Tavoitteena triathlon? Mitä arvoja kestävyysurheilijan on mielekästä seurata treenin optimoimiseksi?
Onko tavoitteena esimerkiksi triathlon? Mitkä arvot vaikuttavat harjoitteluun? Miten treeniä voi optimoida ja tuloksia parantaa veriarvojen testauksen avulla? Mitkä tekijät edesauttavat treeniä? Kuinka esimerkiksi vitamiinitasot tai ferritiinin matalat arvot voivat vaikuttaa harjoitteluun, jaksamiseen, vastustuskykyyn ja sitä kautta kisoissa pärjäämiseen? Askel kulkee ja energiaa riittää, kun elimistö voi hyvin ja arvot ovat kohdallaan!
Urheilusuoritus riippuu paljolti terveydentilasta. Treeni ei kulje, ellei perusterveys, ruokavalio ja palautuminen ole kohdallaan. Monet tekijät vaikuttavat siihen, kuinka jaksamme urheillessa. Paljon liikkuvien ja aktiivisesti harjoittelevien elimistöön kohdistuu keskimääräistä enemmän vaatimuksia suuren harjoittelumäärän johdosta. On tärkeää varmistaa, että perusterveys on kohdallaan. Se muodostaa pohjan suorituskyvylle ja palautumiselle.
Erityisesti riittävä raudan saanti vaikuttaa jaksamiseen, mielialaan sekä yleisvointiin. Arvot on hyvä mittauttaa heti treenikauden alussa. Näin voi maksimoida harjoittelun ja palautumisen. Testit kannattaa ottaa myös säännöllisin väliajoin terveyden ja suorituskyvyn edistämiseksi.
Eikö askel kulje – missä vika?
Joskus voimavarat tuppaavat uupumaan. Harjoittelemaan lähtö muuttuu kerta kerran jälkeen raskaammaksi. Energinen olo on poissa. Mikäli taustalla on pitkittynyt väsymys, ei energiaa treenaamiseen taatusti riitä. Jos voimavarasi ovat loppu, kannattaa selvittää, ettei kyseessä ole jokin puutostila. Puhdin kautta pääset testeihin ilman lääkärin lähetettä.
Raudanpuute on yleistä urheilijoilla
Vetämättömyyttä saattaa aiheuttaa raudan puute. Urheilijalla on usein merkittävästi suurempi raudan tarve, ja sitä myös menetetään enemmän. Raudan imeytyminen ja hyötykäyttö voi urheilijalla olla hidastunut.
Raudan yksi tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin.
Jos rautaa ei ole riittävästi saatavilla, tilanne voi johtaa raudanpuuteanemiaan, jolle on ominaista yleinen väsymys, nopea hengästyminen ja alavireinen olotila. Mikäli rautavarastot ovat vähissä, askel painaa ja treeni ei kulje.
Ravitsemuksella sekä ravinnon imeytymisellä on suuri merkitys raudan saannin turvaamisessa.
Ferritiini on raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Se on elimistön ensisijainen rautavarastojen mittari, ja sen pieni pitoisuus on yleensä merkki raudanpuutteesta.
Transferriinireseptori, liukoinen (S -TfR) on raudan kuljetusvalkuaisen vastaanottajamolekyyli. Sen tehtävänä on kuljettaa transferriiniin sitoutunutta rautaa solun sisälle. Sen määrä veressä kuvastaa punasolutuotannon vilkkautta. Testiä käytetään raudanpuutteen toteamisessa.
Hemoglobiini puolestaan paljastaa anemian.
Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa aineenvaihduntaan ja vireyteen
Tyreotropiini (S -TSH) on yksi kilpirauhasen tutkimuksista, kun halutaan tutkia kilpirauhasen toimintaa. Kilpirauhanen vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan, kehon lämmönsäätelyyn, vireystilaan ja mielialaan.
Kilpirauhasen vajaatoiminta antaa kaikkea muuta kuin otolliset edellytykset treenaamiseen. Jos treeni on alavireistä, olo voimaton ja joudut pitämään jatkuvasti villasukkia jalassa, taustalla voi olla kilpirauhasen toiminnan häiriö.
D-vitamiinia tulee saada riittävästi
D-vitamiini vaikuttaa erityisesti luustoon ja vastustuskykyyn. Sitä saadaan pääasiassa auringosta, ja sen puute on yleistä suomalaisilla pohjoisen sijaintimme vuoksi. Ravintolisä on tärkeä keino turvata D-vitamiinin riittävä saanti. On hyvin yksilöllistä, riittääkö yleisesti suositeltu 10 µg/vrk annostus takaamaan riittävän hyvän D-vitamiinin tason. Siksi D-vitamiinitason mittaaminen on hyväksi. Vertaa laboratoriokokeessa saamiasi tuloksia viitearvoihin ja lisää D-vitamiinilisän annostusta tarvittaessa.
B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa mm. lihasheikkoutta
Hermoston toiminnalle tärkeä vitamiini on B12. Sen puutos voi aiheuttaa lihasheikkoutta ja vaikuttaa muistiin ja keskittymiskykyyn. Vaivat saattavat näkyä vasta vuosien päästä puutostilasta, joten aivotoiminnan kannalta vitamiinin saanti kannattaa ottaa huomioon kaikissa ikävaiheissa.
Muut triathlon-harrastajan perusterveyteen ja jaksamiseen liittyvät arvot
Glukoosiarvo kertoo veren sokeripitoisuuden. Verensokeri vaikuttaa yleisvointiin ja vireyteen, lihasten ja aivojen toimintaan ja nälän tunteeseen.
Jokaisen on myös hyvä mitata kolesteroliarvonsa. Lipidien mittauksessa tutkitaan veren rasva-arvot: kokonaiskolesteroli, triglyseridit, LDL-kolesteroli, HDL-kolesteroli, non-HDL ja Kol/HDL-suhde.
