Fosfatidyylietanoli (B-PEth) testi osoittaa alkoholin suurkuluttamisen.
Alkoholi vaikuttaa terveyteen monilla tavoilla
Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon lamaavasti päihtymyksen aikana, ja päihtymyksen jälkeen se voi pitkäaikaisessa käytössä heikentää muistia ja vaarantaa terveyden.
Alkoholi lyhyesti
- Alkoholi lamaa keskushermostoa.
- Alkoholinkäytössä tulee noudattaa kohtuukäytön rajoja.
- Alkoholilla on lähinnä negatiivisia terveysvaikutuksia, mutta kohtuullisen käytön uskotaan joidenkin tutkimusten mukaan olevan terveydelle hyväksi.
- Alkoholi vaikuttaa hermostoon kokonaisvaltaisesti.
Mitä alkoholi on?
Alkoholi on Suomessa laillinen päihdyttävä aine. Sitä on esimerkiksi siidereissä, viineissä ja oluissa. Kun tarkoitetaan tätä juomalla nautittavaa päihdettä, puhutaan yleensä etanolista eli etyylialkoholista, joka syntyy käymisprosessin seurauksena. Etyylialkoholin lisäksi on olemassa muitakin alkoholeja, kuten sokerialkoholeja.
Miten alkoholi vaikuttaa kehossa?
Alkoholi vaikuttaa pääasiassa keskushermostoa lamaavasti. Se vaikuttaa GABA- ja glutamaattivälittäjäaineiden toimintaan aivoissa. Se myös vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hermoston toimintaan.
Alkoholipäihtymys ilmenee mielialan muutoksena ja estojen vähenemisenä. Kun alkoholia nautitaan paljon, seurauksena voi olla puheen sammaltaminen ja erittäin suurilla annoksilla jopa tajunnan menettäminen, “sammuminen.”
Joihinkin ihmisiin alkoholi vaikuttaa aggressiivisuuden ja arvaamattomuuden lisääntymisellä. Jatkuvan runsaan alkoholin käytön seurauksena voi olla luonteen muutoksia, harkintakyvyn hämärtymistä ja muita ongelmia. Tällainen kuitenkin koskee lähinnä alkoholin riskikäyttöä.
Miten alkoholi vaikuttaa ruoansulatukseen ja kudoksiin?
Liiallinen alkoholinkäyttö voi muuttaa haiman tuottamien ruoansulatusentsyymien toimintaa. Tästä voi seurata pitkällä tähtäimellä haimatulehdus.
Jatkuva liikakäyttö voi aiheuttaa esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymään liitettyjä oireita. Lisäksi alkoholi vaikuttaa useimpien vitamiinien imeytymiseen.
Miten alkoholi vaikuttaa maksaan?
Maksa on elin, joka poistaa haitallisia aineita elimistöstä. Sen tehtäviin kuuluu myös alkoholin polttaminen. Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö häiritsee polttamisprosessia. Se myös lisää riskiä sairastua maksasairauksiin ja maksatulehduksiin sekä rasvamaksaan.
Alkoholin vuoksi arpeutunutta maksaa kutsutaan kirroottiseksi maksaksi. Kun maksa on arpeutunut, se ei kykene tehokkaasti poistamaan elimistöstä myrkyllisiä aineita. Maksakirroosiin voi johtaa myös ylipaino, jota liiallinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa.
Miten alkoholi vaikuttaa verensokeriin?
Haima tuottaa insuliinia kehon käyttöön. Insuliini auttaa pitämään glukoosin eli verensokerin normaalina.
Jos alkoholi häiritsee haiman ja maksan normaaleja toimintoja, verensokeri pääsee helposti laskemaan liian alas. Tästä voi seurata hypoglykemia.
Alkoholi voi myös estää haimaa tuottamasta insuliinia, jolloin seurauksena on diabetekseen liitetty korkea verensokeri, hyperglykemia.
Alhaisesta ja korkeasta verensokerista seuraa monia oireita. Diabeetikoiden ja alhaisesta verensokerista kärsivien tulee välttää suurten alkoholimäärien nauttimista.
Alkoholi ja matala-asteinen tulehdus
Kehon hiljaisen tulehduksen riskitekijöitä ovat muun muassa tupakointi, vähäinen liikunta, stressi, liiallinen alkoholin käyttö, liian pitkään istuminen päivien aikana, ravintoköyhä ruokavalio, liian vähäinen unen määrä ja huono unen laatu, ikääntyminen, ylipaino ja vyötärörasva.
Hiljaiseen tulehdukseen voi vaikuttaa tehokkaasti elämäntapamuutoksin, johon sisältyy myös alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen kokonaan.
Kuinka alkoholi vaikuttaa keskushermostoon?
