Desialotransferriini (S-CDT)
Ilman paastoaTätä testiä käytetään alkoholin suurkulutuksen arvioimisessa, alkoholin käytön vähenemisen ja raittiuden seurantaan.
Desialotransferriini eli CDT on verikokeella mitattava arvo, jolla voidaan tunnistaa mahdollinen alkoholin jatkuva suurkulutus.
Maksa tuottaa transferriiniproteiinia, joka sitoo ja kuljettaa elimistössä olevaa rautaa. Alkoholi tai jokin muu tekijä voi häiritä transferriinin muodostumista, jolloin rakenteeltaan virheellisen transferriinin määrä veressä lisääntyy. Virheellisesti muodostuneessa transferriinissä on normaalia vähemmän siaalihappoa. Virheellisesti muodostunutta transferriiniä kutsutaan desialotransferriiniksi, eli CDT:ksi.
Desialotransferriinin määrä nousee, kun käytetään runsaasti alkoholia. Tämä tarkoittaa 50-80 g vuorokaudessa vähintään kahden viikon ajan, eli miehillä tämä vastaa noin 4-6 ja naisilla noin 2-4 alkoholiannosta vuorokaudessa kahden viikon ajan. Alkoholin käytön korkean riskin rajat viikkotasolla ovat miehillä 23 – 24 annosta ja naisilla 12 – 16 annosta. Ikäihmisillä korkean riskin raja on työikäisiä ja terveitä aikuisia matalampi, 7 annosta viikossa. Alkoholin satunnainen käyttö ei nosta CDT-arvoa.
CDT-arvon kohoaminen voi johtua muustakin kuin alkoholista. Jotkin maksasairaudet, raskaus tai tietyt lääkeaineet voivat aiheuttaa vääristävästi suurentuneita arvoja.
Kun alkoholin käytön lopettaa, palautuu CDT-arvo usein 2-3 viikossa normaalille tasolle.
CDT-tutkimuksen voi tilata Puhdin verkkokaupasta ilman lääkärin lähetettä.
Voit lisätä yksittäisiä tutkimuksia valmiisiin testipaketteihin, kuten suosittuun Puhti-laboratoriopakettiin. Yhdellä kertaa onkin hyvä tarkistaa useat terveyteen sekä jaksamiseen liittyvät mittarit.
Puhdin kautta saat tutkimukset ilman lääkärin lähetettä, ja voit tilata tarvittaessa erillisenä palveluna Mehiläisen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta.
Kaikille iästä ja sukupuolesta riippumatta CDT:n viitearvo on alle 2,5 %. Tämä siis tarkoittaa, että normaalia vähemmän siaalihappoa sisältävän transferriinin osuus tulisi olla alle 2,5 % veren kokonaistransferriinin määrästä.
On tärkeää huomata, että CDT-arvo ei nouse kaikilla alkoholin suurkuluttajilla, joten normaali arvo ei kerro, että alkoholin kulutus olisi terveyden kannalta sopivalla tasolla.
Alkoholin ongelmakäyttöä selvitetään usein AUDIT-kyselyllä. Alkoholin suurkulutuksen mittarina voidaan myös käyttää laboratoriokokeista muun muassa glutamyylitransferaasia (GT), alaniiniaminotransferaasia (ALAT) ja aspartaattiaminotransferaasi (ASAT). Nämä laboratoriotestit kuuluvat myös Puhdin valikoimaan.
Alkoholi vaikuttaa monin tavoin kehoon. Se voi aiheuttaa välittömiä vaikutuksia kuten huimausta ja koordinaation heikkenemistä, mutta myös pitkäaikaisia terveysongelmia kuten maksavaurioita, sydän- ja verisuonitauteja sekä riippuvuutta. Alkoholi vaikuttaa myös aivojen kemialliseen tasapainoon ja voi heikentää immuunijärjestelmää.
Alkoholi muodostuu ongelmaksi, kun sen käyttö vaikuttaa negatiivisesti henkilön terveyteen, ihmissuhteisiin tai arkielämään. Merkkejä ongelmasta voivat olla esimerkiksi säännöllinen liikakäyttö, riippuvuuden kehittyminen tai kyvyttömyys hallita juomista.
Alkoholin vaikutukset voivat kestää muutamasta tunnista useisiin tunteihin. Vaikutuksen kesto riippuu juodun alkoholin määrästä, juomisen nopeudesta ja henkilön aineenvaihdunnasta. Alkoholi voi vaikuttaa aivojen toimintaan ja motorisiin taitoihin vielä tunteja nauttimisen jälkeen.
Alkoholi näkyy veressä yleensä 6-24 tuntia nauttimisen jälkeen. Tarkka aika riippuu monista tekijöistä, kuten juodun alkoholin määrästä, henkilön aineenvaihdunnasta ja yleisestä terveydentilasta.
Alkoholin vaikutukset voivat alkaa tuntua jo muutaman minuutin kuluttua nauttimisesta, erityisesti tyhjään vatsaan juotaessa. Yleensä alkoholin vaikutukset alkavat tuntua 10-30 minuutin kuluessa ja saavuttavat huippunsa noin tunnin kuluttua.
Alkoholin käytön lopettaminen alkaa päätöksestä haluta muutos. Tukea voi hakea terveydenhuollosta, vertaistukiryhmistä tai ammattilaisilta, kuten terapeuteilta tai riippuvuusneuvojilta. On tärkeää kehittää terveitä tapoja ja strategioita alkoholin käytön korvaamiseksi ja mahdollisten vieroitusoireiden hallitsemiseksi.
Tätä testiä käytetään alkoholin suurkulutuksen arvioimisessa, alkoholin käytön vähenemisen ja raittiuden seurantaan.
Alaniiniaminotransferaasiarvo kertoo maksan hyvinvoinnista ja reagoi esimerkiksi pitkäaikaiseen alkoholinkäyttöön ja lihavuuden aiheuttamaan rasvamaksaan.
ASAT-arvon kohoaminen voi viitata kudostuhoon tärkeissä elimissä.
Glutamyylitransferaasitestin avulla saadaan tietoa maksan terveydestä.
Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon lamaavasti päihtymyksen aikana, ja päihtymyksen jälkeen se voi pitkäaikaisessa käytössä heikentää muistia ja vaarantaa terveyden.
Rasvamaksa liitetään usein alkoholismiin, mutta myös runsas ylipaino rasvoittaa maksaa.
Monet maksasairaudet voivat pitkään jatkuessaan johtaa maksakirroosiin. Maksakirroosi tarkoittaa maksan arpeutumista, eli maksakudoksen muuttumista sidekudokseksi.
Artikkeli päivitetty:
28 elokuun 2024