Täydellinen verenkuva koostuu 18 eri testistä. Testeillä selvitetään veren solujen määrät ja punasolujen rakenne. Täydellinen verenkuva sisältää mm. hemoglobiinin.
Natrium on yksi elimistön tärkeimmistä suoloista. Se on elämälle välttämätön ollessaan keskeinen suola kaikkien solujen kalvojännitteen ylläpitämisessä.
Kalium on elimistölle välttämätön suola, joka liittyy keskeisesti elimistön nestetasapainoon. Kalium tukee sydämen, hermoston ja lihasten toimintaa.
Magnesium on elimistölle välttämätön ja urheilijoille tärkeä mineraali, jota tarvitaan hermoston ja useiden entsyymien toimintaan.
Lisäksi testipaketteihin kuuluu maksan ja munuaisten toiminnan tutkimukset. Munuaisten tutkimus sisältää 2 arvoa, kreatiinin ja laskennallisen GFR-arvon. S -ALAT -tutkimus kertoo maksan terveydestä.
Naisten triathlon testipakettiin kuuluva folaatti kertoo B9-vitamiinin tason. Folaatin puute voi aiheuttaa muun muassa hermosto-oireita, kasvun hidastumista ja megaloblastista anemiaa. Folaatin lähteitä ovat muun muassa tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat, pavut, täysjyvävilja ja maksa.
Triathlon-urheilija: testaa omat arvot ja paranna tuloksiasi!
Triathlon-urheilijoille suunnatut paketit sisältävät terveyden sekä suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä. Kaikkiin Puhdin tutkimuksiin pääsee ilman lääkärin lähetettä. Raportti ja tulokset ovat selkeässä muodossa. Saat tärkeää tietoa siitä, mitä eri arvot tarkoittavat. Tietojen avulla voit edistää terveyttäsi, optimoida treenikautesi ja näin yllät parempiin tuloksiin!
Suosittelemme tekemään ensimmäiset testit treenikauden alussa lähtötason selvittämiseksi. Näin tiedät, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja voit optimoida harjoittelua koko harjoituskauden ajan.
Lähtötason selvittäminen auttaa motivoimaan myös siinä vaiheessa, kun alat huomaamaan muutoksia ja tarkistat arvot uudelleen. Muutoin on vaikea tehdä vertailua parantuneen kunnon ja lähtötason välillä. Parantuneet arvot motivoivat jatkamaan ja auttavat hahmottamaan, kuinka paljon edistystä on tapahtunut.
Elimistön kehitystä ja kehon sisäisiä muutoksia voi joskus olla vaikea tuntea tai havaita ulkoapäin. Arvot muuttuvat sekä ruokavalion että treenin muutosten myötä. Arvojen parantuminen tukee paitsi treeniä, myös elintapasairauksien ennaltaehkäisyä.
Puhdin tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä
Laboratoriotestin voi ottaa usealla paikkakunnalla Mehiläisen laboratorioissa ympäri Suomessa ilman lääkärin lähetettä. Tilauksen jälkeen saat tarkat ohjeet näytteenottoon valmistautumiseen.
Tulokset saat selkeänä raporttina, josta näet, mitkä arvot ovat viitearvojen sisällä. Haluamme auttaa sinua jaksamaan ja voimaan paremmin, emme uuvuta vaikeaselkoisilla raporteilla. Tulospalvelusta löydät myös syventävää tietoa, miten voit kehittää omaa hyvinvointiasi ja jaksamista. Saat selkeän näkymän tuloksiin, apua arvojen tulkintaan ja ideoita kehittymiseen. Voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.
Tilaus on voimassa vuoden ostohetkestä. Voit tilata haluamasi testipaketin heti ja käydä testeissä silloin, kun haluat.
Liikkujille suunnattu paketti sisältää Puhti-laboratoriopaketin lisäksi liikkujille tärkeitä mittareita. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium, B12-vitamiini sekä nestetasapainoon liittyvä kalium.
Liikkujille suunnattu paketti sisältää Puhti-laboratoriopaketin lisäksi liikkujille tärkeitä mittareita. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium ja lisäksi B12-vitamiini, nestetasapainoon liittyvä kalium sekä vapaa laskettu testosteroni.
Päivittäinen näky Turun teillä on 20-vuotias Jasmin Manninen Taekwondon huippulupaus. Jasmin on paimiolaisen Action Sport Centerin kasvatti ja edustaa Suomea taekwondon maajoukkueessa.
Vuodesta 2014 asti fitness-urheilussa kilpaillut Riina Kivikoski kiinnostui oman terveyden mittaamisesta miettiessään, miten tiukka kisadieetti ja kova treenaaminen vaikuttavat omaan terveyteen.
Janakkalan Janaa edustava, Helsingissä asuva kolmiloikkaaja Iikka Alingué seuraa terveyteen ja suorituskykyyn vaikuttavia arvoja Puhdin laboratoriokokeilla. Iikka on käynyt liikkujan laboratoriokokeessa muutamaan otteeseen kauden eri vaiheissa.
Nooralotta Neziri valmistautuu kisakauteen aivan kuin muutkin kilpaurheilijat, eli käymällä säännöllisesti laboratoriokokeissa. Mitä mittareita on tärkeää seurata? Tavoitteet ja motivaatio korkealla kisakauden kynnyksellä Nooralotta suhtautuu tulevaan kauteen positiivisesti.
Paras mahdollinen terveydentila luo pohjan harjoittelulle ja kilpailumenestykselle. Terveyttä ja urheilusuorituksia voidaan edistää hyvällä ravitsemuksella.