Alkoholi lamaa keskushermostoa. Liiasta juomisesta seuraava sammaltava puhe on hyvä osoitus tästä.
Alkoholi vähentää aivojen ja kehon välistä viestinvälitystä. Tästä seuraa ongelmia koordinaatiokyvyssä. Tasapaino voi heikentyä. Tämän vuoksi ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on kiellettyä.
Koska alkoholi vaurioittaa keskushermostoa, liiasta juomisesta seuraa puutumisen tunnetta ja pistelyä käsissä ja jaloissa.
Alkoholi hankaloittaa myös pitkäaikaisten muistojen syntymistä. Se vaikeuttaa selkeää ajattelua ja rationaalisten päätösten tekemistä. Ajan kuluessa myös tunne-elämästä ja kontrollista vastaavat aivoalueet voivat vaurioitua.
Krooninen ja runsas alkoholinkäyttö voi johtaa Wernicke-Korsakoffin syndroomaan, joka vaikuttaa muistamiseen. Tiamiinin eli B1-vitamiinin puutos edesauttaa oireyhtymän syntymistä, mutta sitä voidaan toisaalta myös hoitaa tiamiinilla.
Runsaasti alkoholia käyttävän täytyy kiinnittää tiamiinin lisäksi huomiota myös B12– ja B6-vitamiinien saantiin, sillä alkoholi voi vaikuttaa näiden imeytymiseen ja pitoisuuteen ravinnossa.
Alkoholin vaikutus mielialaan
Alkoholi laskee mielialaa. Se saattaa vähentää aivojen serotoniinivarastoja. Serotoniini on välittäjäaine, jonka pitoisuudella oletetaan olevan yhteys mielialaan ja masennukseen. Masennusta tutkitaan toki muistakin näkökulmista kuin ainoastaan serotoniinin kautta, ja sen kehittymiseen vaikuttavat serotoniinin lisäksi muutkin asiat.
Alkoholin kemiallinen vaikutus on varsinkin päihtymystilan jälkeen omiaan laskemaan mielialaa. Tämä johtaa pitkällä tähtäimellä masennuksen kehittymiseen ja lyhyessä käytössä mielialan laskuun juomista seuraavana päivänä.
Mielialan laskuun vaikuttaa paitsi alkoholin kemiallinen vaikutus, myös se, että alkoholi vaikuttaa voimakkaasti uneen ja aloitekykyyn. Päihtymyksen aikana saatetaan myös tehdä asioita, joita kadutaan, mikä aiheuttaa mielialan laskua.
Mikä on alkoholiriippuvuus?
Joillekin runsaasti alkoholia kuluttaville ihmisille kehittyy alkoholiriippuvuus. Riippuvuus voi olla psyykkistä, fyysistä tai sosiaalista.
Vieroitusoireet ovat osoitus alkoholiriippuvuudesta. Myös krapulan oireet ovat vieroitusoireita, mutta riippuvaisilla vieroitusoireet ovat vakavia. Mitä vakavampia vieroitusoireet ovat, sitä todennäköisemmin tarvitaan lääketieteellistä apua juomisen lopettamiseen.
Mitkä ovat alkoholin vierotusoireet?
Alkoholin vieroitusoireita ovat:
- ahdistuneisuus
- hermostuneisuus
- huonovointisuus
- korkea verenpaine
- vapina
- epäsäännöllinen syke
- voimakas hikoilu
- hallusinaatiot ja muut deliriumin oireet
Miten alkoholi vaikuttaa verenkiertojärjestelmään?
Alkoholi vaikuttaa sydämeen ja keuhkoihin. Runsaasti juovilla on suurempi riski sairastua sydänsairauksiin kuin juomattomilla. Naisilla riski on miehiä suurempi.
Alkoholi voi aiheuttaa esimerkiksi:
- korkeaa verenpainetta
- epäsäännöllistä sykettä
- vaikeuksia kuljettaa verta kehon eri osiin
- halvauksia
- sydänkohtauksia
- sydänsairauksia
- anemiaa (koska vitamiinit ja mineraalit eivät pääse imeytymään; anemian tärkein oire on väsymys)
- masennusta
Miten alkoholi vaikuttaa seksuaaliterveyteen ja hedelmällisyyteen?
Vaikka alkoholi poistaa estoja, se heikentää seksuaaliterveyttä. Runsaasti juovilla miehillä esiintyy erektio-ongelmia. Alkoholi myös hankaloittaa sukuhormonien muodostumista ja laskee libidoa.
Runsaasti juovilla naisilla kuukautiset voivat loppua. Naisilla hedelmättömyyden riski onkin miehiä suurempi. Edes kohtuullista alkoholinkäyttöä raskauden aikana ei suositella, koska alkoholi voi aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen tai keskenmenon sekä monia sikiöongelmia.
