu 4: Luistelutyylin tekniikat

Hiihtokoulu 4: Luistelutyylin tekniikat

Hiihtäjä

Vapaan tyylin välineillä hiihdetään luistelutyyliä, jossa sukset muodostavat traktorin renkaiden jälkeä muistuttavaa kuviota lumeen.

Kirjoittaja: Kalle Kotiranta

Luistelutyylillä voimaa tuotetaan samanaikaisesti jaloilla ja käsillä. Vapaan tekniikoissa on aina tärkeää pitää painopiste edessä, koska suksen korkein kohta on siteen etupuolella. Luisteluhiihdossa ylävartalon aktiivinen käyttö on tärkeää ja työnnöissä pätevät yleisesti samat asiat kuin tasatyönnössä. Kaikissa vapaan tekniikoissa askel tulee ottaa voimakkaasti vartalon alle. Suksen jäädessä ulos vartalolinjasta joudutaan suksen päälle menemään erikseen ja se aiheuttaa ylimääräistä huojumista puolelta toiselle.

Suksen liukuominaisuudet ovat parhaimmillaan tasapohjaliu’ussa ja hyökkäävällä hiihtoasennolla saadaan myös keulan alueelle painetta, jolloin suksi käyttäytyy vakaammin. Ponnistus tehdään vapaalla tyylillä aina sisäkanttia vasten. Voimantuotto suunnataan ponnistuksessa suoraan sivulle ulospäin ja liike suksen liukusuuntaan. Tekniikan opettelun kannalta onkin tärkeää haastaa itseään ja hakeutua pois mukavuusalueelta, koska vain tällöin uuden oppiminen on mahdollista.

Kuokka

Kuokka eli perusluistelu soveltuu vapaan hiihtotekniikoista parhaiten ylämäkiin. Tekniikka on toispuolinen ja epäsymmetrinen. Kuokkatyylillä ei nousta suksen päälle liukuun käsien vapaalla heilurilla, vaan suksi tuodaan samanaikaisesti heilurin kanssa vartalon alle ja ylävartalo pysyy
keskellä. Kuokassa sauvat isketään täsmälleen samanaikaisesti johtavan puolen suksen kanssa lumeen. Tällöin sukset ja sauvat ovat kaikki yhtäaikaisesti lumessa. Voimantuotto ponnistuksessa tehdään suksen sisäkanttia vasten ulospäin, jonka kautta siitä saavutettu vauhti suunnataan liukuun. Ponnistus on puristava ja hiihtoasento säilyy koko ajan matalana.

Wassberg

Wassbergissa työnnetään kummallekin sukselle erikseen vauhtia. Työntö tapahtuu vanhalle liu’ulle yhdellä suksella. Wassbergin rytmissä siirrytään ensin sukselle käsien heilurilla ja aloitetaan työntö vanhalle liu’ulle. Samanaikaisesti työnnön kanssa tapahtuu puristava ponnistus suksen kanttia vasten sivulle. Vapaana oleva suksi tulee maahan työnnön loppuvaiheessa ja uudelle sukselle siirrytään liukuun vasta, kun kädet heilahtavat eteenpäin.

Wassbergissa jalka- ja käsityö ovat täysin symmetrisiä. Työntö noudattaa samoja periaatteita kuin tasatyönnössä. Kyynärpäät osoittavat aavistuksen ulospäin ja nyrkit ovat hartioiden leveydellä. Alkusysäys tehdään pudottamalla vartalon paino sauvoille. Aloittelijan kannattaa pitää työnnöt lyhyinä, jotta paketti pysyy kasassa ja ehditään uudella sukselle liukuun.

Mogren

Mogren on toispuoleinen tekniikka, jota käytetään vauhdikkaisiin maastonkohtiin. Työntö lähtee samalla tavoin kuin wassbergissa, yhdellä suksella. Toiselle sukselle ei kuitenkaan tule työntöä, vaan siellä käydään työnnön lopussa. Mogrenissa työntö saatetaan loppuun asti, jotta rytmi on helpompi löytää. Työnnön loputtua noustaan käsien heilurilla ylös liukuun ja uuteen työntövaiheeseen.

Koko vartalo nousee ponnistuksen mukana eteenpäin. Kummatkin liu’ut ovat samanmittaisia ja jalkatyöskentelyn tulisi olla tasaista. Suksi tulisi tuoda aina voimakkaasti vartalon alle, jotta vältetään sivuttaiskierrot ja päästään kunnolla suksen päälle.

Sauvoittahiihto

Sauvoittahiihtoa käytetään kovassa vauhdissa, kun ei enää ehditä tekemään työntöä sukselle. Kädet rytmittävät voimakkaasti sauvoittahiihtoa. Käden tulee heilahtaa vastakkaisen suksen suuntaan, jotta siitä aiheutuva liike on liu’un kanssa samansuuntainen. Käden heilahtaessa eteenpäin tuodaan paino vastakkaisen puolen sukselle.

Puhdin Susanna Nuoramo hiihtää 8 tunnin hiihto-tapahtumassa
Blogi

Hiihtokoulu 1: Hiihto on monipuolinen laji

Hiihto avaa oven monipuolisiin kokemuksiin – se ei ole pelkästään urheilua vaan seikkailu kuntoilun, retkeilyn ja tapahtumien parissa. Hiihto on laji, joka kutsuu mukaan niin nuoret kuin vanhat, ja kaikenkokoiset harrastajat voivat nauttia sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Hiihtäjä
Blogi

Hiihtokoulu 2: Miten valitset oikeat hiihtovälineet?

Hiihtovälineiden on oltava kunnossa, jotta voit nauttia teknisestä suorittamisesta suksilla. Perinteisellä ja vapaalla tyylillä on erilaiset vaatimukset välineille. Perinteisellä tyylillä sukset tarvitsevat rentoa joustoa, jotta ne pitävät hyvin, kun taas vapaalla tyylillä sukset kaipaavat jäykkyyttä suoraan eteenpäin liikkumiseen.

Hiihtäjiä ladulla
Blogi

Hiihtokoulu 3: Perinteisen hiihdon tekniikat

Perinteisen tyylin hiihtosuksilla olennaisinta on hyvä pito, sillä lipsuvilla suksilla potkua ei voi suorittaa tehokkaasti. Perinteisellä tyylillä käytetään erilaisia tekniikoita maaston vaatimusten mukaisesti.

Triathlon
Blogi

Triathlonkoulu 1: Mitä triathlon vaatii?

Triathlonin lajit ovat uinti, pyöräily ja juoksu. Kolmen suositun lajin yhdistelmä tarjoaa monipuoliset harjoittelumahdollisuudet, kiinnostavan lajiympäristön ja haastavia hetkiä kilpailujen parissa.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00