Follikkelia stimuloiva hormoni (FSH) on hedelmällisyyteen vaikuttava hormoni, joka erittyy aivolisäkkeen etulohkosta. Naisilla se stimuloi munarakkuloiden kasvua munasarjoissa ja edistää estrogeenin tuotantoa. Miehillä FSH tukee siementiehyiden kypsymistä ja siittiöiden tuotantoa kiveksissä.
Mikä on follikkelia stimuloivan hormonin tehtävä elimistössä?
Murrosiän aikana FSH saa tytöillä munasarjoissa munarakkulat kasvamaan ja tukee normaalia kasvua ja kehitystä. FSH valvoo myös naisilla munasarjojen asianmukaista toimintaa ja huolehtii estrogeenin, eli naishormonin, erityksestä.
Tavallisesti kuukautiskierron ensimmäisen puoliskon aikana FSH:n määrä nousee, mutta laskee ovulaation jälkeen taas normaaliksi.
Murrosiän aikana FSH saa pojilla siementiehyet kypsymään, mikä mahdollistaa siittiöiden tuotannon alkamisen. Tämän lisäksi FSH säätelee miehillä siittiöiden tuotantoa sekä kivesten rakenteiden kehittymistä. Se vaikuttaa Sertolin soluihin, jotka tukevat siittiöiden kypsymistä ja kehitystä.
Mistä voin tilata follikkelia stimuloivan hormonin tutkimuksen?
Voit tilata FSH-mittauksen Puhdin verkkokaupasta ilman lähetettä. Lääkärin etäkonsultaation voi tilata erikseen helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.
Tutkimus tehdään luonnollisen kuukautiskierron alussa (kierron 3.-5. päivä).
Tulos ei ole luotettava, jos naisella on käytössä hormonaalinen ehkäisyvalmiste (esim. e-pillerit, minipillerit tai ehkäisykapseli). Hormonaalisen ehkäisyvalmisteen käytön yhteydessä tulos ei kuvasta elimistön normaalitilanteen hormonitoimintaa. Suosituksena on tehdä tutkimus aikaisintaan 4 viikkoa ehkäisyvalmisteiden käytön lopettamisesta.
Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.
Miksi FSH-pitoisuus tutkitaan?
FSH:n määritystä voidaan käyttää erilaisten hormonaalisten häiriöiden diagnostiikassa. Tunnistat tutkimuksen koodista S-FSH.
Naisilla FSH:n määrityksellä voidaan selvittää lisääntymiskyvyn ja kuukautiskierron häiriöiden (epäsäännölliset kuukautiset tai kuukautisten puuttuminen) syyt. Sen avulla voidaan myös diagnosoida munasarjojen monirakkulatauti ja hirsutismi. Lisäksi menopaussin osoittamiseksi FSH:n määritys on tärkeä tutkimus.
Menopaussi tarkoittaa viimeisten spontaanien kuukautisten jälkeistä aikaa. Suomalaiset naiset kokevat menopaussin keskimäärin 51-vuotiaana, mutta yksilöllinen vaihtelu on kuitenkin suurta, ja jollain naisista menopaussi voi tulla jo 40-vuotiaana ja toisilla taas vasta 60 vuoden iässä. Vaihdevuodet voivat tulla menopaussia aikaisemmin.
Miehillä FSH:n määritystä käytetään, kun tutkitaan syitä lisääntymiskyvyn alenemiseen, erektiohäiriöön, testosteronin puutokseen ja rintojen liikakasvuun.
Hormonikorvaushoidon vaikutukset voivat alkaa tuntua jo muutaman viikon kuluessa hoidon aloittamisesta, mutta täydet vaikutukset saavutetaan yleensä muutaman kuukauden kuluessa. Vasteaika voi vaihdella yksilöllisesti riippuen hoidettavista oireista ja käytetystä hoitomuodosta.
Estrogeenitasoja voi lisätä luonnollisesti tietyillä ruoka-aineilla, kuten pellavansiemenillä, soijatuotteilla ja pähkinöillä, jotka sisältävät fytoestrogeenejä. Myös liikunta ja terveellinen paino voivat auttaa ylläpitämään estrogeenitasoja. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös hormonikorvaushoitoa, mutta tämä vaatii lääkärin arvion ja seurantaa.
Estrogeeni vaikuttaa monin eri tavoin, kuten edistämällä naisten sukupuoliominaisuuksien kehittymistä, säätelemällä kuukautiskiertoa ja tukemalla luuston terveyttä. Se vaikuttaa myös mielialaan ja kognitiivisiin toimintoihin sekä auttaa ylläpitämään ihon ja hiusten terveyttä.
Estrogeenitasoja mitataan yleensä verikokeella, joka otetaan laboratoriossa. Testi mittaa veren estrogeenipitoisuutta, ja tulokset auttavat arvioimaan hormonitasapainoa ja diagnosoimaan mahdollisia hormonaalisia häiriöitä.
Keltarauhashormoni, eli progesteroni, vaikuttaa monin tavoin naisen kehoon. Se valmistelee kohdun limakalvon raskauteen, rauhoittaa keskushermostoa ja auttaa ylläpitämään normaalia kuukautiskiertoa. Progesteronin tasapaino on tärkeä osa hormonaalista terveyttä ja sen epätasapaino voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten mielialan vaihteluita ja kuukautishäiriöitä.
Estrogeenin vaikutusnopeus riippuu monista tekijöistä, kuten annostuksesta ja yksilöllisistä eroista. Joissakin tapauksissa vaikutukset voivat tuntua muutamassa päivässä, kun taas toisissa tapauksissa vaikutusten huomaaminen voi kestää useita viikkoja.
Hormonikorvaushoidon kesto riippuu yksilöllisistä tarpeista ja oireista. Yleensä hoitoa suositellaan käytettäväksi niin kauan kuin se on hyödyllistä ja turvallista, mutta pitkäaikaisen käytön riskejä ja hyötyjä tulee arvioida säännöllisesti lääkärin kanssa.
Hormonikorvaushoitoa suositellaan yleensä naisille, jotka kärsivät vaihdevuosioireista, kuten kuumista aalloista, yöllisestä hikoilusta ja mielialan vaihteluista. Hoito voi olla myös hyödyllinen muiden hormonaalisten häiriöiden, kuten endometrioosin tai hormonipuutosten hoidossa.
Hormonitasapainon saavuttamiseksi on tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja, kuten säännöllistä liikuntaa, tasapainoista ruokavaliota ja riittävää unta. Joissakin tapauksissa voidaan tarvita myös lääkärin määräämää hormonikorvaushoitoa tai muita lääketieteellisiä toimenpiteitä.
Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Naisen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Laboratoriopakettiin kuuluu perusverenkuva, ferritiini, herkkä CRP, verensokeri, kolesteroliarvot, kilpirauhasen toiminta, D- ja B12-vitamiinit sekä folaatti, joka on erityisen tärkeä raskaana oleville naisille. Testipaketti sopii sekä raskautta suunnitteleville että raskaana oleville.
Yleisiä endometrioosin oireita ovat kivuliaat kuukautiset ja alavatsakipu, ulostamis- tai virtsaamiskipu, yhdyntäkivut, vuotohäiriöt (tiputteluvuoto) ja lapsettomuus.
Kuukautiset alkavat tytöillä normaalisti noin 12-13-vuoden ikäisinä murrosiän yhteydessä ja ne päättyvät noin 43-57 vuoden iässä vaihdevuosien yhteydessä.