Jos äiti juo alkoholia raskauden aikana, syntymättömälle lapselle voi kehittyä FASD-syndrooma (fetal alcohol syndrome disorder). Tila aiheuttaa lapselle oppimisvaikeuksia, pitkäaikaisia terveyshaittoja, tunne-elämän ongelmia ja fyysisiä poikkeavuuksia.
Miten alkoholi vaikuttaa luihin ja lihaksiin?
Pitkäaikainen alkoholinkäyttö heikentää luita.
Alkoholi lisää luunmurtumien todennäköisyyttä ja hidastaa luiden paranemista. Lihaksissa se näkyy lihasheikkoutena ja kramppeina.
Alkoholin vaikutus vastustuskykyyn
Runsas juominen alentaa vastustuskykyä. Keho ei kykene sen vuoksi taistelemaan tehokkaasti tartuntoja ja viruksia vastaan. Lisäksi alkoholi nostaa useiden syöpätyyppien riskiä.
Kuinka alkoholin käyttö vaikuttaa painonhallintaan?
Alkoholi sisältää runsaasti kaloreita. Eniten kaloreita on sokeroiduissa juomissa, mutta itse alkoholikin on ravintoköyhää ja tiheää kaloreiltaan.
Runsas juominen voi johtaa ylipainoon. Tässä tapauksessa muu syöminen saattaa olla täysin kunnossa, mutta liikaa kaloreita saadaan juuri alkoholista. Ainoa tapa pudottaa painoa voi näin ollen olla juomisen lopettaminen.
Toisaalta alkoholinkäyttö voi varsinkin ongelmakäyttäjillä johtaa alipainoon ja aliravitsemukseen, jos normaaliin syömiseen ei juomisen yhteydessä kiinnitetä huomiota.
Miten alkoholi vaikuttaa uneen ja vireystilaan?
Alkoholi häiritsee unta ja runsas käyttö voi johtaa unettomuuteen. Kostean illan jälkeen saattaa tuntua siltä, ettei olisi nukkunut lainkaan, vaikka olisi nukkunut riittävän määrän tunteja.
Vaikka pieni määrä alkoholia illalla saattaa joidenkin ihmisten kohdalla parantaa unta, tämä vaikutus kumoutuu, koska juoma saattaa herättää yön mittaan. Vaikka kuitenkin nukkuisi aamuun saakka, jo pieni alkoholimäärä heikentää unen laatua ja vähentää syvän unen vaihetta.
Mitä on kohtuullinen alkoholinkäyttö?
Kohtuullinen alkoholinkäyttö on sellaista käyttöä, jossa haittojen todennäköisyys on pieni. Henkilön tulee siis pysyä sellaisissa käytön rajoissa, jotka eivät todennäköisesti vahingoita hänen terveyttään.
Riskirajat määritellään keskiarvon mukaan, eli ne koskevat keskikokoista, tervettä aikuista henkilöä. Alaikäiselle ei ole olemassa turvallista alkoholinkäytön riskirajaa, sillä alkoholi heikentää voimakkaasti kognitiivisten ja fyysisten toimintojen kehittymistä kasvavassa iässä.
Pienikokoisen, terveydeltään heikentyneen ja ikääntyneen henkilön riskirajat ovat huomattavasti pienemmät.
Suomessa alkoholinkäytön korkeimmat riskirajat perusterveelle ja keskikokoiselle henkilölle ovat seuraavat:
Vuorokaudessa | Viikossa | |
Miehet | 3 annosta | 23-24 annosta |
Naiset | 2 annosta | 12-16 annosta |
Nämä rajat koskevat korkeinta riskitasoa, eli kyse ei ole siitä määrästä, jonka voi turvallisesti juoda. Matalan riskin eli kohtuullisen alkoholinkäytön rajat ovat huomattavasti alempana.
Milloin alkoholinkäyttöön tulee kiinnittää erityistä huomiota?
- Suvussasi esiintyy alkoholiriippuvuutta. Alkoholiriippuvuus on perinnöllinen sairaus.
- Sinulla on diabetes, jokin sydän- ja verisuonitauti, maksasairaus tai alttius näihin. Tämän varalta kannattaa testata verensokeriarvot, sydänkohtausriski sekä maksa-arvot.
- Sinulla on vajetta jonkin vitamiinin tai mineraalin saannissa. Myös tämä voidaan testata verikokeella.
- Olet ylipainoinen tai pienikokoinen.
- Sinulla on korkea kolesteroli tai verenpaine.
- Sinulla on matala hemoglobiini. Alkoholi laskee sitä entisestään.
- Sinulla on masennusta tai alttius sairastua siihen.
- Koet usein väsymystä. Alkoholi heikentää vireystilaa.
