Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen – Mitä jaksamiseen liittyviä tekijöitä kannattaa mitata?

Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen – Mitä jaksamiseen liittyviä tekijöitä kannattaa mitata?

työssä jaksaminen ja vireys puhti firstbeat testi

Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen – Mikä vaikuttaa työkykyyn ja vireyteen?

Työssä jaksaminen rakentuu useiden peruspalikoiden varaan. Edellytyksiä jaksamiselle ovat muun muassa hyvät työolot, osaaminen, työn mielekkyys, palautuminen työpäivän aikana ja vapaa-ajalla sekä hyvä työkyky. Työkykyyn voi vaikuttaa pitämällä omasta terveydestä huolta esimerkiksi hyvän ravitsemuksen ja liikunnan avulla.

Väsymys ja yleinen jaksamattomuus ovat liian tuttuja monilla työpaikoilla. Oireiden kasaantuessa sairauspoissaolot lisääntyvät. Samalla työn tehokkuus ja työn tulosten laatu kärsivät. Mitä itse voi tehdä oman työssäjaksamisen lisäämiseksi?

Työssä jaksaminen – Mistä lisää puhtia?

Joskus tuntuu siltä, että vaikka töitä painetaan viimeisillä voimavaroilla, kunnon tulosta ei saada silti välttämättä aikaan. Nukkuminen kärsii, palautuminen ei ole riittävää ja stressin määrä lisääntyy. Voimavarat loppuvat myös työajan ulkopuolella. Työpäivän jälkeen voimia ei riitä enää perheestä ja omasta hyvinvoinnista huolehtimista varten.

Pahimmillaan tästä syntyy ikävä väsymyksen ja riittämättömyyden tunteen kierre, joka voi johtaa tilanteen pitkittyessä pahempiin terveysongelmiin. Mitä tilanteessa tulisi sitten tehdä? Mitkä tekijät voivat aiheuttaa tätä väsymystä ja voimattomuuden tunnetta? Miten omaan vireystilaan voi vaikuttaa?

Työssä jaksamiseen vaikuttavien tekijöiden arvioiminen auttaa selvittämään syyn mahdolliseen vireystilan laskuun. Kehon vireystilan palauttaminen normaaliksi vaikuttaa positiivisesti niin jaksamiseen kuin mielialaankin.

Energiatasojen nousu työpaikalla luo hyvää ilmapiiriä ja edistää työssä viihtymistä. Jaksava työntekijä on tehokas ja hyvinvoiva, ja tällöin hän jaksaa olla apuna myös muillekin!

Selvittämällä syyt vireystilan laskuun voidaan:

Puhdin vireyteen ja terveyteen liittyvät laboratoriotestit kertovat, ovatko edellytykset vireydelle ja jaksamiselle kunnossa. Mittaamisen avulla saat tietää, miten omaa – tai vaikka koko työyhteisön – terveyttä ja jaksamista voi edistää! Tarvittaessa on hyvä kääntyä myös lääkärin puoleen, mikäli herää epäilys sairaudesta.

Mitkä tekijät vaikuttavat työpäivän aikaiseen vireystilaan ja työssä jaksamiseen?

Jatkuva päiväaikainen väsymys ei ole normaalia, ja tilanteeseen tulisi puuttua ennen kuin siihen turtuu. Väsymyksen taustalla voi olla uupumusta, fyysisiä oireita, mielen tai kehon sairaus tai esimerkiksi vitamiinin tai hivenaineen puute yksipuolisen ruokavalion tai muun syyn seurauksena. Esimerkiksi raudanpuuteanemia tai kilpirauhasen toimintahäiriöt vaikuttavat jaksamiseen niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Joskus myös diabetes voi olla väsymyksen taustalla.

Raudanpuute vie voimat – Tila on valitettavan yleinen

Raudanpuutteessa voi esiintyä väsymystä, vireystilan laskua, alakuloisuutta ja vetämättömyyttä. Arviolta 25–40 prosentilla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia. Raudanpuute on varsin yleistä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla.

Ferritiini varastoi elimistön raudan. Jos tätä varastoijaproteiinia on elimistössä liian vähän, myös rautapitoisuus on matala. Ferritiinin mittauksella saadaan selville elimistön varastoraudan pitoisuus ja onko henkilöllä raudanpuute.

Myös kilpirauhasen toiminta vaikuttaa jaksamiseen

Väsynyt henkilö voi tietämättään kärsiä esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Vireystilaan ja jaksamiseen liittyvät tekijät tulisi aina selvittää, jotta niihin saadaan oikea hoito.

Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa muun muassa vireyteen ja jaksamiseen. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa ajattelun hitautta, muistamisen vaikeutta ja painon lisääntymistä, sillä se hidastaa elimistöä. Kilpirauhasen liikatoiminta saa puolestaan kehon toimimaan ikään kuin kiihtyneesti, mikä voi myös aiheuttaa väsymystä.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt vaativat aina lääkärin hoitoa. Puhdin kautta pääset tutkimuksiin ilman lähetettä ja voit ottaa tulokset mukaan lääkärillesi.

Kuinka huolehtia hyvästä vireystilasta työpäivän aikana ja edistää omaa työssä jaksamista itse?

Aineenvaihdunnan tukeminen, normaalipainoon pyrkiminen, sopiva määrä liikuntaa, riittävät tauot työpäivän aikana ja tasaisesta verensokerista huolehtiminen ovat arkisia keinoja huolehtia kehon vireydestä sekä omasta terveydestä.

Säännöllisestä ruokarytmistä ja monipuolisista aterioista huolehtiminen on tärkeää. Ravitsevien aterioiden ja terveellisten välipalojen välistä jättäminen ei tee hyvää. Myös aamupala ja iltapala ovat tärkeitä tasaisen verensokerin ja riittävän energiansaannin takaamiseksi. Esimerkiksi kaurapuuro illalla voi auttaa nukkumaan paremmin.

Myös aivot tarvitsevat energiaa. Lounaan ja muiden päivän aterioiden tarkoitus on antaa keholle ja mielelle energiaa, ei väsyttää. Mikäli aterian jälkeen ja töissä iltapäivällä väsyttää, voi se kertoa liian suuresta annoskoosta tai esimerkiksi liian suuresta hiilihydraattimäärästä yksittäisellä aterialla. Pienemmät ateriakoot voivat auttaa.

Säännöllinen liikunta (sekä aerobinen treeni että lihaskuntoharjoittelu) on luonnollisesti osa oman terveyden ylläpitoa. Liikunnan lisäys voi auttaa nukkumaan ja palautumaan paremmin, sekä edistää tervettä painonhallintaa. On kuitenkin hyvä huomata, että aktiivisen urheilijan kova harjoittelu puolestaan lisää unen tarvetta.

Työskentelytapojen, arkirutiinien ja elintapojen muutokset eivät ole aina helppoja, mutta niiden vaikutus yleishyvinvointiin ja vireystilaan on suuri. Omien arvojen seuraaminen motivoi muutoksessa ja auttaa pysymään kartalla oman kehon tilanteesta.

Tilaa terveyteen ja jaksamiseen liittyvät labrapaketit Puhdilta:

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset helposti ja nopeasti, ilman lääkärin lähetettä. Testien tulokset saat selkeänä raporttina, josta näet, mitkä arvot ovat viitearvojen sisällä ja mitä eri arvot tarkoittavat. Puhdin tulospalvelusta löydät myös syventäviä artikkeleita terveydestä ja tietoa, miten voit kehittää hyvinvointiasi ja edistää jaksamista! Tarvittaessa voit tilata myös erillisenä palveluna lääkärin etäkonsultaation.

Väsymys ja uupumus
Tietopaketti

Väsymys ja uupumus – Oireet, syyt, hoito ja tutkimukset

Jokainen on joskus väsynyt. Vireystilamme ei pysy samanlaisena jatkuvasti. Jatkuva päiväaikainen väsymys ja virkistämättömät yöunet eivät ole normaaleja, ja vaativat väsymyksen syyn selvittämistä. Väsymykseen vaikuttavat niin fyysiset kuin henkisetkin kuormitustekijät.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00