- Olet raskaana tai suunnittelet raskautta. Raskauden aikana alkoholinkäyttöä ei suositella lainkaan. Turvallista alarajaa raskauden aikaiselle alkoholin käytölle ei tunneta.
- Sinulla on stressiä. Alkoholi lievittää oireita tilapäisesti, mutta nostaa stressihormonien tasoa pitkällä tähtäimellä.
- Sinulla on kilpirauhasen liika– tai vajaatoiminta. Joskus alkoholi saattaa pahentaa näiden oireita.
Yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen
Alkoholi vaikuttaa monin tavoin kehoon. Se voi aiheuttaa välittömiä vaikutuksia kuten huimausta ja koordinaation heikkenemistä, mutta myös pitkäaikaisia terveysongelmia kuten maksavaurioita, sydän- ja verisuonitauteja sekä riippuvuutta. Alkoholi vaikuttaa myös aivojen kemialliseen tasapainoon ja voi heikentää immuunijärjestelmää.
Alkoholi muodostuu ongelmaksi, kun sen käyttö vaikuttaa negatiivisesti henkilön terveyteen, ihmissuhteisiin tai arkielämään. Merkkejä ongelmasta voivat olla esimerkiksi säännöllinen liikakäyttö, riippuvuuden kehittyminen tai kyvyttömyys hallita juomista.
Alkoholin vaikutukset voivat kestää muutamasta tunnista useisiin tunteihin. Vaikutuksen kesto riippuu juodun alkoholin määrästä, juomisen nopeudesta ja henkilön aineenvaihdunnasta. Alkoholi voi vaikuttaa aivojen toimintaan ja motorisiin taitoihin vielä tunteja nauttimisen jälkeen.
Alkoholi näkyy veressä yleensä 6-24 tuntia nauttimisen jälkeen. Tarkka aika riippuu monista tekijöistä, kuten juodun alkoholin määrästä, henkilön aineenvaihdunnasta ja yleisestä terveydentilasta.
Alkoholin vaikutukset voivat alkaa tuntua jo muutaman minuutin kuluttua nauttimisesta, erityisesti tyhjään vatsaan juotaessa. Yleensä alkoholin vaikutukset alkavat tuntua 10-30 minuutin kuluessa ja saavuttavat huippunsa noin tunnin kuluttua.
Alkoholin käytön lopettaminen alkaa päätöksestä haluta muutos. Tukea voi hakea terveydenhuollosta, vertaistukiryhmistä tai ammattilaisilta, kuten terapeuteilta tai riippuvuusneuvojilta. On tärkeää kehittää terveitä tapoja ja strategioita alkoholin käytön korvaamiseksi ja mahdollisten vieroitusoireiden hallitsemiseksi.
Puhti-laboratoriopaketti
Ilman paastoaPuhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
P-ALAT
Ilman paastoaALAT-tutkimus kertoo maksan terveydestä. ALAT on entsyymi, jota pääsee verenkiertoon maksakudoksen soluvaurioissa. Sen perusteella voidaan päätellä maksakudoksen vaurioitumista.
Rasvamaksa – Oireet, veriarvot, ruokavalio ja hoito
Rasvamaksa liitetään usein alkoholismiin, mutta myös runsas ylipaino rasvoittaa maksaa.
ALAT-tutkimus, viitearvot ja maksan terveys (P-ALAT)
Alaniiniaminotransferaasiarvo kertoo maksan hyvinvoinnista ja reagoi esimerkiksi pitkäaikaiseen alkoholinkäyttöön ja lihavuuden aiheuttamaan rasvamaksaan.
Maksakirroosi – Oireet, hoito ja yleistä tietoa
Monet maksasairaudet voivat pitkään jatkuessaan johtaa maksakirroosiin. Maksakirroosi tarkoittaa maksan arpeutumista, eli maksakudoksen muuttumista sidekudokseksi.
ASAT eli aspartaattiaminotransferaasi kertoo maksan kunnosta
ASAT-arvon kohoaminen voi viitata kudostuhoon tärkeissä elimissä.
Alkalinen fosfataasi (AFOS) on maksasoluissa toimiva entsyymi
AFOS-testiä käytetään maksasairauksien toteamisessa sekä luun aineenvaihdunnan arvioinnissa. Alkalinen fosfataasi (AFOS) -testi Alkalinen fosfataasi (AFOS) lyhyesti Alkalinen fosfataasi eli AFOS on etenkin maksan ja sapen toimintaan liittyvä entsyymi.
Fosfatidyylietanoli (B-PEth)
Fosfatidyylietanolin mittauksen avulla voidaan luotettavasti tunnistaa mahdollinen alkoholin suurkulutus.
Artikkeli päivitetty:
30 syyskuun 2024